KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

    
 
Időpont(ok):
2018.09.04-09. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Kárpátalja
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 65.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 10.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 10.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-M3-Nyíregyháza
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Nyíregyháza, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

vereckei hago1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est.
2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű.
3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen.
4. nap: Viski Árpád-kori templom, Rahó: a Fekete- és a Fehér-Tisza összefolyása, Tatár-hágó: magyar-lengyel határ emlékek. A Fekete-Tisza forrásához legendás szovjet GAZ-66-os terepjáró teherautókkal. Körösmező: Sztrukivszka fatemplom.
5. nap: Terebesfejérpatak: Európa-közepe. Aknaszlatina: millenniumi kopjafák. Técső: szép főtér, 800 éves, fakazettás mennyezetű református templom, csokoládégyár. Huszt, Nagyszőlős: Perényi-kastély, Tiszaújlak: Turul-emlékmű, Esze Tamás emléktábla. Mezővári, búcsúest.
6. nap: Nagybereg: tájház és szőttes-múzeum. Különleges művészkerékpáros bemutató.
 
    

Az Árpád-vonal a Magyar Királyi Honvédség védelmi rendszere volt a második világháború idején az Északkeleti- és Keleti-Kárpátokban. Kőrösmezőn, ahol a szállásunk is lesz, Magos (Munk) Dezső irányításával és Réti István érsekvadkerti építőmester vezetésével 1941-42-ben érsekvadkerti és helybeli ruszin munkások építették fel az első faháznak álcázott katonai objektumot.

A Vörös Hadsereg támadásával szemben a második világháborúban három kiépített vonal volt: a Kárpátok előhegyei között a helységtámaszpontok láncolatából kiépített Hunyadi-állás, az ezeréves országhatáron inkább csak kijelölt, de ki nem épített Szent László-állás, és a Magyarország belseje felé futó völgyekben kiépített Árpád-vonal.

Az Árpád-vonal a Keleti-Beszkidektől egészen a Berecki-havasokig terjedt. Légvonalban több mint 600 kilométerről volt szó. A vonal építkezése, elsősorban az infrastruktúra, a háttér megteremtésével, már 1940-ben megkezdődött. Természetesen a legnagyobb titoktartás mellett. 1943-ban, a sztálingrádi csata után felgyorsították a kiépítését. 1944 elején épült ki a Hunyadi- és a Szent László-állás.

A magyar határ előtt 30-40 kilométerre lévő előretolt védőöv, a Hunyadi-állás fő feladata a szovjet támadóerők lelassítása, szétbontakozásra kényszerítése, hogy túlerejével ne tudjon menetből azonnal teljes erővel a fő védőövre zúdulni, és az állások leküzdése során mind élőerőben, mind haditechnikában minél nagyobb veszteségeket szenvedjen. A Hunyadi-állás a támadás várható hadműveleteinek irányában épített, tábori erődítésekből álló támpontokból állt. Az utakat, völgyeket zárták le. A közbeeső védelmi sáv, a Szent László-állás, közvetlenül az ezeréves határ vonalát követve, mondhatni az utolsó hetekben és csak részlegesen épült ki. Kisebb támpontokkal, tüzelőállásokkal, géppuskafészkekkel zárták le az utakat, a magas hegyeken átvezető átjárókat. Fő feladata, az Árpád-vonal előtt közvetlenül ismételten szétbontakozásra, támadás szervezésére késztetni az ellenséget. És ezután következett csak a magyar határokon belül a védelem gerincét alkotó Árpád-vonal. Az Árpád-vonal a magas hegységek terepviszonyait messzemenően kihasználó, tábori erődrendszer volt, melyet vasbeton szerkezetű tüzelőállásokkal, védelmi létesítményekkel, figyelőkkel erősíttettek meg. A kiépített támpontok, megerődített körletek, völgyzárak valamennyi a hegyeken átvezető szorost, hágót, átjárót lezárták.

A körkörösen védhető völgyzár alapja a sejtszerűen elrendezett körvédőképes és körvédőköteles rajállás volt, melynek központja a közepes tüzérség ellen is biztos védelmet nyújtó bunker volt. A környezeti anyagok, levéltári források, szemtanúk visszaemlékezései, helyszíntanulmányok és fotók bizonyítják, hogy ezt az erődrendszert csak megkerülni lehetett, de áttörni nem.

A 4. Ukrán Front 1944 augusztusa és októbere között három nagy hadműveletben kísérletezett a védelem áttörésével - sikertelenül. Mintegy 30-szoros túlerővel szemben könnyedén, kis veszteségekkel tartották a magyar katonák a határt a hadtörténelem  egyik legtökéletesebb védelmi rendszerének köszönhetően. Elfoglalni csak az után tudták, hogy Románia átállt a szovjetek oldalára. Ezek után a szovjet 3. és 4. hadsereg  teljesen szabad utat kapott, így meg tudták kerülni a Kárpátokat délről és egy átkaroló hadművelettel a védelmi rendszer hátába kerültek volna, ha azok az utolsó pillanatban hátrálnak be Debrecen felé. Az Erdélyben harcoló magyar és német csapatokat pedig ki kellett vonni, mielőtt katlanba zárják őket. Ezt megakadályozandó, egyetlen magyar hadosztály képes volt a tordai csatában 3 teljes hétig feltartóztatni a szovjet-román csapatok előrenyomulását és megakadályozni a katlan bezárását.

Egy Árpád-vonal parancsnoki bunkert meg fogunk tekinteni a Vereckei-hágó alatt, és sétát teszünk az erdőben is, ahol több, különböző típusú bunkert fogunk látni.

Nagy élmény lesz ez is!

Kárpátalján 15-20 ezer forint egy átlagos tanári fizetés, a nyugdíj még kevesebb. Összeállíthatunk ajándékcsomagot, vagy cipősdoboznyi játékot, ajándékot gyerekeknek - mindenfajta segítség jól jön.

.

Tartalmazza: utazást, szállást, honismereti vezetést, gazdag, táj jellegű félpanziót, zenés-táncos kulturális és irodalmi estet 2 alkalommal, népművészeti és művészkerékpáros bemutatót Nagyberegen, terepjáró-teherautós túrát a Tisza-forráshoz

Honismereti vezető: a Duna TV Hazajáró műsorából is ismert Bíró András, a kárpátaljai Nagyberegről
1. nap
Indulás: 5 Szfvár., 6.15 Bp. Vaján felkeressük a Vay család gyönyörű kastélyát – Rákóczi-kiállítás. A szilvájáról híres Penyige Lekvárdájában megismerhetjük a lekvárkészítés fortélyait. Túristvándiban megcsodáljuk a 18. században épült vízimalmot, majd Szatmárcsekére utazunk az Európa-szerte egyedülálló csónak alakú fejfákhoz és Kölcsey Ferenc síremlékéhez. Tiszacsécsén Móricz Zsigmond emlékházát keressük fel. A határátlépés után Orosziban a helyi verséneklő diákszakkör tagjai a legjobb kárpátaljai magyar költők verseit adják elő – szép és megható műsor lesz. Érkezés Váriba.
2. nap
Beregszászon a Beregvidéki Múzeum páratlanul gazdag, dicső és kevésbé dicső történelmi emlékekből is álló helytörténeti gyűjteménye. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark: az 1944-ben Szibériába hurcolt és odavesző 40000 kárpátaljai magyar civil férfi siratófala. A Vereckei-hágó utazásunk egyik csúcspontja lesz, de előtte megtekintünk egy berendezett, múzeumként működő Árpád-vonal-bunkert és természetesen a honfoglalás emlékművet. Szállás Volócon, szállodában.
3. nap
Az áttörhetetlen Árpád-vonal emlékútja, különféle, épen maradt bunkerekkel - szép erdei séta a Gorgánok-hegyei között, a Talabor partján. A folyó mentén, melyben az itteni súlyos 2. világháborús harcokra emlékeztető harckocsi-akasztókat is láthatunk, a festői tengerszemhez, a Szinevéri-tóhoz utazunk, melynek partján a kirakodó árusok seregétől a híres kárpátaljai gasztronómia gomba- és sajtkülönlegességeit is megvásárolhatjuk. „Rákóczi leghűségesebb népe", a magyar időkre nosztalgiával gondoló ruszinok által lakott Alsókalocsa lebilincselő skanzenjában  még magyar csendőrnek is beöltözhetünk. Miért ne, hisz úgyis egy magyar csendőrlaktanyából kialakított különleges hangulatú étteremben fogyasztjuk el előzőleg az ebédünket. Megérkezünk Viskre, ahol elsősorban az iskola tanári kara foglalkozik vendégfogadással. 
4. nap
Megtekintjük a viski Árpád-kori templomot, melyet erődített vártornyos fal övez. Fa harangtornya 18. századi. Udvara Kárpátalja egyik legnagyobb, nyitvatermőket bemutató kertje, ahol számos növénykülönlegességet látunk. Rahó: a Fekete- és a Fehér-Tisza látványos összefolyását látjuk, és megismerjük a ruszinokat sanyargató két óriás legendáját. A Tatár-hágón az egykori magyar-lengyel határőrházat és a sorompó maradványokat látjuk. Szédületes kilátás nyílik innen a Kárpátok-bérceire. Népi kirakodóvásár is van itt. A nagyobbik, a fekete ág nyomába eredünk. A folyó mentén megyünk felfelé busszal, terepjáró teherautókkal, majd gyalogszerrel, hogy aztán 1 km-es kaptató után meglássuk, hogy egy pici kis víz szökik elő a föld gyomrából, az erdő mélyén, 1265 méteres magasságban. A Fekete-Tisza forrásánál szép forrásfoglalat és tábla hirdeti, hogy itt ered a legmagyarabb folyó. Utunk egyik fénypontja lesz az elpusztíthatatlan szovjet GAZ-66-osokkal tett túra, mely során elképesztő terepeken átjutva zötykölődünk az eleinte vadul robogó, aztán már csak csendesen csörgedező Tisza mentén, néhol a mederben haladva. Visszatérve Körösmezőre megtekintjük még a ruszin népi faépítészet legszebb példáját, a Sztrukivszka fatemplomot.
5. nap
Rövid megállókkal ereszkedünk vissza a Beregvidékre. Terebesfejérpatak: Európa állítólagos közepe, emlékmű, kirakodóvásár. Aknaszlatina: a hét magyar vezér millenniumi kopjafái. Técső: szép főtér, 800 éves, ékes fakazettás mennyezetű református templom. Híres kárpátaljai desszert különlegességeket vásárolhatunk egy csokoládégyár mintaboltjában. Huszt bús düledékei (jó fél óra kaptató). Nagyszőlős: Perényi-kastély. Tiszaújlak: a hatalmas Turul-emlékmű, Esze Tamás emléktábla. Mezővári, búcsúest: nagyon színvonalas és gazdag műsorban lesz részünk, élőzenével, irodalmi előadásokkal, néptánc műsorral.
6. nap
Nagybereg: beregi tájház és szőttes-múzeum, vásárlási lehetőséggel Bakó Olgától, a Magyar Népművészet Mesterétől. Az iskola művészkerékpárosai produkciójának is tapsolhatunk: nem mindennapi élmény lesz az európa-bajnoki 3. helyezett versenyzőt is kinevelő csapat bemutatója! Beregszászi városnézéssel, majd vásárlási lehetőséggel búcsúzunk Kárpátaljától. Bő 2 órás határon való várakozással számolva 21.30 órára Budapesten leszünk.

2 éjszaka Mezőváriban, 1 éj Visken, 1 éj Körösmezőn magyar családoknál, rendkívül színvonalas körülmények között, minden képzeletet felülmúló ellátással. 1 éj ***szállodában Volócon.

karpatalja

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor