EZERÉVES ÖRÖKSÉGÜNK A PAPRIKA HAZÁJÁBAN - Kalocsa rendkívüli értékei és a bakodi pusztaprogram

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

EZERÉVES ÖRÖKSÉGÜNK A PAPRIKA HAZÁJÁBAN - Kalocsa rendkívüli értékei és a bakodi pusztaprogram

 
Időpont(ok):
2018. szeptember 29.
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 11.900 Ft
Útvonal: Bp, M6, Dunaújváros, M8
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

kalocsa porcelanNéprajzi és gasztronómiai utazás Kalocsán. Elsőként ellátogatunk a Viski Károly Múzeumba, a világhírű kalocsai mintás ruhadarabok és festett bútorok otthonába. Felkeressük a Porcelán Manufaktúrát, ahol akár megismerkedünk a porcelánkészítés és -festészet folyamatával és művészetével. Bakodpusztán átélhetjük a régi pusztai hagyományokat. Fogadás zsíros kenyérrel, lila hagymával, kiváló tájjellegű borral, almalével vagy szódavízzel. A lovasbemutató ember és ló évezredes kapcsolatát idézi. Négy ökör tűnik fel a láthatáron, amelyet a négyes fogat, majd a „pusztatízes” lélegzetelállító látványa követ. Kikocsikázunk az érintetlen pusztába, miközben a jó juhászné pogácsával és pálinkával vár minket. Megtekintjük a több száz éves uradalmi istállót is. Ebédlehetőség a Bakodi Csárdában. Visszatérünk Kalocsára. Felkeressük az 1000 éves Érsekség hármas épületegyüttesét: a gyönyörű barokk Székesegyház, ahol akár Szent István lábnyomában is állhatunk. Az Astriceum Érseki Múzeumában az egyház gazdag múltjával és tárgyi emlékeivel ismerkedünk, míg a kastélyban az Érseki Könyvtár 20.000 darabos, nagy értékű kollekcióját láthatjuk. Kalocsa a paprika fővárosa. A Magyar Fűszerpaprika Múzeumban megismerjük a fűszerpaprika-termesztés kalocsai hagyományát. Tudtuk-e, hogy Kalocsa a fazekasságáról is híres? Kovács László Alkotóházában megcsodálhatjuk a szépséges kalocsai kerámiákat. A napot Duna parti sétával zárjuk a Meszes Parton.

    

-

-

utazást, a teljes bakodpusztai programot, honismereti vezetést

Indulás: 6.15-kor Székesfehérvárról, 7.30-kor Budapestről.
Kalocsa kimagasló jelentőséggel bír, nem csupán országunk történelmében és egyháztörténetében játszott szerepe miatt, de néprajzi és gasztronómiai tekintetben is. Elsőként a Viski Károly Múzeumba látogatunk. Itt láthatjuk a világhírűvé vált kalocsai népművészeti motívumokkal, díszítőmintákkal ellátott ruhadarabokat, festett bútorokat, és találkozhatunk a kalocsai szobabelsők jellegzetes falfestéseivel is. Felkeressük a Porcelán Manufaktúrát, ahol akár megismerkedünk a porcelánkészítés és -festészet folyamatával és művészetével. Néhány órára elköszönünk Kalocsától, mert egy igazi magyaros élménnyel várnak a szomszédos Bakodpusztán, ahol átélhetjük a régi pusztai hagyományokat. Vendégeinket csikósok fogadják zsíros kenyérrel, lila hagymával, valamint kiváló tájjellegű borral, almalével vagy szódavízzel kínálnak. Ezt követően elkezdődik a lovasbemutató, melynek során bepillantást nyerhetnek ember és ló évezredes, titokzatos kapcsolatába. Négy ökör tűnik fel a láthatáron, melyeket négyes fogat, majd a „pusztatízes” lélegzetelállító látványa követ. A csikósok egymással versengve küzdenek, vajon ki lesz a legrátermettebb. Különleges élmény lesz, amikor kocsikázunk az érintetlen pusztába, miközben a jó juhászné pogácsával és pálinkával vár minket. Megtekintjük a több száz éves uradalmi istállót, és ha kedvünk tartja, akár lovagolhatunk is egyet. Ebédlehetőség a Bakodi Csárdában. Kalocsa egyidős a magyar államisággal, az itt lévő érsekséget 1001-ben alapította Szent István királyunk. Első érseke Asztrik apát volt – ő hozta Istvánnak Rómából a koronát. A Kalocsai Érsekség központi épülete a gyönyörű barokk Székesegyház meglátogatása közben feltárul a múlt. Hihetetlennek tűnik 1000 év távlatából, de akár Szent István lábnyomában is állhatunk. Az Astriceum Érseki Múzeumában a kalocsai egyház igen gazdag múltjával és tárgyi emlékeivel ismerkedünk. A kalocsai Érseki Kastély helyén korábban erődített várkastély állott, ma az Érseki Könyvtár 20.000 darabos, nagy értékű kollekcióját láthatjuk. Az Érseki Palotához tartozik egy hangulatos angolkert is. Kalocsa a paprika fővárosa. A magyar fűszerpaprika talán egyetlen olyan élelmiszerünk, melynek minősége korábban és most is meghatározó volt a világpiacon. A paprika nem csupán fűszer-, de gyógynövény is. Van egy mondás: „Kinek paprikája, sója van, minden fűszerszáma mögvan.” A Magyar Fűszerpaprika Múzeumban megismerjük a fűszerpaprika-termesztés kalocsai hagyományát. A látogatás élményét tovább fokozza a sok ezer füzérnyi paprika illata és látványa. Tudtuk-e, hogy Kalocsa a fazekasságáról is híres? Kovács László, a Népművészet Mestere mutatja be Alkotóházában, milyen gyönyörűek is valójában a kalocsai kerámiák. Este, ha szép tiszta időnk lesz, a naplementét a Dunánál, a Meszes Parton nézhetjük végig.
Érkezés Budapestre 20:30-kor, Székesfehérvárra 21:30-kor.

-

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor