Otthonról hazamegyünk

kedd, február 20, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

SZÍVÜNKHÖZ KÖZEL: BARANYA - NYUGAT-BÁCSKA – SZERÉMSÉG

 
Időpont(ok):
2018.03.23-25. (3 nap, 2 éj)
Úti cél: Délvidék-Vajdaság, Dél-Baranya/Muraköz (Horváto.)
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Segítünk is, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 39.000 Ft
Útvonal: : Szfvár.-Budapest-M6-Udvar. Visszafelé: Hercegszántó- Szekszárd- M6.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

kupuszinaa1. nap:  Mohácsi Nemzeti Emlékhely. II. Lajos emlékműve a Csele-patak partján. Vízimalom, udvarán mészégető kemencével, mellette ókort idéző taposómalom szerkezet. Laskó középkori templomát szittya vitéz szobra őrzi, rajta a felirat: „Ősök jussán”. Madármegfigyelő hajókirándulás a Kopácsi-rét Természetvédelmi Területen. Mesés dunai panoráma Erdőd középkori várának romjairól. Doroszlón a híres-neves doroszlói báránypaprikással várnak minket. 2. nap: Városnézés Újvidéken. A Szerémségbe érve, a beszédes nevű Maradékon Halász Dániel, a missziós munkát végző református tiszteletes ebéddel vár minket. A Karlócai-béke emlékkápolnája.  Pétervárad híres, bevehetetlen erődje. Igényes kulturális műsor Doroszlón. 3. nap: Doroszlói élmények: Tűzoltótorony, egyedi néprajzi kincsek. Bácska legnagyobb zarándokhelye: Szentkút. Ebéd hangulatos halászcsárdában az apatini Duna-parton. Bácskeretesen az archaikus palóc kultúrába, tájnyelvbe és egyedi népviseletbe nyerünk betekintést. Bácska fővárosában, Zomborban a magyar címerekkel ékesített Megyeháza tanácstermében Eisenhut Ferenc „A Zentai csata” című gyönyörű olajfestményét csodáljuk meg.

    

A Szentkút történetének első újkori gyógyulása 1792-ből való. Ekkor a Doroszlóhoz közeli gombosi Zablóczki János nevű lakos zarándokolt ide elvesztett szeme világáért. A látását visszanyerő fiatalember a forrás vizének tükrében Szűz Mária fénysugárban úszó alakját fedezte fel, és neki tulajdonította gyógyulását. Ennek a csodás gyógyulásnak a híre egyre több zarándokot vonzott ezután egész Bácskából.
A mai szentkúti kápolna 1874-75-ben kapta végső kinézetét, miután átépítettek egy korábbi kisebb kápolnát. A benne található oltárkép Szűz Máriát a gyermek Jézussal ábrázolja, ahogy a kisded az anyja nyakába kapaszkodva próbál menedéket találni. Az így ábrázolt páros Mária segíts vagy Segítő Szűzanya néven ismert. A Doroszlón található kép eredetijét az idősebb Lucas Cranach (1472-1553) festette fára. A Segítő Szűzanya képéről hamarosan számos másolat készült. 1611-ben II. Lipót, Passau hercegérseke diplomáciai küldetésben járt a szász választófejedelemnél, aki magánképtárában őrizte a Mária segíts képet. A választófejedelem felajánlotta vendégének, hogy képtárából válasszon magának egy képet ajándékul. A passaui hercegérsek a képek közül pont a Cranach által festett Segítő Szűzanya képét választotta. Így került a festmény a passaui hercegérsek udvari kápolnájába. Ott látta meg Schwendi báró dómdékán, és engedélyt kért a kép lemásoltatására.
Röviddel ezt követően a kép hatására több csodás jelenségre figyeltek fel, így hamarost külön templomot építettek a „festménynek”, amit 1627-ben szenteltek fel, és ahol a hívők Máriától kérhettek segítséget. Így a kép és a templom is „Mariahilf” néven vált ismertté. (A bécsi Máriahilf strasse/utca is egy ugyanilyen nevű templomról kapta nevét)

.

.

utazást, szállást, tájjelegű, gasztronómiai élményt jelentő reggelit és vacsorát Doroszlón, honismereti vezetést, kulturális műsort

Indulás: 5.15 Szfvár., 6.30 Bp.
Honismereti vezető: az utasaink körében nagy népszerűségnek örvendő Bácskai Faragó Zoltán, a Duna TV Hazajáró sorozatának délvidéki vezetője
1. nap:  Baranyába érve az első állomásunk a Mohácsi Nemzeti Emlékhely. A park területe 1700 katona végső nyughelye. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk. A fegyvereket, lovakat megidéző sírjelek sokasága eleven mozgást teremt a csendes sírkertben. Megkondíthatjuk a kis lélekharangot, amelynek hangja tovább fokozza a sírkert magasztos hangulatát. A Szent Koronát formázó impozáns fogadóépületben kapott helyet a csatát bemutató kiállító terem, amelyben a korabeli fegyverek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a digitális terepasztal, vagy a mozi.  A Csele-patak hídjánál II. Lajos emlékművét látjuk. A közelben megtekintünk egy vízimalmot, udvarán egy mészégető kemencét, mellette pedig az ókort idéző taposómalom szerkezetet, a malomgazda, Mohácsi Bugarszki Norbert vezetésével. A határt átlépve a színmagyar dél-baranyai faluba, Laskóra érünk. Az 1400-as években épült a falu hatalmas gótikus temploma. Itt szolgált Sztáray Mihály, a 16. századi magyar irodalom jelentős alakja, akinek térítőmunkája eredményeként lett Baranya 120 faluja reformátussá. A síkból kiemelkedő templomdomb előtti téren szittya vitéz őrzi a világháborús hősök emlékművét, rajta a felirat: Ősök jussán. „Idegenek meg sem érthetik, mit jelent e régies, csonka mondat, homályos hátterében a történelemmel, joggal, erkölccsel és igazságossággal” (Ludwig Emil). A Kopácsi-rétTermészetvédelmi Területen a Látogatóközpontban megismerhetjük a táj csodálatosan gazdag élővilágát, majd madármegfigyelő hajókirándulásra indulunk helyi magyar vezetéssel. A horvát-szerb határon ellátogatunk Erdőd középkori várához. A török kor előtti, téglából épített ősi várból két torony maradt fenn, egy kerek és egy négyzetes, utóbbit az Adamovich-Cseh család sírboltjának építettek át, rajta a nemesi címerrel. Megérkezünk a felerészben magyar, fele részben vegyes nemzetiségek (szerb, horvát, bunyevác) lakta, gazdag néphagyományokkal bíró Doroszlóra. A híres-neves doroszlói báránypaprikás élményszámba menő lakoma lesz a községházán, ahol nagyon barátságos fogadtatásra számíthatunk. Itt találkozunk vendéglátó szállásadóinkkal.
2. nap: Újvidékre látogatunk, hogy aztán onnan utazzuk be a gyönyörű szerémségi tájakat. Bejárjuk a gyönyörű Szabadság teret (egykor Ferenc József tér), mert itt találjuk a legfontosabb és legimpozánsabb épületeket: a magyarok Mária neve templomát, a városháza épületét és megannyi csodás palotát. Újvidékről a Dunán átkelve immár a Szerémségbe érkezünk, amely a horvát-magyar kiegyezés óta nem Magyarország része. Ekkor cserélte el a magyar állam Fiumére és Abbáziára e már akkor is szórványnak számító magyar területet. Csoda hogy máig megmaradt a magyarság néhány faluban – például a beszédes nevű Maradékon, ahol Halász Dániel ifjú tiszteletes úr létesített egyházi óvodát (magyaroktatás nincs a Szerémségben). Ebéddel, jó szóval, szeretettel várnak itt bennünket. Karlócára, a Szerémség „legszerbebb” településére utazunk. Karlócán kötötték meg 1699-ben a Habsburg császár és a Török Porta közötti békét, melynek értelmében a szultán lemondott Erdélyről, de a Temesközt megtarthatta. A középkorban Karom néven létező település a Báthoriak birtoka volt. 1699-től a szerb ortodox metropolita székhelye. Megtekintjük a Karlócai-béke megkötésének helyszínén 1817-ben épített Békehozó Miasszonyunk kápolnát és az új, nemrég épült kilátót, melyről kitűnő panoráma nyílik a Duna-parti városra. Bebarangoljuk Pétervárad híres erődjét, amelyet a 17. század végén kezdtek építeni, és csaknem egy évszázadon keresztül tartottak a munkálatok. Az erődöt soha senkinek nem sikerült erővel bevenni. Az 1848-49-es szabadságharcban magyar kézen volt egészen 1849 októberéig, akkor is csak kedvező feltételek mellett adták át a várat a császáriaknak. Vacsora után Doroszlón a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület tagjai igényes műsorral várnak minket.
3. nap: felmegyünk a doroszlói Önkéntes Tűzoltó Testület otthonának tornyába. Betérünk a környék leggazdagabb tájházába, ahol az egyedien díszes doroszlói népviseletet is látni fogjuk. Látogatás a híres doroszlói Szentkúthoz, Bácska legnagyobb zarándokhelyére. Apatinban, a legnépszerűbb szerb sör, a Jelen Pivo városában a környék legjobb, Duna-parti csárdájában fenséges hal- és egyéb ételek közül választhatunk. Bácskeretesen, azaz Kupuszinán érdekes módon az archaikus palóc kultúrába és egyedi népviseltbe nyerünk betekintést: a török által elpusztított falu a Nyitra melletti Zoboraljáról származó palóc lakosság népesítette be az 1700-as évek közepén. Népi hagyományait máig őrzi a település: a sokszoknyás, eredeti palóc színvilágú, de a bácskai németek viseletének hatását is magán hordozó, a magyar nyelvterületen egyedi népviselet még a mindennapok tartozéka. Jellegzetes a falu máig megőrzött szinte középkori palóc nyelvjárása is. Ellátogatunk a falumúzeumba.   Bácska fővárosába, Zomborba utazunk tovább. A régi Megyeháza gyönyörű, magyar címerekkel ékesített tanácstermében Eisenhut Ferenc 7.4x4.5 méteres „Zentai csata” című csodálatos festményét látjuk. 21.30 körül érünk Budapestre.

2 éj Doroszlón (Vajdaság), minőségi körülmények között, rendkívül vendégszerető családoknál

terkeep

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor