Otthonról hazamegyünk

kedd, február 20, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

A várak földjén: a Nyugati-Kárpátok ékkövei és Zoboralja palóc kincsei

 
Időpont(ok):
2018.04.12-15. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 56.000 Ft
Egyágyas felár: 4.000 Ft/fő/éj
Útvonal: Szfvár.-Budapest-M1, visszafelé Esztergom-Pomáz-Budapest-Szfvár.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

bojnice Dévény vára a Duna-Morva összefolyás fölött. A magyar koronázóváros: Pozsony.Nyitra: az 1158-ban épült püspöki székesegyház, benne Felvidék legrégibb szobrával. Fogadalmi pestisoszlop. A zoboraljai palócság archaikus kultúrája – hagyományőrző műsor.
2. nap: Tájház, Kodály-emléktábla Zoboralján. Bolond Beckó vára. Trencsén, a Felvidék egyik legszebb városa.  Vöröskői vár. Szentistvánpatak csodálatos Szent István temploma. Budetin vára, ahol hajdan Szúnyog Gáspár befalaztatta lányát. 3. nap: a festői Sztrecsényi-áttörés felett áll Sztrecsény nemkülönben festői vára. Kalandos tutajozás a Kis-Fátra csúcsai alatt. Hagyományos pásztorkodást folytató esztena a Nagy-Fátra hegyei közt. A híres liptói juhsajtok. Gasztro-ebéd.  Likava vára, Thököly Imre szülőhelye. 4.nap: Bajmóc: Mátyás király középkori lovagvára. A garamszentbenedeki bencés apátság nemzeti kulturális érték, mindenkinek látnia kell. A lévai várban: Bars Vármegye múzeuma. Bény: a híres Alsó-Garam menti kurtaszoknyás viselet.    

A garamszentbenedeki bencés templom a közép-európai koragótika egyik legszebb emléke, főkapuja a jáki templom bejáratának szépségével vetekszik. Szlovákia második legnagyobb kolostora az egyik legrégebbi magyar bencés apátság. Az egyházi funkciók mellett török elleni végvár és búcsújáró kegyhelyként is számon tartott ez a titkokkal és legendákkal övezett ódon hangulatú apátsági épület. Az apátság alapításáról szóló legenda Géza fejedelmet említi, aki egy vadászat után a Garam partján megpihenve fényt pillantott meg a túlparton. Látomása során arra az elhatározásra jutott, hogy ezen a helyen Szent Benedek tiszteletére templomot emeltet. A király igen nagyvonalúan adományozott a szezeteseknek birtokokat, több falut, sőt még aranybányát is.

.

.

reggeli, vacsora, honismereti vezetés, utazás, hagyományőrző műsor

Indulás: 5.45 Szfvár., 7.00 Bp.
Honismereti vezető: a szülőföldjét nagy szívvel és hatalmas tudással bemutató pozsonyi helytörténész, a nagy múltú felvidéki nemesi család sarja, Brogyányi Mihály.
Útvonal: Szfvár.-Budapest-M1, visszafelé Esztergom-Pomáz-Budapest-Szfvár. 
1. nap: Dévény váránál kezdjük túránkat, amely romként is impozáns. 2000 éves történelmével a térség népeinek történelmében szimbolikus szerepet tölt be. Nekünk magyaroknak az ország nyugati határköve volt 1000 éven át. Ma a hármas határt őrzi a Duna-Morva torkolat felett. Pozsony várának falain sétálva gyönyörű kilátás nyílik a Dunára. Megtekintjük a 14. században épült, gótikus koronázó templomot, a Szent-Márton dómot. 85 méter magas tornya tetején az aranyozott Szent Korona másolata csillog, annak emlékére, hogy 1563 és 1830 között itt koronázták a magyar királyokat. Séta a magyar történelmi múlt emlékeit tükröző belvárosban, szabadidő.Nyitra: avárfalakon belül lévő püspöki székesegyház 1158-ban épült, benne a névadó Szent Emmerám szobrával, amely a Felvidék legrégibb szobra. A várkapuhoz vezető lépcsősor mentén áll az 1750-ben készült Fogadalmi pestisoszlop.  A 11 méter magas szoborcsoport oszlopfőjét Nagyboldogasszony alakja, talapzatának négy sarkát Szent István, Szent László, Szent Imre és IV. Béla szobrai díszítik. Zsérén elfoglaljuk szállásainkat magyar családoknál, majd a legészakibb magyar népcsoport, a zoboraljai palócság viseletét, népdalait, hagyományait ismerjük meg az esti folklórműsor alkalmával.
2. nap: Zoboraljának a koloni tájház, és az e vidéken sok ismert népdalt (például A csitári hegyek alatt, A jó lovas katonának) gyűjtő Kodály Zoltán alsócsitári emléktáblájának megtekintése után intünk búcsút. Ezután a Kiskárpátok mentén északra haladunk, a Vág völgyében. Útközben látjuk Temetvényt, a Bercsényi család sasfészkét és Csejte titokzatos várkastélyának romjait, mely ismertségét egykori úrnője, Báthori Erzsébet kegyetlen gyilkosságairól szőtt (valószínűleg hamis) legendáknak köszönheti. Következő megállónk Beckó, a romjaiban is impozáns mesevár, ahol megismerjük Stibor vajda és bolond Beckó történetét. Továbbutazva, a nap egyik nagy eseményeként Trencsént látogatjuk meg, ahol Csák Máté, Cillei Borbála, Omar és a szépséges Fatime, Szapolyai István, és az Illésházy grófok történeteit idézzük fel. Trencsén a Felvidék egyik legszebb városa.  A nap másik nagy eseménye, és utunk egyik fénypontja lesz a Vöröskői vár meglátogatása: a Kárpát-medence egyik legszebb, legépebben megmaradt és berendezett vára ez, mely a gróf Pálffy családé volt a 16.-ik század közepétől egészen 1945-ig, és pompás, eredeti berendezésével készteti csodálatra az idelátogatókat. Megtekintjük a Zsolnához csatolt egykori külön település, Szentistvánpatak csodálatos, 1200 körül épített Szent István templomát, melyet bástyával erődített kőfal övez. Benne Szent Istvánt, Szent Imrét, Szent Lászlót, Szent Erzsébetet ábrázoló freskókat láthatunk. Rövid megálló Budetin váránál, ahol Szúnyog Gáspár hajdan befalaztatta lányát, Katinkát. Továbbutazás a Vág völgyében, immár valódi hegyek közt. Szállás Sztrecsényben.
3.nap: a festői Sztrecsényi-áttörésben, ahol a Vág folyó a Kis-Fátrát szeli ketté, Sztrecsény romantikus várába sétálunk fel. A Pongrácz grófok ősi fészkét, Óvárt is innét szemléljük meg. Átkelve az áttörésen, utunk másik fénypontjaként kalandos tutajozás vár ránk a Kis-Fátra csúcsai alatt, a tavaszi köntösbe burkolózó méltóságteljes hegyek között. A 7 km-es vízi utazás során rendkívüli szépségű, szárazföldi útról rejtett vadregényes tájon haladunk keresztül! Ebédidőre érünk a festői környezetben, a Nagy-Fátra hegyei közt lévő esztenára, ahol bár ezernél több juhot tartanak, mégis csak kézi módszerrel dolgoznak. A lágy, krémes liptói juhsajtok már a 18. században is ismertek voltak, és Monarchia-szerte keresett árucikknek számítottak. A régi pásztorvilág elevenedik meg a farmon — végigkövethetjük a legeltetés, fejés, és feldolgozás hagyományos folyamatát. A farm éttermében brindzalevest, sült juhsajtot és birkapörköltet is fogyaszthatunk. Likava várába megyünk a gasztronómiai élményeket magunk mögött hagyva. A Thököly-család vára a célpontunk, melyet fél órás gyaloglás után érünk el. Itt született Felső-Magyarország fejedelme. Szállás ismét Sztrecsényben.
4. nap: A festői Turóci-medencén keresztül haladunk Bajmóc felé. Ez lesz utunk harmadik csúcspontja. A középkori lovagvár Mátyás király országgyűléseinek is helyszíne volt (kedvenc hársfája mai napig a vár bejáratával szemben áll). Pompás berendezése szemkápráztató. A Garam-folyó mentén ereszkedünk a magyarlakta déli vidékek irányába. A garamszentbenedeki bencés apátság nemzeti kulturális értékünk, első említése 1075-ből való. A folyó fölé magasodó dombon álló templom a közép-európai kora gótika egyik legszebb emléke. A Mátyás király alakját is megjelenítő főkapuzata a jáki templom bejáratának szépségével vetekszik. Tornyai 48 méter magasak. A templom alatti sírboltban a hajdan nagy hatalmú Koháry család tagjai nyugszanak, köztük az 1664-es lévai csatában elesett Koháry István. A lévai várban, Bars vármegye egykori központjában működik a Barsi Múzeum, ahol gazdag és értékes, több mint 80 000 tárgyból álló természettudományi, történelmi, archeológiai, numizmatikai, néprajzi és képzőművészeti anyagot őriznek. Bemutatják a vár történetét, a korabeli társasági életet, a céhek működését, a környékbeli népviseleteket, és van gyógyszerészet-történeti kiállítás is. Megállunk még az Alsó-Garam mentén: Bényben a tájházban megcsodálhatjuk a híres kurta szoknyás viseletet is. Fél 8-ra Pesten leszünk.

a Nyitra melletti zoboraljai faluban, Zsérén családoknál és Sztrecsényben, festői helyen lévő panzióban (2 éj)

terkepfelvidek

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor