Otthonról hazamegyünk

vasárnap, szeptember 23, 2018


SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

Időpont(ok):
2018.12.29 - 2019.01.01.
Ár: 69.900 Ft - előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900 Ft
- előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01-01. (4 nap)
Ár: 59.000 Ft - 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900 Ft
- 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Szilveszter Kolozsvár központjában.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

PITYERSZERI PORTANYITOGATÓ - nyugat-magyarországi, muravidéki és őrvidéki barangolás gasztronómiai élményekkel

 
Időpont(ok):
2018.09.20-23. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Belföld, Muravidék (Szlovénia), Őrvidék (Ausztria)
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Bor, Kulturális utazás
Ár: 49.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 2.500 Ft/fő
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: M7, Zalaegerszeg, visszafelé Nagykanizsa felől.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

257261 volgyhidi vasar 2013. nagyrakosMagyarország és a mai Ausztria illetve Szlovénia területén.

1. nap. Pankasz:
az Őrség jelképévé vált szoknyás harangláb. Nagyrákos: tájház és kovácsműhely. Őriszentpéter: a középkori téglaégető és az Árpád-kori templom. Magyarszombatfa: Fazekasház, az őrségi gerencsér hagyományok őrzője. Velemér: a „Fények temploma”. Szentgyörgyvölgy: Csótár Rezső fazekas, a népművészet mestere vár.

2. nap. Szalafő: Ferencz Porta parasztgazdasága Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes megtekintése. A Balogh család tökmagolajütő műhelye. Ebédlehetőség az Őrségi Ízek Portáján. A gombákról Tamaskó Sándor mesél, majd bemutatja a kópic és véka készítés tudományát. Ispánk: kézműves csokimanufaktúra.
3. nap. Őrvidék (Ausztria). Németújvár: a Batthyányiak vulkáni kúpra épült vára. Máriafalva: az Őrvidék legszebb gótikus temploma. Felsőőr: a református tiszteletes, Gúthy László mesél a felsőőri magyarságról. Alsóőr: a híres tájmúzeum. Vasvörösvár: IV. Károly magyar király koronázási térdeplőszéke; mór-szecessziós stílusú Erdődy-kastély. Őrisziget: a középkori Szent László templom. A vaskeresztesi szőlőhegyen Vargáné Judit, kitüntetett vendéglátó énekkel és gitárszóval várja a csoportot.
4. nap. Muravidék (Szlovénia). Nagytótlak: Szent Miklós körtemplom. Séta a Bakónaki-tónál (energiapontok). Dobronak: Közép-Európa legnagyobb orchideafarmja. Hancsik-tanya: tartalmas bioebéd a domboldalban. Lendva: a Bánffy-Esterházy várkastély Zala György emlékszobájával. Kilátó a Lendva-hegy tetején. Makovecz-féle kultúrtemplom hangulatos cukrászdával.

    

A Lajtabánság – a Rongyos Gárda bátorsága nélkül Sopron ma Ausztriáé lenne.
1921. augusztus 28-án kezdődött meg a felkelés a mai Burgenland és Sopron-környék területén. A felek Ágfalvánál ütköztek meg, Héjjas 120 embere, az Alföldi-brigád keveredett tűzharcba az osztrák csendőrökkel. A rongyosok gerillaharcot folytattak az osztrákokkal, így lehetetlenné vált, hogy Ausztria birtokába vegye a neki ítélt területet. Soprontól keletre minden faluban voltak felkelők.
1921. október 3-án Nyugat-Magyarország az antant fennhatósága alá került. Az antant adta volna át a területet az osztrák félnek. 1921. október 4-én Prónayék kikiáltották a terület függetlenségét. "Nyugat-Magyarország megmentése érdekében megteremtettem a független Lajtabánságot." - írta Prónay visszaemlékezéseiben az 1921. évi nyugat-magyarországi eseményekről.
A Lajtabánság központja Felsőőr lett, mivel a ma Ausztriához tartozó falu magyar többségű volt. A felsőőri templom előtt jelentették be a terület függetlenségét, és, hogy nem hajlandóak alávetni magukat a békeszerződésnek. A bánság vezetője Prónay lett. A kormányzótanács elnöke, s a vallásügyek előadója Apáthy László százados lett, külügyi és igazságügyi előadó Lévay Ferenc hadnagy, ügyvéd, belügyi előadó Bárdos Béla százados, gazdaságügyi előadó Hir György hadnagy, a magyar nemzetgyűlés tagja. Az ideiglenes kormánynak pénzre volt szüksége. Adószedésből nem sokat remélhettek, az önállónak kikiáltott terület kicsi volt, ráadásul a felkelők már ki is fosztották, viszont az egyik pesti nyomdában nyomott lajtabánsági bélyegekért a gyűjtők nagy árat fizettek.
Amúgy ebben a térségben nem ez volt az egyetlen kísérlet új államok létrehozására: 1918-ben elszakadást sürgető németek kikiáltották északon az ún. Hiénc Köztársaságot. Délen 1919-ben a Mura Köztársaság létezett, gyakorlatilag konkrét cél nélkül.
Az antant felszólította a magyar kormányt, hogy vonja ki a harcoló csapatokat, amely ezt bár nem tette meg, de az önálló Lajtabánságot sem ismerte el. A helyzet megoldására 1921. október 11–12-én a két fél olasz közreműködéssel Velencében tárgyalni kezdett, Magyarország vállalta a felkelők visszavonását. Ugyanakkor a velencei tárgyalások eredményeként Sopron és környéke hovatartozásáról népszavazással döntöttek, ezzel az új állam meg is szűnt. 
Prónay később szélsőjobboldali szervezeteket alakított. 1945. március 20-án a szovjetek elfogták, és elvitték az országból. Halála helye és ideje ismeretlen.

utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést.

1. nap. Indulás: 6:30-kor Budapestről, 7:45-kor Székesfehérvárról. Pankasz: az Őrség jelképévé vált szoknyás harangláb. Nagyrákos: tájház és kovácsműhely. Őriszentpéter: a középkori téglaégető és az Árpád-kori templom. Magyarszombatfa: Fazekasház, az őrségi gerencsér hagyományok őrzője. Velemér: a „Fények temploma”, a Kárpát-medence egyik legkülönlegesebb szakrális építménye. Szentgyörgyvölgy: Csótár Rezső fazekas, a népművészet mestere vár.
2. nap. Szalafő: A hagyományos állattartást folytató Ferencz Portára látogatunk, ahol friss tehén- és kecsketejből készült vajat és sajtokat vásárolhatunk. Az Őrségi Népi Műemlékegyüttes látogatása után a híres őrségi tökmag, szőlőmag-, dió-, mandula-, mogyoró- és mákolajokat hagyományos eljárással előállító Balogh család olajütő műhelyébe látogatunk. A szomszédos látványkonyhában mennyei rétesek készülnek, melyekből természetesen mi is kóstolhatunk. Ebédlehetőség az Őrségi Ízek Portáján: langalló, vagy dödölle. A gombákról Tamaskó Sándor mesél a szomszédos udvarban, tőle akár gombát vagy gombaporokat is vásárolhatunk. Bemutatja a kópic és véka készítés tudományát is. Végül Ispánkra látogatunk, ahol Erős György kézműves csokimanufaktúrájában szerzünk édes élményeket. A fenséges desszertekből persze az otthoniaknak is vihetünk.
3. nap. Az Őrvidék, vagyis az ausztriai Burgenland tartomány magyar kisebbségének sorsával, és az itteni magyar emlékekkel ismerkedünk. Németújvár: a Batthyányiak vulkáni kúpra épült ősi sasfészkét látogatjuk meg, amely öt évszázadon keresztül volt a család tulajdonában. Máriafalva: az Őrvidék legszebb, méltatlanul elfeledett gótikus templomát tekintjük meg, mely Zsolnay majolikákkal és Róth Miksa üvegfestményeivel van díszítve. Felsőőr: a református tiszteletes, Gúthy László mesél a felsőőri magyarság, azon belül pedig a felsőőri református közösség múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Alsóőr: Szabó Ernő bácsi, a burgenlandi magyarság élő lelkiismerete mutatja be a ritkaságokkal teli gyűjteményt, a híres tájmúzeumot. Vasvörösvár: IV. Károly utolsó magyar király koronázási térdeplőszéke a katolikus templomban; a mór-szecessziós stílusú Erdődy-kastély (kívülről) – itt őrizték II. Rákóczi Ferenc levéltárát. Őrisziget középkori Szent László-templomának szentélye különleges falfreskójáról nevezetes, melynek valódi jelentését még ma sem fejtették meg. A vaskeresztesi szőlőhegyen Vargáné Judit, kitüntetett vendéglátó énekkel és gitárszóval várja a csoportot borozgatásra és uzsonnára.
4. nap: Nagytótlakon egy kis dombon a templomos lovagokat idéző 13. századi Szent Miklós körtemplomba belépve magával ragad a gótikus faliképek szakrális világa. A Dobronak település határában található Bakónaki-tónál teszünk egy sétát. Az ösvény a közeli erdőben megbújó, csodálatos gyógyító erővel bíró Szent Vid forráshoz, és a felette lévő Szent Vid kápolnához vezet. Útközben a különböző szervi bajokra jótékony hatással bíró energiapontoknál pihenhetünk. Dobronakon, Közép-Európa legnagyobb orchideafarmján teszünk látogatást, ahol 4 hektáros területen, trópusi körülmények között nevelik az egzotikus növényeket. A falu feletti dombon áll a Gasztroangyal sorozatból ismerős Hancsik-tanya, és mint tudjuk, „itt ennyi-innyi köll!” Józsiék ínycsiklandó bioételekkel várnak: füstölt sonka, oldalas, tarja, kolbász, vágott zsír, paprikás háj, tökmagolaj, sajt, körözött, krémes mártogatók. Lendva: A 820 éves városban a Bánffy-Esterházy várkastélyban néprajzi gyűjteményt láthatunk a Hetés tájegység szőtteseivel. Lendva híres szülötte Zala György, emlékszobája leghíresebb alkotásainak (Szabadság-szobor, Hősök-tere, stb.) makettjeivel a várban látható. Lendva-hegy tetején magasodik a modern kilátó, ahonnét négy ország földjére nyílik rálátásunk. A Makovecz-féle kultúrtemplom alatti cukrászdában még lesz lehetőségünk egy mesés desszert elfogyasztására, innen indulunk hazafelé.
Érkezés Székesfehérvárra 20:00-kor, Budapestre 21:00 körül.

3 éjszaka Őriszentpéteren, az Őrség szívében, kiváló panzióban.

terkeporseg

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor