GESZTENYEÜNNEP VELEMBEN, KŐSZEGI VÁROSNÉZÉSSEL ÉS AZ ÍROTTKŐVEL

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

GESZTENYEÜNNEP VELEMBEN, KŐSZEGI VÁROSNÉZÉSSEL ÉS AZ ÍROTTKŐVEL

 
Időpont(ok):
2018. október 13. (szombat
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Rendezvények, Bor, Kulturális utazás
Ár: 9.400 Ft
Útvonal: Budapest-M1
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

gesztenyeKőszeg Magyarország egyik legszebb kisvárosa, melynek nemzeti örökséggé nyilvánított belvárosában érintetlenül fennmaradt, középkori hangulatú házak sorakoznak. A történelmi belváros mellett a Jurisics-vár Kőszeg legérdekesebb látnivalója, amely már külső megjelenésével is erőt, hősies elszántságot sugároz. 
Az Alpokaljához tartozó Kőszegi-hegységben, Kőszegtől mindössze 8 kilométerre, idilli környezetben található a mesebelien szép, aprócska falu, Velem, hívogatóan takaros, hagyományos házakkal, szép kertekkel. A falu és környéke ritka gasztronómiai kincse a gesztenye. A hagyományos Velemi Gesztenyenapok fő attrakciójaa gesztenyesütés, az ősöktől ellesett módszerekkel. Sütik gyertyalángon, bükkfa parázson, különleges serpenyőkben, ki hogy tanulta a mamától. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, frissen szedett gyümölcsöt és szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat kóstolhatunk. Az Írottkő a régi rendszerben tiltott hegy volt, mivel itt húzódott a hírhedt vasfüggöny, amely magunktól védett bennünket… Kis ausztriai kitérővel, busszal kacskaringózunk fel a csúcs közelébe, ahova pár perces sétával kapaszkodunk fel, a pompás panoráma kedvéért.
 

    

.

.

.

utazás, honismereti vezetés

Indulás: 6:00 Budapest, 7:00 Székesfehérvár
Honismereti vezető: egynapos országjárásaink népszerű vezetője, Posch Ede
Útvonal: Budapest-M1
Kőszeget Nyugat-Magyarország ékszerdobozaként szokás emlegetni. Méltán, ugyanis Kőszeg Magyarország egyik legszebb kisvárosa, melynek nemzeti örökséggé nyilvánított belvárosában érintetlenül fennmaradt, középkori hangulatú házak sorakoznak. A magyar történelembe az 1532-es török ostrommal írta be a nevét a város, amikor Jurisics Miklós várkapitány vezetésével a vár védői feltartóztatták a Bécs elfoglalására indult hatalmas oszmán sereget. A viszonylag kis belváros két központtal rendelkezik, a Jurisics téren találjuk a történelmi épületek zömét, templomokat, múzeumokat, míg a felújított, sétálóövezetté alakított Fő tér jó időben nyüzsgő kávéházi, éttermi teraszai ideálisak egy kis lazításhoz. A történelmi belváros mellett a Jurisics-vár Kőszeg legérdekesebb látnivalója. A napjainkra teljesen felújított, már külső megjelenésével is erőt, hősies elszántságot sugárzó vár belső tereiben életre kel a régmúlt. Az 1532-es várostrom történetének és a hős védők emlékének külön termet szenteltek, az Aranyszobában pedig a Kőszeghez kapcsolódó legbecsesebb értéktárgyakat tekinthetjük meg.
Az Alpokaljához tartozó Kőszegi-hegységben, Kőszegtől mindössze 8 kilométerre, idilli környezetben található a mesebelien szép, aprócska falu, Velem, utazásunk következő állomása. Velemet akár a magáért a faluképért is érdemes felkeresni, a takaros, hagyományos házak, a szép kertek hívogatóak. A falunak és a környéknek azonban van egy ritka gasztronómiai kincse, a gesztenye. Látogatásunk időpontja nem véletlenszerű: éppen akkor tartják a hagyományos Velemi Gesztenyenapokat, ahol a fő attrakció mi lenne más, mint a gesztenyesütés, az ősöktől ellesett módszerekkel. Sütik gyertyalángon, bükkfa parázson, különleges serpenyőkben, ki hogy tanulta a mamától. Az ünnepen gesztenyés finomságokat, lángost, langallót, pecsenyét, házi rétest, frissen szedett gyümölcsöt és szőlőt, frissen préselt mustot és finom borokat kóstolhatunk.
Velemtől csupán néhány kilométerre esik légvonalban a hegység, és egyben a Dunántúl legmagasabb csúcsa, az Írottkő, amely a régi rendszerben tiltott hegy volt, mivel éppen a határon helyezkedik el. Itt húzódott a hírhedt vasfüggöny, amely nem az ellenségtől, hanem magunktól védett bennünket… Mivel az idő már kissé szorít minket, nem gyalogszerrel, az őszi erdőn át, hanem kis ausztriai kitérővel, busszal kacskaringózunk fel a csúcs közelébe, ahova pár perces sétával kapaszkodunk fel, a pompás panoráma kedvéért.
Érkezés 21 óra körül Székesfehérvárra, 22 óra körül Budapestre
 

.

velem

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor