Otthonról hazamegyünk

vasárnap, szeptember 23, 2018


SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

Időpont(ok):
2018.12.29 - 2019.01.01.
Ár: 69.900 Ft - előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900 Ft
- előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01-01. (4 nap)
Ár: 59.000 Ft - 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900 Ft
- 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Szilveszter Kolozsvár központjában.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

BOSZNIA-HERCEGOVINA - A Monarchia részeként a félhold árnyékában

 
Időpont(ok):
2018.09.11-16. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Európa magyar szemmel
Út jellege: Természet, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Úttörő, Kulturális utazás
Ár: 84.000 Ft
Egyágyas felár: 5.000 Ft/éj
Útvonal: Bp., M7, Nagykanizsa, Zágráb, visszafele M6, Dunaújváros
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

old bridge mostar1. nap. Banja Luka: megtekintjük a Trappisták Kolostorát, ahol a szerzetesek a mai napig az eredeti recept alapján készítik a híres trappista sajtot. Esti séta a hangulatos városban, a helyiek által kedvelt sétálóövezetben, a Vrbas-folyó partján álló Kastel (török kori vár) körül. Közös vacsora a helyi magyar egyesület vezetőjével. 2. nap. Krupa na Vrbasu: fából épült vízimalmok a kristálytiszta vízű Krupa folyó csodálatos vízesései alatt épültek fel. Jajca: az utolsó boszniai királyok székhelye. Ellátogatunk a Jajcei Bánság fellegvárába. Megtekintjük a Pliva-tó és az Orbász-folyó találkozásánál lezúduló vízesést, amely Csontváryt is megihlette. Travnik: a vezírek városa. Ivo Andric Nobel-díjas író szülőháza; Hafizadic-ház (a dr. Galántai Gábor által épített ház az első európai stílusú ház a városban); Travnik középkori vára. 3. nap. Városnézés (Kradzsoz bég dzsámi, Öreg-híd, Koski Mehmed pasa dzsámi, Kriva Cuprija, Bišćević ház, Öreg híd) és szabadidő Mostar óvárosában. Blagaj: török derviskolostor a Buna-folyó forrásbarlangja mellett. Počitelj: török időket idéző mesés vár, mecset és fürdő a Neretva-folyó partján. Hajdan Mátyás király legdélebbi végvára. Kravica-vízesés Bosznia-Hercegovina legszebb és legkülönlegesebb vízesése. Međugorje: a Szűzanya jelenésének helyszíne. 4. nap. Hajózás a Hutovo Blato Nemzeti Parkban. Radimlja bogumil nekropolisz különleges sírkövekkel. Tvrdos 15. századi kolostora gyönyörű freskókkal és legendás borokkal. Trebinje: Dél-Hercegovina legszebb települése a híres ortodox kolostorral, az Arslanagić híddal és a csodálatos városközponttal. 5. nap. Trebinje szabadidő, vásárlás a piacon. Szarajevó Bosznia-Hercegovina fővárosa. Ellátogatunk az Ilidza negyedbe, a monarchia idején kiépült fürdőhelyre. Városnézés (Latin-híd, Monarchia Múzeum, a városháza mór stílusú épülete, a Gazi Husrev dzsámi, a katolikus székesegyház). 6. nap. Szabadidő Szarajevóban. Szrebernik csodálatos vára valaha a magyar király kezén volt.

    

-

-

utazást, szállást félpanzióval, honismereti vezetést

1. nap. Indulás: 5:15-kor Bp.ről, 6:30-kor Székesfehérvárról. Banja Luka, a Boszniai Szerb Köztársaság fővárosa. Megtekintjük a Trappisták Kolostorát, ahol a szerzetesek a mai napig az eredeti recept alapján készítik a híres trappista sajtot. Este hangulatos sétát teszünk a városban és a helyiek által kedvelt sétálóövezetben, a Vrbas (Orbász)-folyó partján álló Kastel körül, majd közös vacsorán veszünk részt a helyi magyar kulturális egyesület vezetőjével. Szállás Banja Lukában.
2. nap. Krupa na Vrbasu: 25 km-re délre Banja Lukától találjuk a kis települést a Vrbas (Orbász-folyó) völgyében. Itt ömlik bele a kristálytiszta vízű Krupa folyócska az Orbászba, de előtte egy több lépcsős zuhatagon keresztül érinti a kedves vízimalmokat, ahol több féle frissen őrölt lisztet is vásárolhatunk. Jajca talán mindannyiunk számára ismerős, még ha nem is tudunk róla. Csontváry Kosztka Tivadar 1903-ban örökítette meg festői vízesését („Jajcei vízesés”). Jajca az utolsó boszniai királyok székhelye. Itt koronázták uralkodóvá a legutolsó bosnyák királyt, Stevan Stomasevicet, majd nem sokkal később, 1463-ban II. Mohamed ugyanitt fejeztette le a vár alatti táborában. Erre a várvédők is letették a fegyvert. Még ugyanebben az évben Mátyás király csapatai felszabadították az erődítményt, és létrehozták a Jajcei Bánságot. A törökök 1527-ben hódították meg, s lett a Bécs és az észak-itáliai részek ellen irányuló támadások kiindulópontja. Ellátogatunk a fellegvárba és megtekintjük a Pliva-tó és az Orbász-folyó találkozásánál lezúduló vízesést, valamint a Pliva-folyón fellelhető vizimalmokat. Travnik a vezírek városa, a török időkben nem kevesebb, mint 77 vezír irányította. Talán ez a város őrizte meg leginkább a török idők nyomait. Itt született Ivo Andric Nobel-díjas író is, akinek meglátogatjuk emlékházát. A piac bejáratánál áll az ún. Hafizadic-ház, amely valaha az osztrák konzulátus épülete volt. Mintegy százötven évvel ezelőtt építtette egy itt letelepedett honfitársunk, dr. Galántai Gábor fizikus, aki az 1848-49-es szabadságharc leverése után menekült át Boszniába. Ez volt az első európai stílusú ház a városban. Érkezés Mostarba. Szállás elfoglalása és vacsora. 
3. nap. Délelőtt szabadidő Mostar óvárosában (Kradzsoz bég dzsámi, Öreg-híd, Koski Mehmed pasa dzsámi, Kriva Cuprija, Bišćević ház), szabadidő a bazársoron. Mostar Hercegovina egykori székhelye, ma 110 ezres nagyváros. Leginkább az Öreg Hídról nevezetes, amelyet 1566-ban építettek, a délszláv háborúban szétlőttek, és 2004-ben építettek újjá. Blagaj: megtekintjük az 1500-as évek elején épült török derviskolostort (tekke), amely a Buna-folyó forrásbarlangja mellé, több száz méteres sziklafal alá épült. A forrás és a kolostor mellett azonban egyéb érdekességekre is rátalálhatunk Blagajban: a Buna folyón két hidat is építettek a törökök a 16. században, ezeken ma is átsétálhatunk a folyó túlpartjára. A település központjában pedig még ma is rábukkanhatunk néhány 16. századi török lakóházra vagy vízimalom romjára. A kisváros fölötti dombon pedig a hercegovinai nemes, Stjepan Vukčić által építtetett középkori vár emelkedik. A Neretva-folyó partján, mesés környezetben feszül a hegynek Počitelj vára. A város 1465-ben Mátyás király birtokába került. A törökök, miután elfoglalták a várat, fürdőt, mecsetet, óratornyot és fogadót építettek. Pocitelj ad otthont a legrégebben működő művésztelepnek Délkelet-Európában. A Kravica-vízesés Bosznia-Hercegovina legszebb és legkülönlegesebb vízesése. Szélessége eléri a 100 m-t, legmagasabb esése eléri a 26 m-t is. Vize a legnagyobb nyári melegben is csak 15-16 C fokos. Jó időben tehát úszni és evezni is lehet benne. Međugorje: a 4.300 lakosú városka a Szűzanya jelenésének helyszíne, ahová magyarok ezrei, és szerte a világból csaknem egy millióan zarándokolnak el.
4. nap. A Hutovo Blato Nemzeti Parkba látogatunk, ahol hajókiránduláson veszünk részt. A mediterrán klímának köszönhetően a tóban 22 halfaj, a park övezetében pedig mintegy 600 növényfaj található. Radimlja bogumil nekropolisza a Neretva menti történelmi karavánúton a Stolac városába vezető közút mentén található, közvetlenül a közút mellett. A nekropolisz 133 sírkövet foglal magában, melyek közül 63-on látható valamilyen díszítés vagy faragás: stilizált keresztek, állat– és embermotívumok, szőlő, a vadászat motívuma és fegyverek figyelhetők meg rajtuk. Tvrdos kolostorát tekintjük meg. A ma is látható kolostort a 15. században alapították és 1508-ban lett kész, gyönyörű freskóit 1517-ben festették. A hercegovinai metropolita székhelye volt 1694-ig, míg a velenceiek le nem rontották. Mai állapotát 1924-ben nyerte el. Az itt működő szerzetesek kiváló borokat készítenek, többek között a tájra leginkább jellemző Vranacot és a Žilavkát. Legidősebb picéje a 15. században épült. Trebinje Dél-Hercegovina legszebb települése. A Trebisnjica-folyó partján fekvő város átvészelte a történelem viharait, így óvárosát eredeti szépségében csodálhatjuk meg. Trebinje híres hatalmas, öreg malmairól, habár ezek ma már nem üzemelnek. Trebinje várhegyén áll híres ortodox kolostora, ahonnét mesés kilátás tárul az egész településre. Helyi idegenvezetőnkkel bejárjuk a városközpontot és megcsodáljuk az 1574-ben épült Arslanagić hidat.
5. nap. Reggel: szabadidő Trebinjében, séta a főtéren, vásárlás a piacon. Délutáni érkezés Szarajevóba, Bosznia-Hercegovina fővárosába. Ellátogatunk az Ilidza negyedbe, a monarchia idején kiépült fürdőhelyre, itt látható többek között az egykori Hotel Hungaria is. Szarajevó turisták számára talán legérdekesebb része a bazársor, azaz a Baščaršija. Legfőbb látványosságnak számít a Latin-híd, a Monarchia Múzeum, a városháza mór stílusú épülete, a Gazi Husrev dzsámi és a katolikus székesegyház. Szállás elfoglalása.
6. nap. Délelőtt: szabadidő Szarajevóban, fakultatív belvárosi séta a Bascarsiján, a fő utcai bazársoron. Hazafelé úton megállunk Szrebernik csodálatos váránál. Az erőd valaha a magyar király kezén volt. 1464 után a Szreberniki Bánság központja és a déli magyar végvárrendszer egyik legfontosabb része volt. 1512-ben került török kézre. Érkezés kb. 10 órakor Budapestre, ill. Székesfehérvárra (transzfer Dunaújvárosból).

1-1 éj Banja Lukában, Trebinjében és Szarajevóban, ill. 2 éj Mosztárban, 3*-os szállodákban

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor