A KALOTA NEMZETSÉG ŐSHAZÁJA - Csipkebogyó fesztivál Kalotaszentkirályon

Otthonról hazamegyünk

péntek, augusztus 17, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

A KALOTA NEMZETSÉG ŐSHAZÁJA - Csipkebogyó fesztivál Kalotaszentkirályon

 
Időpont(ok):
2018.10.19-21.
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Bor, Kulturális utazás
Ár: 39.900 Ft
Egyágyas felár: 4000 Ft/éj
Útvonal: Bp., 4-es főút
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szolnok, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

article1. nap. A Károlyi család nagykárolyi birtokán megtekintjük a pompás Károlyi-kastélyt. Érmindszenten meglátogatjuk egyik legnagyobb formátumú költőnk, Ady Endre szülőházát, ahol személyes tárgyai és családi ereklyéi vannak kiállítva. Kárásztelkén helyi borász kínálása mellett csúcsminőségű pezsgőt kóstolhatunk. Zsibó: séta a Wesselényi-kastély angolparkjában és a színpompás botanikus kertben. A szállásunk Kalotaszentkirályon lesz. Vacsoránkhoz a nótát a kalotaszegi prímáskirály, Varga István „Kiscsipás” húzza, majd viselet bemutatót is láthatunk.
2. nap. Hetedhét határ legnagyobb őszi mulatságán, a szentkirályi Csipkebogyó Fesztiválon, mindenféle csipkebogyólekvárral készült ételeket és egyéb friss, házias finomságokat lehet kóstolgatni, majd a verseny zárultával meg is lehet vásárolni. Lehetőségünk lesz végignézni, hogy a népviseletbe öltözött háziasszonyok hogyan varázsolnak a csipkebogyóból előbb szotyogót, majd ízletes lekvárt. Vacsora után következik a Csipkebál, ahol élő zene és a falu néptánccsoportja szórakoztatják a résztvevőket. Fakultatív program napközben: 4-5 órás túrára indulunk a csodálatos Havasrekettyei-vízeséshez.
3. nap. Bánffyhunyad: Kalotaszeg legnagyobb református temploma, festett kazettás mennyezettel és gyönyörű szőttesekkel. Sztána: lóháton vagy lovaskocsin megyünk a dombok között megbúvó "Varjúvárba", ahol a híres tervező és néprajzkutató, Kós Károly a legszívesebben töltötte idejét. Pálinkás bográcsebéd pánkóval (kalotaszegi fánkkal). DeMartin Lajos lovas hagyományőrző barátunk terciáján, honfoglalás kori íjakkal a célba lövés tudományát is gyakorolhatjuk.

    

Kalotaszeg ősi vidéke nevét az itt letelepedő, honfoglalás kori Kalota nemzetségről kapta. A szép barlangokkal, vízesésekkel, barátságos hegyekkel tarkított bájos kalotaszegi táj magával ragadja a látogatót. A természeti értékeknél számunkra még vonzóbb a rendkívül gazdag, és máig megőrzött kalotaszegi néprajzi örökségünk. Cifra Kalotaszeg szívében lesz a szállásunk, ahol a gyönyörű, faragott homlokzatú házak, kalotaszegi kapuk, a jellegzetes zsindelyes tetőzetű, festett fakazettás mennyezetű, 4 fiatornyos templom azonnal magával ragadja a vendéget. A színmagyar kalotaszegi falvak jómódúnak mondhatók, a meglehetősen jó földekből és a fafaragásból, az általánosan művelt asztalos mesterségből és a kalotaszegi emberek végtelen vendégszeretetének köszönhetően szépen működő falusi turizmusból elég jól meg lehet élni. Káprázatosan gazdag a helyenként – például Kalotaszenkirályon is – máig élő népviselet (tessék csak megnézni a Kalotaszenkirályon készült címlapunkat), és az állunk le fog esni a tiszta szobák láttán is. A híres kalotaszegi táncok, melyeket a legendás helyi cigányzenészek muzsikájára járnak, a csárdás, verbunkos, szapora, legényes szinte már kiveszőben voltak, amikor Kallós Zoltán és Martin György felhívták a kibontakozó magyarországi és erdélyi táncház mozgalmak figyelmét e tájegységre. Ettől kezdve a kalotaszegi táncok villámgyors hódító útjukra indultak. Kalotaszegen is újraéledt az örökség: ma már szinte minden faluban tanulják és járják a táncokat a fiatalok, és varrják, hordják a hozzá való viseleteket is

-

utazás, honismereti vezetés, félpanzió, élő zene és viseleti bemutató érkezéskor, bálbelépő.

1. nap. Indulás: 5.30 Székesfehérvár, 6.45: Budapest. A határt átlépve a Károlyi család nagykárolyi birtokára utazunk, hogy megtekintsük a kívül-belül pompásan felújított Károlyi-kastélyt. A család a török veszedelem miatt kezdte építtetni a várat Nagykárolyban, hogy aztán az utódok később lakható, eklektikus kastéllyá varázsolják azt. Érmindszenten meglátogatjuk egyik legnagyobb formátumú költőnk, Ady Endre szülőházát, ahol személyes tárgyai és családi ereklyéi vannak kiállítva. Kárásztelkén helyi borász, egy tokaji gazda és a Pannonhalmi Apátság közös tulajdonában lévő Kárásztelki Pezsgőpincészet csúcsminőségű rozé és fehérborokat és pezsgőt állít elő, az ultramodern technológiát ötvözve a hagyományos módszerekkel, tölgyfahordós érleléssel. Pezsgőkóstolóban lesz részünk. Zsibón teszünk egy sétát a Wesselényi-kastély pompás angolparkjában. Megtekintjük a színpompás botanikus kertet, amelyben több mint 5000 növényfajt csodálhatunk meg. A szállásunk Kalotaszentkirályon lesz. Nagy szeretettel, finom vacsorával várnak minket a kalotaszegi vendéglátóink. A nemzetközi hangversenytermekben fellépő prímáskirály, Varga István „Kiscsipás” húzza majd a zenét érkezésünkkor, viseleti bemutatóban is lesz részünk.
2. nap. Hetedhét határ legnagyobb őszi mulatsága a nagyszabású Csipkebogyó fesztivál, amikor is a népi kultúra mérhetetlen kincsei mellett a nem különben értékes helyi gasztronómiai hagyományokba is lesz alkalmunk belekóstolni. Kalotaszeg egyik jellegzetes növénye a hecsedli, amely felhasználható gyógytea készítésére, és miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle. Kalotaszentkirályon évtizedek óta nagy hagyománya van a lekvárfőzésnek. Lehetőségünk lesz végignézni, hogy a népviseletbe öltözött háziasszonyok hogyan varázsolnak a csipkebogyóból előbb szotyogót, majd ízletes lekvárt. Eközben pedig mindenféle csipkebogyólekvárral készült ételeket és egyéb friss, házias finomságokat lehet kóstolgatni, majd ahogy elkészült a lekvár, a verseny zárultával ezt meg is lehet vásárolni. A Csipkebogyó Fesztiválon megrendezett verseny és a vacsora után kezdetét veszi a Csipkebál a helyi kultúrházban, ahol élő zene és a falu néptánccsoportja szórakoztatják a résztvevőket. Napközben fakultatív program: akik nem kívánnak egész nap a faluban maradni, csodaszép, 4-5 órás túrára lesz lehetőségük a Havasrekettyei-vízeséshez.
3. nap. Megtekintjük Kalotaszeg legfantasztikusabb templomát, a 14. században épült, belül gyönyörű szőttesekkel borított bánffyhunyadi református templomot. A mennyezeten a 18. században a kolozsvári Umling-fivérek által festett lenyűgöző fakazettás mennyezetet csodálhatjuk meg. Innen Sztánára utazunk, ahol lóháton, vagy lovaskocsin megyünk a falutól 2 km-re, a gyönyörű, őszi színekbe burkolózó dombok között megbújó "Varjúvárba", ahol a híres tervező és néprajzkutató, Kós Károly a legszívesebben töltötte idejét. Elfogyasztjuk finom pálinkával alapozott bográcsos ebédünket, amit pánkóval (kalotaszegi fánkkal) fojtunk le egy hangulatos filagóriában, DeMartin Lajos lovas hagyományőrző barátunk terciáján (fakultatív lehetőség: a kocsizás és ebéd ára 3500 Ft/fő). Közben honfoglalás kori íjakkal is gyakorolhatjuk a célba lövés tudományát. 21 óráig visszaérünk Budapestre.

családias panziókban és családoknál, vendégfogadás céljára kialakított igényes, külön fürdős szobákban, Kalotaszentkirályon.

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor