Otthonról hazamegyünk

szombat, máj. 26, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Balassa Zoltán

Utunk, amely során találkozhatsz Balassa Zoltánnal:balassa-zoltan
• Felvidéki hosszú hétvége - augusztus

Balassa Zoltán
író, újságíró


Szülővárosában, Besztercebányán végezte tanulmányait. Mivel 1918-ban megszűnt itt a magyar oktatás, anyanyelvén sohasem tanulhatott.

Mégis, amikor Prágában járt egyetemre, a prágai Ady Endre Diákkör elnökségének tagja, majd elnöke lett (1968-72). Tanára javaslatára került a kassai Műegyetemre. A rendszerváltás után a Kassai Fórum főszerkesztője (1989-1990) és az MDF külügyi osztályának munkatársa volt (1990-94), majd a pozsonyi Szabad Újság szerkesztője, később a Hungária Televízió Közalapítvány tanácsosa, az Együttélés politikai mozgalom alapító tagja, kassai ügyvivője, majd elnöke, az Országos Tanács tagja lett. A magyar pártok egyesülése után, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kassai szervezetének elnöke, Országos Tanácsának tagja volt. 2001-ben minden pártban viselt tisztségéről lemondott és kilépett az MKP-ból, tiltakozásul a párt szerinte megalkuvó politikája ellen.

1972 óta Kassán él és részt vesz a város kulturális életében. A csehszlovák állambiztonsági szervek a 70-es évek közepétől zaklatták egészen a rendszerváltásig. A román Securitate is felfigyelt rá, miután az általa képviselt szervezetek 1988-ban határozottan tiltakoztak a romániai magyar falurombolások ellen. A CSEMADOK keretében dolgozott (Pinceszínpad, Szép Szó irodalmi színpad; az Új Nemzedék és a nagyidai Ilosvay népi együttes korrepetitora; a Parázs színjátszó csoport vezetője, mely a Bethlen Gáborról szóló, A békesség fejedelme c. történelmi pódiumjátékával turnézott a Felvidéken és Prágában). A Kassai Magyarok Baráti Társaságának elnöke (1989-), melyet a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége tüntetett ki (2007).

Önarcképe és néhány grafikája a kassai Lőffler Béla-múzeum tulajdona. Első írásai egyetemi évei alatt a prágai Homokóra c. féllegális lapban láttak napvilágot, melyet az Ady Endre Diákkör „adott ki". 1989 előtt írásai csak Magyarországon jelentek meg. A rendszerváltások óta jelennek meg írásai és tanulmányai a felvidéki, csehországi, németországi, ausztriai, ausztráliai, erdélyi és magyarországi lapokban, szakfolyóiratokban. Szlovák lapokban is publikál. Írásai jelennek meg több-kevesebb rendszerességgel a következő lapokban: [Hét (Bukarest), Bécsi Napló (Bécs), Bihari Napló (Nagyvárad), Dimenziók (Miskolc), Domino-fórum (Kassa - szlovák nyelven), Erdélyi Magyarság (Bp.), Erdélyi Napló (Kolozsvár), Esti Hírlap (Bp.), Gömörország (Rimaszombat), Havi Magyar Fórum (Bp.), Hét (Pozsony), Hitel (Bp), Honismeret (Bp.), Kassai Figyelő (Kassa), Kassai Fórum (Kassa), Keleti Napló (Kassa), Korunk (Kolozsvár), Košický Večer (Kassa - színházi kritikák és a város történetének fejezetei szlovákul), Közművelődési Tájékoztató (Miskolc), Magyar Figyelő (Bp.), Magyar Fórum (Bp.), Magyar Hírlap (Bp.), Magyar Mult - Hungarian Past (Sydney), Művelődés (Bukarest), Nemzetőr (München), Nő (Pozsony), Nők Lapja (Bp.), Pestmegyei Hírlap (Bp.), Prágai Tükör (Prága), Új Hírnök (Miskolc), Új Idők (Bp.), Új Magyarország (Bp.), Új Szó (Pozsony), Valóság (Bp.), Új Tükör (Bp), Vasárnap (Pozsony), Világszövetség (Bp.)].

A Duna TV és az MTV több műsorának szakértője, a szepsi Bodva-völgyi Stúdió számos művelődéstörténeti tárgyú forgatókönyvének szerzője. A Kassai Információs Központ megbízásából havonta vezet tematikai városnézéseket Kassán. Honismereti vezetéssel is foglalkozik.

Jelenleg a Felvidék.ma hírportál munkatársa.

Önálló kötetei: Pilóta a viharban (Gróf Esterházy János és kora), A Magyar Honvédség Oktatási és Kulturális Anyagellátó Központja, Bp. 1994; Csehszlovákia, a törvénytelenség országa – a beneši dekrétumokról, Magyar Idő Füzetek I., Trianon Társaság, Bp. 2002; Dva národy v jednej domovine [Két nemzet egy hazában], Editura Matthias Corvinus, Buffalo – Toronto 2004; Két nemzet a Kárpát-medencében – A szlovákok történelme (Kassa-Budapest 20061, 20072, 20073, 20104).

Díjai: Kassa város dramaturgiai díja (1984), Petőfi Sajtószabadság-díj (1994), Pro Minoritate emlékérem (1997), Esterházy János-díj (1999), Benedek István-emlékgyűrű (2000), 100 éve született Esterházy János-emlékérem (2001), Eötvös József Sajtódíj (2001), Mohács város tiszteletbeli polgára (2006), Kartal-Veczán-díj (2007), Pro Patria In Externis (2009) és Teleki Pál-emlékérem (2009)

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor