Otthonról hazamegyünk

hétfő, július 23, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

Időpont(ok):
2018.08.02-04.
Ár: 39.900 Ft
1. nap. Tiszai hajókirándulás Tiszacsegéről, a vízerőművéről híres Tiszalökre. Megtekintjük a vízlépcsőt, amelyet 1951 és 1953 közötti időszakban hadifoglyok építettek. Látogatás az Alpár Ignác tervei alapján épült tiszadobi Andrássy kastélyba. Vaja: a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét keressük fel. Mátészalka: a Szatmári Múzeum kocsi-gyűjteménye mellett Mátészalka villamosításáról szóló…

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

Időpont(ok):
2018.07.28-29. (2 nap, 1 éj)
Ár: 24.000 Ft
1. nap: Bény: Koczka Gyula, a falu mindentudója és élő lelkiismerete várja a csoportot. Megtekintjük a két műemlék Árpád-kori templomot és ellátogatunk az „avar sáncokhoz”, ahol meghallgatjuk bényi Szent László legendát. A csatai tájháznál kemencés lepénnyel várnak: szilvásat vagy kolbászosat kérünk? Bajkai Mária csuhéfonásra tanít, gyönyörű…

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

Időpont(ok):
2018.07.20-30. (11 nap, 10 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap: Óbesenyő: bolgár település a Bánságban. Orsova: a Szent Korona emléke. 2. nap: Vidin (magyar nevén Bodony). Innen írta Kossuth Lajos híres körlevelét, a Vidini levelet. Baba Vida (Vidin vára) és Kossuth egykori vidini háza. Magura-barlang: több mint 700, 4-8 ezer éves őskori falfestmények. Belogradcsik sziklái: vöröses…

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

Balassa Zoltán

Utunk, amely során találkozhatsz Balassa Zoltánnal:balassa-zoltan
• Felvidéki hosszú hétvége - augusztus

Balassa Zoltán
író, újságíró


Szülővárosában, Besztercebányán végezte tanulmányait. Mivel 1918-ban megszűnt itt a magyar oktatás, anyanyelvén sohasem tanulhatott.

Mégis, amikor Prágában járt egyetemre, a prágai Ady Endre Diákkör elnökségének tagja, majd elnöke lett (1968-72). Tanára javaslatára került a kassai Műegyetemre. A rendszerváltás után a Kassai Fórum főszerkesztője (1989-1990) és az MDF külügyi osztályának munkatársa volt (1990-94), majd a pozsonyi Szabad Újság szerkesztője, később a Hungária Televízió Közalapítvány tanácsosa, az Együttélés politikai mozgalom alapító tagja, kassai ügyvivője, majd elnöke, az Országos Tanács tagja lett. A magyar pártok egyesülése után, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kassai szervezetének elnöke, Országos Tanácsának tagja volt. 2001-ben minden pártban viselt tisztségéről lemondott és kilépett az MKP-ból, tiltakozásul a párt szerinte megalkuvó politikája ellen.

1972 óta Kassán él és részt vesz a város kulturális életében. A csehszlovák állambiztonsági szervek a 70-es évek közepétől zaklatták egészen a rendszerváltásig. A román Securitate is felfigyelt rá, miután az általa képviselt szervezetek 1988-ban határozottan tiltakoztak a romániai magyar falurombolások ellen. A CSEMADOK keretében dolgozott (Pinceszínpad, Szép Szó irodalmi színpad; az Új Nemzedék és a nagyidai Ilosvay népi együttes korrepetitora; a Parázs színjátszó csoport vezetője, mely a Bethlen Gáborról szóló, A békesség fejedelme c. történelmi pódiumjátékával turnézott a Felvidéken és Prágában). A Kassai Magyarok Baráti Társaságának elnöke (1989-), melyet a Kárpát-medencei Irodalmi Társaságok Szövetsége tüntetett ki (2007).

Önarcképe és néhány grafikája a kassai Lőffler Béla-múzeum tulajdona. Első írásai egyetemi évei alatt a prágai Homokóra c. féllegális lapban láttak napvilágot, melyet az Ady Endre Diákkör „adott ki". 1989 előtt írásai csak Magyarországon jelentek meg. A rendszerváltások óta jelennek meg írásai és tanulmányai a felvidéki, csehországi, németországi, ausztriai, ausztráliai, erdélyi és magyarországi lapokban, szakfolyóiratokban. Szlovák lapokban is publikál. Írásai jelennek meg több-kevesebb rendszerességgel a következő lapokban: [Hét (Bukarest), Bécsi Napló (Bécs), Bihari Napló (Nagyvárad), Dimenziók (Miskolc), Domino-fórum (Kassa - szlovák nyelven), Erdélyi Magyarság (Bp.), Erdélyi Napló (Kolozsvár), Esti Hírlap (Bp.), Gömörország (Rimaszombat), Havi Magyar Fórum (Bp.), Hét (Pozsony), Hitel (Bp), Honismeret (Bp.), Kassai Figyelő (Kassa), Kassai Fórum (Kassa), Keleti Napló (Kassa), Korunk (Kolozsvár), Košický Večer (Kassa - színházi kritikák és a város történetének fejezetei szlovákul), Közművelődési Tájékoztató (Miskolc), Magyar Figyelő (Bp.), Magyar Fórum (Bp.), Magyar Hírlap (Bp.), Magyar Mult - Hungarian Past (Sydney), Művelődés (Bukarest), Nemzetőr (München), Nő (Pozsony), Nők Lapja (Bp.), Pestmegyei Hírlap (Bp.), Prágai Tükör (Prága), Új Hírnök (Miskolc), Új Idők (Bp.), Új Magyarország (Bp.), Új Szó (Pozsony), Valóság (Bp.), Új Tükör (Bp), Vasárnap (Pozsony), Világszövetség (Bp.)].

A Duna TV és az MTV több műsorának szakértője, a szepsi Bodva-völgyi Stúdió számos művelődéstörténeti tárgyú forgatókönyvének szerzője. A Kassai Információs Központ megbízásából havonta vezet tematikai városnézéseket Kassán. Honismereti vezetéssel is foglalkozik.

Jelenleg a Felvidék.ma hírportál munkatársa.

Önálló kötetei: Pilóta a viharban (Gróf Esterházy János és kora), A Magyar Honvédség Oktatási és Kulturális Anyagellátó Központja, Bp. 1994; Csehszlovákia, a törvénytelenség országa – a beneši dekrétumokról, Magyar Idő Füzetek I., Trianon Társaság, Bp. 2002; Dva národy v jednej domovine [Két nemzet egy hazában], Editura Matthias Corvinus, Buffalo – Toronto 2004; Két nemzet a Kárpát-medencében – A szlovákok történelme (Kassa-Budapest 20061, 20072, 20073, 20104).

Díjai: Kassa város dramaturgiai díja (1984), Petőfi Sajtószabadság-díj (1994), Pro Minoritate emlékérem (1997), Esterházy János-díj (1999), Benedek István-emlékgyűrű (2000), 100 éve született Esterházy János-emlékérem (2001), Eötvös József Sajtódíj (2001), Mohács város tiszteletbeli polgára (2006), Kartal-Veczán-díj (2007), Pro Patria In Externis (2009) és Teleki Pál-emlékérem (2009)

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor