Otthonról hazamegyünk

szombat, december 15, 2018


EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

Időpont(ok):
2018.12.15-16. (szombat, vasárnap))
Ár: 28.000 Ft
1. nap. A zágrábi adventi vásárt 2015-ben, 2016-ban, és 2017-ben is Európa legszebb adventi vásárának választották. Az adventi szezon során a hovát főváros számos ingyenes eseményt kínál több helyszínen, melyek a legigényesebb látogatók igényeit is kielégítik. Zágráb sok magyar vonatkozással rendelkezik. Városnéző sétán veszünk részt, benne a Szent István kápolnával és…

EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

Időpont(ok):
2018.12.29. - 2019.01.01.
Ár: 74.900 Ft
1. nap: Pilisszántó: reggeli séta a az ősi szimbólumokat hordozó Boldogasszony-kápolnához. Esztergom: a Bazilika kincsei és látnivalói. Párkány: különleges étkezési lehetőség a Középkori Parasztétteremben. A Barsi Múzeum Léván a 13. század végén épült várban. Deáki – az 1228-ban épített kéttornyú református templom - az itt élő bencések hagyták hátra…

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01.01. (4 nap)
Ár: 64.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap. Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az ócskapiac…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Élőzenés Szilveszter Kolozsvár központjában.Honismereti vezető: a kérdőívek tanusága szerint legnépszerűá erdélyi vezetőnk, a nagy tudással, életbölcsességgel és ragyogó humorral megáldott székely, Vajda Éva.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert,…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

 
Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Városnézés, Bor, Szilveszter, Túra/kultúra út
Ár: 89.000 Ft.
Egyágyas felár: 15.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 19.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest - M3 - Debrecen - Vállaj (határ)
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

kaalotaszeg 1024x682KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁR
Kicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Élőzenés Szilveszter Kolozsvár központjában.

Honismereti vezető: a kérdőívek tanusága szerint legnépszerűá erdélyi vezetőnk, a nagy tudással, életbölcsességgel és ragyogó humorral megáldott székely, Vajda Éva.

1. nap: 
Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.
2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Kirándulás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás, íjászkodás és lovaglási lehetőség a Turul Nomád Hagyományőrző Egyesület képviselőivel. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb régi temploma, kirakodóvásár. Szállás Magyarlónán, Kalotaszegen (3 éj).
3. nap: Torockó: Néprajzi Múzeum. Torockószentgyörgy: séta a falu feletti elragadó várromhoz. Nagyenyed: borkóstoló és vadpörkölt. Gyulafehérvár: érseki székesegyház. Tordai sóbányaMagyarlapád: vacsora, fergeteges táncbemutató és mulatság a művelődési házban.
4. nap: Városnéző séta Kolozsváron. A télen is gyönyörű Havasrekettyei-vízesésMagyarvalkó: ősi református erődtemplom. Ebéd a kicsi falu művelődési házában, a barátságos kalotaszegi asszonyok tálalásában. Élőzenés Szilveszter Kolozsvár közvetlen belvárosában.
5. nap: Istentisztelet a lónai Árpád-kori templomban.  Nagyvárad: alapos városnézés a "Pece-parti Párizsban", vagy fürdőzés a Félix Termálfürdőben.

    

Szilveszter Napja:

Szent Szilveszter pápa (314-335) ünnepe, a polgári év utolsó napja, az újesztendő vigíliája. Este a templomokban óévi hálaadást tartanak. Szilveszterkor és újévkor a szokások és hiedelmek célja az hogy, biztosítsa a következő esztendőre az emberek egészségét, szerencséjét, az állatállomány szaporaságát és a termés bőségét.
A szilveszteri szokásokban különösen fontos szerepe van a zajkeltésnek, melynek elnevezései: kongózás, csergetés, pergőzés, gulyafordítás. Az óév kiharangozása és az újév énekkel köszöntése elsősorban az erdélyi protestáns vallású falvakra volt jellemző, de szórványosan előfordult másutt is. Pl. a kalotaszegi Nyárszón fél tizenkettőtől fél egyig húzták a harangokat: elbúcsúztatták az óesztendőt és összekötötték az óesztendőt az újjal, majd aranyosvizet merítettek a kútból, vagy a forrásvízből. A kalotaszegi Magyarlónán, amikor megkondul a harang, tüzes kerekeket eregettek le a hegyről és kiáltották: "Boldog újévet!" Az idősebbek szerint minden évben gurítottak egyet, ezzel jelezték, hogy: "Tüzes kereken jött be az újév!"
Szilveszter éjjelén gombócfőzéssel, ólomöntéssel tudakozódtak a lányok jövendőbelijük neve és foglalkozása iránt. A szilveszteri időjárásjóslás az aznapi időből történt.

Utazás, honismereti vezetés, félpanziós ellátás, élőzenés szilveszteri vacsora svédasztalos bőséges lakomával, óévbúcsúztató mulatság 3 fős zenakarral, korlátlan italfogyasztással, szekerezés vagy szánozás Sztánán a Varjúvárhoz, kalotaszegi táncbemutató.

Honismereti vezető: Vajda Éva.

1. nap: Indulás: 6.00 Székesfehérvár, 7.15 Budapest.

A határt átlépve a Károlyi család nagykárolyi birtokára utazunk, hogy megtekintsük a kívül-belül pompásan felújított Károlyi-kastélyt. A család a török veszedelem miatt kezdte építtetni a várat Nagykárolyban, hogy aztán az utódok később lakható, eklektikus kastéllyá varázsolják azt. Érmindszent: Ady Endre szülőháza - érdekes kiállítást láthatunk a szülőház melletti kúriában, amely a család későbbi lakóháza volt, miközben a kis nádfedeles régi épületet is megtartották egyazon telken. Kaplony: a Károlyi-mauzóleum a Páduai Szent Antal ferences templom és rendház altemplomában. Itt élő ferences szerzetes lebilincselő eladásában ismerhetjük a család jeles személyisgeinek cselekedeteit. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Szállás Szilágycsehben.

2. nap:  Zsibón teszünk egy sétát a Wesselényi-kastély pompás angolparkjában, majd megtekintjük a színpompás botanikus kertet, amelyben több mint 5000 növényfajt csodálhatunk meg. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények - szép séta Zsibó mellett. Bánffyhunyad vasútállomásáról 15 percre van a Sztána határában lévő megálló. Itt DeMatin János, a Kalotaszegi Turul Hagyományőrző Egyesület vezetője vár minket jóféle pálinkával. Kisétálunk a mezőn található "Varjúvárba", ahol a híres tervező és néprajzkutató, Kós Károly a legszívesebben töltötte idejét. Forralt bor, gulyásleves vár minket itt a helyiek jóvoltából és lovaglási lehetőségünk is adódik majd, illetve honfoglalás korihoz hű íjakat is kipróbálhatunk. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb régi temploma, kirakodóvásár. Szállásunk Kolozsvártól 10 km-re, Magyarlónán, családi panziókban, illetve családoknál, vendégfogadás céljára kialakított vendégszobákban lesz. Nagy szeretettel, finom vacsorával várnak minket a kalotaszegi vendéglátóink.

3. nap: Torockó: Néprajzi Múzeum. Torockószentgyörgy: séta a falu feletti elragadó várromhoz - mesés panoráma Erdély hegyeire. Nagyenyed: borkóstoló és vadpörkölt (fakultatív). Gyulafehérvár: érseki székesegyház. Tordai sóbánya - Erdély egyik legnagyobb csodája. Magyarlapádon, az erős Fehér megyei színmagyar faluban nagyszerű, vendészerető emberek élnek. Lesz alkalmunk itt támogatni a 2016-ban megnyílt szórványalkalom munkáját is, melynek munkájáról (ha elfoglaltsága engedi) az egyik alapító, a szomszédos fugadi kúriában élő Bánffy Farkas mesél nekünk. A falu híres az egyedi táncairól, igazi tánc-nagyhatalomnak számít. Lapádon nem túl meglepő módon lapádit táncolnak, ami a Küküllő-menti táncok családjába illeszkedik. Vacsorával és nagy szeretettel várnak minket a művelődési házban, majd a Pirospántlikás zenekar saját zenészekkel fog szórakoztatni minket, és lesz tánctanítás is.

4. nap: 
Kolozsvár, városnézés: Mátyás és Bocskai szülőháza, Mátyás-szobor, Bánffy-palota, Óvár, Karolina-oszlop, Farkas utca. Magyarvalkón a művelődési házban nagy sürgés-forgás vár minket: ízletes zöldséglevessel, töltött káposztával és kalotaszegi csörögefánkkal várnak minket. Utána a kávé, előtte az elmaradhatatlan pálinka is érkezik, természetesen. Ebéd után felsétálunk Magyarvalkó ősi, festett fakazettás mennyezetű templomához, melyhez meredek, árkádos falépcsőn át vezet az út. A mellette álló művészlakban Jékely Zoltán költőnk emlékét idézzük fel. Jékelynek a Medárdus című regényét és Kalotaszegi elégiák című verseskötetét ez a falu ihlette. Három nyarat töltött itt a harmincas években, rokonsága is volt Magyarvalkón. Valkótól elbúcsúzva egy csodaszép téli túrán veszünk részt a Havasrekettyei-vízesésnél Magyarlónára visszatérve lesz időnk pihenni, készülődni. 8 órára megyünk a szilveszteri mulatság helyszínére, Kolozsvár egyik legpatinásabb magyar intézménye, a Farkas utcai Református Kollégium éttermébe, ahol 3 tagú zenakar gondoskodik szórakoztatásunkról. Svédasztalos étkezésre számíthatunk, amely terülj-terülj asztalkám jelleggel működik, mert folyamatosan hordják majd rá a finomabbnál finomabb étkeket. Lesznek hideg- és meleg előételek, főételek: firssensültek, köretek, saláták, desszertek. Korlátlan víz, üdítő, kávé, sör és bor fogyasztási lehetőség lesz. Tömény italt be lehet hozni. Éjfélkor pezsgőzés. Érdemes lesz kimennünka  román éjfélkor a közeli főtérre - hagyományosan káprázatos szép a szilveszteri tűzijáték Kolozsváron. A buszunk magyar idő szerint 1.30, román idő szerint 2.30 órakor indul vissza. Lehet egyénileg is menni - taxiköltség Lónára: kb. 70 lej, 5.000 Ft.

4. nap: Istentisztelet a lónai Árpád-kori templomban.  Nagyvárad: alapos városnézés a "Pece-parti Párizsban", vagy fürdőzés a Félix Termálfürdőben. Érkezés: 21 óra körül.

1 éj Szilágycsehben magyar panzióban, 3 éj Magyarlónán családi panziókban (külön fürdőszobás szobákban az első 38 jelentkező/előleg befizető  részére)

terkeperdely

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor