Otthonról hazamegyünk

szombat, december 15, 2018


EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

Időpont(ok):
2018.12.15-16. (szombat, vasárnap))
Ár: 28.000 Ft
1. nap. A zágrábi adventi vásárt 2015-ben, 2016-ban, és 2017-ben is Európa legszebb adventi vásárának választották. Az adventi szezon során a hovát főváros számos ingyenes eseményt kínál több helyszínen, melyek a legigényesebb látogatók igényeit is kielégítik. Zágráb sok magyar vonatkozással rendelkezik. Városnéző sétán veszünk részt, benne a Szent István kápolnával és…

EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

Időpont(ok):
2018.12.29. - 2019.01.01.
Ár: 74.900 Ft
1. nap: Pilisszántó: reggeli séta a az ősi szimbólumokat hordozó Boldogasszony-kápolnához. Esztergom: a Bazilika kincsei és látnivalói. Párkány: különleges étkezési lehetőség a Középkori Parasztétteremben. A Barsi Múzeum Léván a 13. század végén épült várban. Deáki – az 1228-ban épített kéttornyú református templom - az itt élő bencések hagyták hátra…

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01.01. (4 nap)
Ár: 64.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap. Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az ócskapiac…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Élőzenés Szilveszter Kolozsvár központjában.Honismereti vezető: a kérdőívek tanusága szerint legnépszerűá erdélyi vezetőnk, a nagy tudással, életbölcsességgel és ragyogó humorral megáldott székely, Vajda Éva.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert,…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

GYIMES, A PATAKOK ORSZÁGA + a Csíksomlyói búcsú

 
Időpont(ok):
2019.06.06-11. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Erdély, Székelyföld, Csángóföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Túrázás, Felfedezés, Hagyományőrzés, Történelem, Úttörő, Vallás, Kulturális utazás
Ár: 79.900 Ft
Egyágyas felár: 14.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 15.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Bp. - M5 - 4-es főút - Nagyvárad
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szolnok, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

p8233302.2A vendégszerető csángómagyar székelyek lakta Gyimesekben igazán különleges programokban veszünk részt, közben pedig a Csíksomlyói Búcsúra is ellátogat(hat)unk.

1. nap. Farkaslakán megállunk Tamási Áron sírjánál, vacsorázunk az Ábel bölcsője étteremben. Este 10 körül érünk Gyimesbe, Hidegségpatakára, a szállásunkra.
2. nap. Kényelmesen indulunk - élvezzük a harapnivalóan friss levegőt, lesz időnk sétálgatnia  varázslatos Gyimes-völgyben, beszélgetni a barátságos helyi emberekkel. Gyimesbükkön az 1782-ben épült katolikus templomot, és a Gyimesi Kálváriát tekintjük meg. Az ezeréves határ látnivalói. Tájház Gyimesközéplokon. A Borospataki-skanzenben a környező gyimesi településeken lebontásra ítélt, de a skanzenben újraépített parasztházakat csodálhatjuk meg.
3. napCsíksomlyói Búcsú napja. A Hidegségből, amely a zarándoklat legtávolabbi kiindulópontja, hajnali 2 órás indulással akár gyalogosan is zarándokolhatunk, a helyi keresztaljakkal közösen.  Kényelmesen lesz időnk a kézműves vásárban is időzni. Hazafelé megnézzük még az Árpád-kori, különleges, a puszta közepén egymagában álló csíkdelnei templomot is.
4. nap. A közúton 60, szekerekkel a hegyi úton keresztül viszont csak 10-12 km-re lévő, már Moldvához tartozó Kostelek az úticélunk, szekereken utazva, minden képzeletet felülmúlóan vadregényes úton. Házi készítésű finomságokkal, csorbalevessel, frissen sült pityókás kenyérrel, húsfélékkel, házi sajttal, ordával, padlizsánkrémmel és desszerttel várnak minket az „iskolán kívüli magyariskola” tanítói. Ebéd után a Felszállott a páva versenyben 2014-ben és 2015-ben is elődöntőig jutó híres kosteleki hagyományőrző néptánccsoport, a Szellő Tánccsoport utánpótlás csapatának fergeteges bemutatóját tekintjük meg.
5. nap. A Gyimesektől és barátságos házigazdáinktól búcsút véve hazafelé vesszük az irányt. Megállunk a "Legmagyarabb városban", Székelyudvarhelyen. Az Unesco Világörökségek sorába felvett, szász mintára a 14. században épített székelyderzsi unitárius erődtemplomot , majd a szintén világörökségi óvárossal büszkélkedő Segesvárt látogatjuk meg. Magyarlapádon a híres lapádi táncokat járó helyi fiatalok műsorát élvezhetjük majd.
6. nap. Torda: Erdély legnagyobb, 2000 éves sóbányája. Kolozsvár  - városnézés, és a félezer éves Házsongárdi-temető, ahol Erdély nagyjai nyugszanak.

 

    

.

.

.

Utazás, szállás, félpanzió, honismereti vezetés, szekérút Kostelekre, táncos-zenés gyimesi és magyarlapádi műsor.

1. nap. 5.00-kor indulunk Szfvárról, 6.15-kor Budapestről. Kisebb megállókkal színesítve utunkat, tájba simuló zenéket hallgatva, az érintett tájegységeket megismerve utazunk Székelyföldre. Farkaslakán megállunk Tamási Áron sírjánál, vacsorázunk az Ábel bölcsője étteremben. Este 10 körül érünk Gyimesbe, Hidegségpatakára, a szállásunkra.


2. nap. Kényelmesen ébredezünk, megízleljük a reggelire feltálalt házi finomságokat, beszélgetünk a barátságos gyimesiekkel. Sétálhatunk, gyönyörködhetünk a festményre illő tájban, a jellegzetes gyimesi házakban. Élvezzük a megfoghatatlanul nyugodt, lelkünkben békét teremtő varázslatos gyimesi idillt. Dél tájban kerekedünk fel. Gyimesbükkön a moldvai csángó születésű plébános, Salamon József mutatja be nekünk az 1782-ben épült katolikus templomot, és a mögötte 2012 tavaszán az ő kezdeményezésére felavatott, rendkívül érdekes Gyimesi Kálváriát. A kálvária 15 stációjának domborművei nemcsak a Megváltó, hanem a gyimesi nép életét, kálváriáját és feltámadását is szimbolizálják. Innen már az ezeréves határra megyünk. Megnézzük az egykori karantén romjait és a hozzá tartozó Kontumáci-kápolnát, a történelmi Magyarország legkeletibb, szépen felújított vasúti őrházát, felette a Rákóczi-várat, valamint a legendás 32-es határvadászok világháborús állásait.Megtekintjük a gyimesközéploki tájházat. A Borospataki-skanzenben a környező gyimesi településeken lebontásra ítélt, de a skanzenben újraépített parasztházakat csodálhatjuk meg a múltat idéző hangulattal, berendezési tárgyakkal. Megtekintünk itt egy jó 150 éves, működő vízimalmot is. 

3. napA Csíksomlyói Búcsú napja. Lehetőség van gyalogosan is megtenni az utat. Életünk élménye lehet elindulni szálláshelyünktől, amely a zarándoklat legtávolabbi kiindulópontja. Hidegségből 50-60 ember indul hajnali 2 óra tájban, és ahogy egy forrás folyammá érik, úgy duzzasztja menetünket is a jobbról-balról csatlakozó, viseletbe öltözött, zászlót vivő csángók és székelyek hada, hogy végül már több 10 ezres menet élén jussunk fel a szent nyeregbe. A 40 km-es túrát nem kell végig gyalog megtennünk, a felénél be lehet ülni a buszba, mert persze a kalandra nem vállalkozók sem fognak lemaradni a legnagyobb magyar nemzeti zarándoklatról. Nem sietünk vissza, kényelmesen lesz időnk a kézműves vásárban is időzni. Hazafelé megnézzük még az Árpád-kori, különleges, a puszta közepén egymagában álló csíkdelnei templomot is.

4. nap. A közúton 60, szekerekkel a hegyi úton keresztül viszont csak 10-12 km-re lévő Kostelek az úticélunk. Természetesen inkább a szekereket választjuk. Minden képzeletet felülmúlóan vadregényes úton, folyóvölgyben, fenyves rengetegben vezet utunk, miközben tehetséges járművezetőink is szórakoztatnak bennünket. Közben látjuk a medvéket pásztorokat is, akik félnomád állattartást folytatva élnek a nyári szállásaikon a hegyek között. 3 órás, kényelmes megállókkal tarkított, jóféle gyimesi pálinkával is megfűszerezett szekérút után érünk, a talán legvadregényesebb, magyarok lakta faluba, melyet minden irányban érintetlen és lakatlan erdőségek vesznek körül. Kostelek egyszerre gyimesi és moldvai, hiszen gyimesi csángók lakják, de már Moldva területén található Bákó megyében. Házi készítésű finomságokkal, csorbalevessel, frissen sült pityókás kenyérrel, húsfélékkel, házi sajttal, ordával, padlizsánkrémmel és desszerttel várnak minket az „iskolán kívüli magyariskola” tanítói. Moldvában eléggé sajátosak sajnos az anyanyelvi oktatás lehetőségei… Támogatási lehetőségünk is nyílik: az út előtt gyűjtést szervezünk. Ebéd után a Felszállott a páva versenyben 2014-ben és 2015-ben is elődöntőig jutó híres kosteleki hagyományőrző néptánccsoport, a Szellő Tánccsoport utánpótlás csapatának fergeteges bemutatóját tekintjük meg. A buli után az 1987-ben boldoggá avatott, az első világháborúban Kosteleknél megsebesült P. Rupert Mayer emlékhelyéhez sétálunk, és itt látjuk a történelmi Magyarország határkövét is. Innen egy kis gyaloglással elébe megyünk a felmentésünkre induló buszunknak, és visszautazunk Hidegségbe. 

5. nap. A Gyimesektől és barátságos házigazdáinktól búcsút véve hazafelé vesszük az irányt. Megállunk a "Legmagyarbb városban", Székelyudvarhelyen. Az Unesco Világörökségek sorába felvett, szász mintára a 14. században épített székelyderzsi unitárius erődtemplomot látogatjuk meg, ahol még ma is él a tatár betörések és egyéb veszedelmek miatt kialakult szokás, hogy az egyes családok a bástyák között, a várfal menti félnyereg tető alatt hatalmas ládákban tárolják a gabonát, a saroktornyok emeletén pedig a szalonnák, sonkák, füstölt húsfélék lógnak kampókra akasztva. A tornyokat és a gabonás ládákat hetente egyszer lehet meglátogatni, a kulcsot a tiszteletes őrzi - nehogy egy sonka átvándoroljon egy másik kampóra... A templomban belső falfreskókat, köztük a Szent László legenda ábrázolását látjuk. Rovásírásos feliratot is felfedezhetünk a falon. A szintén világörökségi óvárossal büszkélkedő Segesvár lesz utunk következő állomása. A főtérre gyönyörű városkapun át jutunk, mely felett ott magasodik a belváros legfőbb nevezetessége, Segesvár jelképe, a 14. századi monumentális óratorony. Közben a szálláshelyünkön már várnak bennünket a vendéglátóink. A "székely enklávéhoz", Aranyosszékhez tartozó Magyarlapádon a híres lapádi táncokat járó helyi fiatalok műsorát élvezhetjük majd, utána pedig a helyi családok végtelen vendégszeretét tapasztalhatjuk meg.

6. nap. Tordára indulunk, ahol Erdély legnagyobb, a parajdival (minimum) vetekedő, nemrég a BBC szavazásán a "Világ 10 legcsodálatosabb és legismeretlenebb látványossága" közé választott 2000 éves sóbányának lenyűgöző föld alatti világát tekintjük meg, csónakázási és sportolási lehetőségekkel a föld mélyén. Kolozsváron Európa egyik legrégibb, lélegzetelállítóan szép sírkertjébe, a félezer éves Házsongárdi-temetőbe  látogatunk, ahol Erdély nagyjai, neves íróink, költőink és nemesi családok Erdélyért sokat tevő nagyjai nyugszanak. Kolozsvári szabadidő, vagy vezetett városnézés után indulunk haza. 22 óráig megérkezünk Budapestre.

4 éjszaka Gyimesközéplokon, Hidegségpatakán családias panzióban illetve családoknál, 1 éj az aranyosszéki Magyarlapádon, családoknál

gyimes

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor