ŐRTÜZEK SZÉKELYFÖLDÖN - Csillagtúra Háromszéken, a Perkői búcsúval

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

ŐRTÜZEK SZÉKELYFÖLDÖN - Csillagtúra Háromszéken, a Perkői búcsúval

 
Időpont(ok):
2018.08.16-20. (5 nap, 4 éj, csak 2 munkanap)
Úti cél: Erdély, Székelyföld
Út jellege: Természet, Hagyományőrzés, Városnézés, Rendezvények, Történelem, Vallás, Kulturális utazás
Ár: 64.500 Ft
Útvonal: Bp., M5, Szeged
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Kecskemét

perkoi bucsu1. nap: Székelyföldre utazunk. Hosszabb megállót a dévai várnál tartunk: libegővel megyünk fel a hatalmas várfalakig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Maros-völgyre.
2. nap:  Bikfalváról indulunk Uzon, majd Szentivánlaborfalva érintésével. Megtekintünk egy óriás kemencét, megízleljük a finom, frissen sült, pityókás vert házikenyeret. Az Óriáspince-tető lábánál, Eresztevénynél koszorút helyezünk el Gábor Áron emlékművénél. Csernáton: Haszmann Pál múzeum nemesi udvarházzal, kúriával. Kézdivásárhely: a Kárpát-medence legkeletibb „magyar városa”. A főtér körül több mint 70 udvartér található. Ebédlehetőség Gelence: 13. században épült római katolikus templom 14. századi Szent László legenda freskókkal. Kovászna: megnézzük a központban a híres Pokolsárt, megkóstoljuk a kovásznai borvizet. Bemegyünk egy mofettába. Szállás Bikfalván.
3. nap: Szent Anna-tóhoz indulunk. A Mohos-tőzegláp területén pallókon lépkedve figyelhetjük meg buja élővilágot. Kisbacon: Benedek Elek dédunokája, Réka néni fogad minket. Megtekintjük Benedek Elek szülőházát (Benedek-kúria), majd Erdővidék leggazdagabb tájházát és egy öreg vízimalmot. Házi finomságokat falatozunk és piknikezünk. Fakultatív medvelesre igyekszünk Tusnádfürdőre.
4. nap: Erdélyi zarándokokkal veszünk részt a kézdiszentléleki Perkőn megtartott Szent István-napi búcsún. Ez Csíksomlyó mellett a másik nagy, nemzeti összetartozást is kifejező katolikus eseménye; a Kézdiszentléleki Napok rendezvénye. A Kászonokban, Kászonaltízen bográcsozunk, és megnézünk egy esztenát. Nyerges-tető: Gál Sándor és 200 székely katonájának hősi emlékműve. Este részt veszünk a hagyományos augusztus 20-i, egykori háromszéki magyar határon felgyúló Őrtüzek gyújtásában.
5. nap: hazafelé megálló Temesváron, a Bánság magyar emlékekkel teli fővárosában.

    

-

-

utazás, szállás, bőséges félpanziós ellátás, honismereti vezetés. Az ár nem tartalmazza: napközbeni étkezések, belépők (minimális).

Honismereti vezető: népszerű vezetőnk a kicsi háromszéki faluból, Sepsimagyarósról: a tanárnői végzettségi Vajda Éva
1. nap: indulás: 5.15 Székesfehérvár, 6.30 Budapest. Székelyföldre utazunk. Hosszabb megállót a dévai várnál tartunk: libegővel megyünk fel a hatalmas várfalakig, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Maros-völgyre.
2. nap: Bikfalváról indulunk Uzon, majd Szentivánlaborfalva érintésével. Utóbbi faluban az út szélén szinte minden háznál házi kenyeret és kürtőskalácsot árulnak, mivel itt halad el a Brassó – Bákó útvonal, amely összeköti Dél-Erdélyt Moldvával. Megtekintünk egy óriás kemencét, megízleljük a finom, frissen sült, pityókás vert házikenyeret. Az Óriáspince-tető lábánál — ahonnan Felső- és Alsó-Háromszék egyetlen pillantással széltében-hosszában belátható — Eresztevénynél koszorút helyezünk el Gábor Áron emlékművénél. A híres ágyúöntő kényszerűségből a református temető szélén lelt végső nyughelyre, egyszerű temetési szertartással, harangszó nélkül. Közel fél évszázadnak kellett eltelnie, hogy az utókor méltó síremléket állíthasson, befejezetlenül hagyva már akkor az emlékhelyet, „melyhez eljárjon lelkesedést meríteni a múltakból, és hazaszeretetet tanulni a jövőre a mai és a következő nemzedék”. Utunk Csernátonba vezet tovább a Haszmann múzeumba. A nagy kapun át az udvarra lépve mindenki megtorpan egy pillanatra, hiszen szeme elé tárul egy gyönyörű park, közepén nemesi udvarházzal, kúriával. Tőle jobbra a szabadtéri múzeum, beépített székely házakkal, balra a temető. Néhai Haszmann Pál és néhai Haszmann Pálné Cseh Ida, a múzeum alapítói, mindig előszeretettel beszéltek a hozzájuk közel állóknak arról, hogy miként született meg múzeumalapítói gondolatuk, elhatározásuk. Csernátonból a Kárpát-medence legkeletibb magyar többségű városába, Kézdivásárhelyre utazunk. A szépséges főtérrel, közepén Gábor Áron ágyús szobrával büszkélkedő „céhes város” nevezetes arról, hogy fennmaradt ún. udvarteres városszerkezet, mely a céhek tagjainak szakmák szerint való egykori elkülönüléséről árulkodik. A főtér körül több mint 70 udvartér található. Lehetőségünk lesz itt ebédelni. Innen Gelencére utazunk, megtekintjük a Szent Imre herceg tiszteletére szentelt római katolikus templomot, amely 1245 körül épült, 1330 körül készült híres falfestmények, köztük a Szent László legenda ábrázolása díszítik. Innen Kovásznára utazunk, megnézzük a központban a híres Pokolsárt és megkóstoljuk a kovásznai borvizet. Bemegyünk egy mofettába, ahol a felszínre törő természetes gázak főleg széndioxidban gazdagok, amelyeknek a tisztasága eléri a 98%-ot is. Ezek a gázok a célszerűen kialakított helyiségekben (mofetták), tudományosan megállapított gyakorisággal és időtartamban használva, kitűnő gyógyító tényezőnek bizonyulnak nagyon sok betegség kezelésében. Csomakőrös és Zágon érintésével megyünk a szállásra, Bikfalvára.
3. nap: reggel a Szent Anna-tóhoz indulunk, amely az erdélyi Csomád-hegység egyik kialudt vulkáni kráterében található. Része a Mohos Természetvédelmi Területnek, amely a Csomád két kráterét foglalja magába. A másik kráterben a Mohos-tőzegláp terül el, ahol pallókon lépkedve, helyi vezetés mellett megfigyelhetjük a csillogó tószemeket körülölelő buja élővilágot, a terület különleges növény- és állatvilágát. Hatodon át vezet utunk Kisbaconba, ahol Benedek Elek dédunokája, Réka néni fogad minket. Megtekintjük Benedek Elek szülőházát (Benedek-kúria), majd Erdővidék leggazdagabb tájházát és egy öreg vízimalmot. Ezután házi finomságokat falatozunk, piknikezünk (lesz pálinka is), innen pedig fakultatív medvelesre igyekszünk Tusnádfördőre, majd onnan vissza a szállásra, Bikfalvára.
4. nap: több ezer erdélyi és anyaországi zarándokkal veszünk részt a kézdiszentléleki Perkőn megtartott Szent István-napi búcsún, Székelyföld Csíksomlyó melletti másik nagy, nemzeti összetartozást is kifejező katolikus eseményén. Egyúttal zajlanak a Kézdiszentléleki Napok eseményei is, néptáncos programokkal, kirakodóvásárra. Magunk mögött hagyva a színes rendezvényt, a turisták által ritkán látogatott — pedig gyönyörű! — Kászonokban, Kászonaltízen bográcsozunk, és megnézünk egy esztenát, amely tavasztól őszig a félnomád legeltetésben tartott állatokat, főként juhokat, teheneket őrző pásztorok nyári szállása. Innen a Nyerges-tetőre megyünk, a székelyek Thermopülai-szorosához, ahol Gál Sándor 200 katonája az utolsó csepp vérükig harcolva tartotta fel napokon keresztül 1849. július végén a betörni akaró, óriási túlerőben lévő orosz sereget, így Bemnek volt ideje felkészülni Székelyföld védelmére. Kányádi Sándor is megénekelte gyönyörű versében a székely hazaszeretet, hősiesség eme világra szóló megnyilvánulását, melynek emlékét a tetőn kopjafa és zászlóerdő őrzi. Este részt veszünk a hagyományos augusztus 20-i, egykori háromszéki magyar határon felgyúló Őrtüzek gyújtásában.
5. nap: hazafelé a gyönyörű Béga-parti várost, Temesvárt szemeltük ki, mint a nap legtartalmasabb megállójának helyszínét – viszonylag kevesen ismerik a Bánság magyar emlékekkel teli fővárosát, pedig Románia egyik legszebb városa (Erdélyt nem írhatnánk mert történelmileg Temesvár nem Erdély része). Érkezés 22 óráig Budapestre.

Bikfalva, 4 éjszaka a nagyon igényes, tájba illeszkedő Mókus Panzióban (úszómedence, szauna, konditerem, sportlehetőségek, stb.), háborítatlan természeti környezetben

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor