Otthonról hazamegyünk

vasárnap, szeptember 23, 2018


SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

Időpont(ok):
2018.12.29 - 2019.01.01.
Ár: 69.900 Ft - előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900 Ft
- előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01-01. (4 nap)
Ár: 59.000 Ft - 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900 Ft
- 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Szilveszter Kolozsvár központjában.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

KELET-BÁNSÁGI FELFEDEZŐ - Hajózással a Kazán-szorosban

 
Időpont(ok):
2018.09.27-30 (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Bánság
Út jellege: Természet, Felfedezés, Hagyományőrzés, Bor, Úttörő, Túra/kultúra út, Kulturális utazás
Ár: 59.000 Ft
Egyágyas felár: 5.000 Ft/éj
Útvonal: Bp., M5, Kecskemét, Szeged
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Kecskemét

kazan szoros1. nap. Temesvári városnézés. A Bigăr-vízesés - a világ egyik legkülönlegesebb vízesése. Ógerlistye: a Rudaria-patakon működő és világörökségi védettség alá tartozó, különleges, horizontális vízimalmok. Szállás Herkulesfürdőn.
2. nap. Séta Herkulesfürdőn. A román-szerb határon fekvő Vaskapu Erőmű: múzeum. Orsova: Szent Koronaemléktábla Hajókirándulás a varázslatos Kazán-szorosban, majd fél órás séta a Duna fölé magasodó sziklaszirtre. Gyönyörű úton szeljük át a Vaskapu-szorost. Szállás az Almás-hegység szívében.
3. nap. A Néra-Beusnica-Szurdok Nemzeti Parkban kirándulunk. A kristálytiszta, elképzelhetetlenül zöldes-kék színű Bég Szeme-tó. Beusnica-vízesés.
4. nap. Séta és sok érdekesség Oravicabányán. Nosztalgiavonat és ipartörténeti szenzáció: a „Bánsági Semmering” két óra alatt „repít” Stájerlakaninára, miközben 15 alagúton és számtalan viadukton haladunk keresztül. Lugos: vashíd, városháza, színház, vármegyeháza. Borkóstoló a Bánság legrégebbi borászatánál Temesrékáson.

    

-

-

utazást, szállást félpanzióval, honismereti vezetést.

1. nap. 5.00-kor indulunk Székesfehérvárról, 6:15-kor Budapestről. Temesvári sétánk során felkeressük a Bánság fővárosának látnivalóit, a gyönyörűen felújított sétatereket az ortodox és katolikus templomokkal, a vár maradványait és persze Dózsa György emlékművét. A Ménes-patak völgyében találjuk a Bigăr-vízesést, amelyet néhány éve a világ legszebb vízesései közé választottak. Egy mohával benőtt gombafej szerű szikláról, több száz fonálon csordogál alá a dús vízfüggöny. Ógerlistyén megtekintjük a Rudaria-patakon működő és világörökségi védettség alá tartozó, különleges, horizontális vízimalmokat. A falu területén kilenc, azon kívül 13 malom található, mindegyik működőképes. A falu szülötte volt Eftimie Murgu, 48-as forradalmár. Érkezés Herkulesfürdőre az esti órákban.
2. nap. Reggeli után sétára indulunk a herkulesfürdői villa- és szállodasoron. Az egykor ragyogó pompájú épületek – mint pl. a Szapáry-fürdő – ma jobbára az enyészet martalékai, de néhány műemlék visszanyerte eredeti szépségét. Felkeressük a gyógyvizű forrásokat is. Ellátogatunk a Vaskapu Erőműhöz, amelyet 1972-ben adtak át rendeltetésének. Az erőmű duzzasztógátja maga a román-szerb határ is egyben. A romániai oldalon múzeum működik, melynek kiállítását mis is megtekintjük. Orsován ellátogatunk a római katolikus templomhoz, ahol háromnyelvű tábla őrzi a Korona Kápolna emlékét – 1849-ben az Orsova melletti Allion-hegy lábánál ásta el Szemere Bertalan a Szent Koronát és a koronázási ékszereket. Itt, ahol a Duna kiszélesedik, feküdt valaha Ada-Kaleh szigete, a „török Orsova”, amely bár 1878-ban a Monarchia igazgatása alá került, de továbbra is a szultán tulajdona maradt. Dunatölgyesről hajókirándulásra indulunk a varázslatos a Kazán-szorosba, miközben tehetünk egy rövid megállót Veterani tábornok barlangjánál is. A szorost nem csak hajóról csodálhatjuk meg, de egy jó fél órás sétával fel is kapaszkodhatunk arra a sziklaszirtre, így a Duna felett 500 méterrel csodásan belátjuk a folyó összeszűkülő szurdokvölgyét. Az Alduna sziklába vájt, magyar történelmi emlékekkel kikövezett aszfaltján, a Széchenyi-úton haladunk a Vaskapu bejárata felé. Szállásunk az Almás-hegység szívében fekvő Szászkabányán lesz.
3. nap. A Néra-Beusnica-Szurdok Nemzeti Parkban töltjük a mai napot. A Bég-patak völgyében, csodaszép környezetben sétálunk a Bég Szeme-tóhoz, amely kristálytiszta, elképzelhetetlenül zöldes-kék színével elvarázsolja a látogatókat. Innen egy, a sziklákról lépcsőzetesen ereszkedő patak mentén közelítjük meg a Beusnica-vízesést. A vízfüggöny mohával benőtt sziklafalakon és megkövesedő fatörzseken csorog alá. Ha időnk engedi, felkeressük még a Susara-patak rövid szurdokvölgyét is.
4. nap. Reggeli után a Bánsági-Végvidék legjelentősebb településére, Oravicabányára utazunk. Megtekintjük gyönyörű színházát, amelyet a bécsi Burgtheater mintájára építettek 1817-ben. Felkeressük azt a házat, ahol Arany János tartózkodott, és ellátogatunk a gyógyászati és gyógyszerészeti ritkaságokat rejtő Knoblauch Gyógyszertárba. A 18. században a Bánságba települt sváb Knoblauch család ízig-vérig magyar érzelmű volt, Ágoston például kisegítő gyógyszerészként tevékenykedett az 1848-49-es szabadságharcban. Románia legidősebb vasútállomásán felülünk a nosztalgiavonatként üzemelő „Bánsági Semmeringre”, amely két óra alatt „repít” minket Stájerlakaninára. Az elképesztően látványos és valódi ipartörténeti bravúrnak számító vasútvonalat 15 alagút és számtalan viadukt tarkít. Ellátogatunk Lugosra, ahol egy rövid városnézés keretében megtekintjük a város jelképének számító, a Temesen átívelő vashidat, a városházát, a színházat és a volt vármegyeházát. Hazafelé tartva megállunk a Bánság legrégebbi bortermelő vidékének számító Temesrékáson, ahol a 15. század óta készítik Bacchus kedvelt italát. A Cramele Recas pincészet kiváló, sokszoros díjnyertes boraiból kapunk válogatást egy kiváló kóstoló formájában.

Hazaérkezés 20:30 körül Budapestre, 21:30 körül Székesfehérvárra.

1 éj Herkulesfürdőn és 2 éj Szászkabányán, kiváló panziókban.

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor