Otthonról hazamegyünk

szombat, máj. 26, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Csiszár Zsuzsa

csiszar-zsuzsamagyartanár
Szilágyság, Zilah

A tanári munka mellett tagja az EMKE vezetőségének, kulturális-tudományos tevékenységeket szervezőjeUtunk, amely során találkozhatsz Csiszár Zsuzsával:

• Az aranykor útján: nagy erdélyi körutazás Bethlen Gábor nyomában – július

A tanári munka mellett tagja az EMKE vezetőségének, kulturális-tudományos tevékenységeket szervezője.

„Nyugdíjas magyar szakos tanár vagyok, aki évtizedeken át tanítottam Zilah különböző iskoláiban, és óraadóként dolgozom jelenleg is. 37 éve élek boldog házasságban férjemmel, aki a Szilágyság című lap főszerkesztője. Két gyermekem van: a fiam Magyarországon él családjával, a HHRF budapesti irodájának irodavezetője, a lányom Kolozsváron tervezőmérnök-gyakornok. Szeretem az embereket és nagyon szeretem a szülőföldemet, Zilahot, a Szilágyságot, ezért is állok szívesen bárkinek a rendelkezésére, aki kíváncsi erre a dimbes-dombos, nagyszerű vidékre, amely olyan érdemtelenül hiányzik a magyar köztudatból.

A „hepehupás vén Szilágy"-ban a nagyok közül nemcsak Ady Endre érezte otthon magát, Zsibó és Szilágysomlyó a"zsibói bölény" és az "árvízi hajós" Wesselényi, illetve a Báthoryak emlékét őrzi. De a Szilágyság nemcsak szellemiségében, hanem látnivalókban is kivételesen szép vidék. Ez utóbbiak közül megemlíteném az almásgalgói Sárkányok kertjét, érdekes formájú szikláival, a zsibói Wesselényi kastélyt és a kastély parkjában létrehozott ritka szépségű botanikus kertet, a szilágysomlyói, újonnan restaurált Báthory várat, Kraszna és Szilágylompért ritkaságszámba menő kazettás mennyezetű református templomait, Zilahon a Fadrusz János által készített Wesselényi szobrot és az impozáns református templomot, a Zilahtól 10 km-re fekvő Porolissumot, ahol a hajdani Római Birodalom határait őrző egyik kaszárnya romjai kerültek felszínre.

A vidéket vendégszerető emberek lakják, akiknél a hely szellemét idéző jófajta bor és a valutának számító szilvapálinka mindig kéznél van, ha jóhiszemű látogató nyitja rájuk az ajtót."

Egyed Ákos írta:

„A Szilágyság egyike Erdély különös arculatú nagytájainak, a Kárpát-medence egyik legsajátosabb vidéke. Azzá teszi földrajzi tagolódása, domborzata, hegyrendszere, s az Alföldre igyekvő folyói. Története pedig azért különösen érdekes, mert a hajdani Partiumnak századok során sajátos helyzete volt:hol Magyarországhoz, hol Erdélyhez tartozott, de alapjában véve mindig elszigetelt tájegység maradt. Ennek következménye lett az, hogy a Szilágyságban sok még a természetes kistály, ahol a népi kultúra tovább megőrizte értékeit, mint legtöbb más tájegységünkben."

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor