Otthonról hazamegyünk

vasárnap, szeptember 23, 2018


SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

Időpont(ok):
2018.12.29 - 2019.01.01.
Ár: 69.900 Ft - előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900 Ft
- előfoglalás szeptember 30-ig! 09.30 után: 74.900

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom-Csallóköz-Mátyusföld-Nyitra-Nagyszombat-Zoboralja.

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01-01. (4 nap)
Ár: 59.000 Ft - 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900 Ft
- 09.30-ig (előfoglalás). 09.30-tól: 64.900

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés szeptember 30-ig: 84.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Szilveszter Kolozsvár központjában.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert, trópusi növényekkel. Sárkányok kertje: különleges sziklaképződmények. Szekerezés vagy lovasszánozás Sztánáról Kós Károly Varjúvárához. Forralt bor, gulyás. Körösfő: Kalotaszeg egyik legbájosabb…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

A KALOTA NEMZETSÉG ŐSHAZÁJA - Csipkebogyó fesztivál Kalotaszentkirályon

 
Időpont(ok):
2018.10.19-21
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Bor, Kulturális utazás
Ár: 39.900 Ft
Egyágyas felár: 4000 Ft/éj
Útvonal: Bp., 4-es főút
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szolnok, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

article1. nap. Nagykároly: Károlyi-kastély. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Kárásztelkén a világbajnoki aranyérmes Carassia-pezsgőt kóstolhatjuk. Zsibó: séta a Wesselényi-kastély angolparkjában és a színpompás botanikus kertben. Szállás Kalotaszentkirályon.
2. nap. Hetedhét határ legnagyobb őszi mulatsága, a Csipkebogyó Fesztivál. Vacsora után következik a Csipkebál, ahol élő zene és a falu néptánccsoportja szórakoztatják a résztvevőket. Napközben fakultatív lehetőség: 3-4 órás túrára indulunk a csodálatos Havasrekettyei-vízeséshez.
3. nap. Bánffyhunyad csodálatos, festett fakazettás mennyezetű Árpád-kori erődtemploma. Sztána: lóháton vagy lovaskocsin megyünk Kós Károly házához, a "Varjúvárhoz", ahol. Pálinkás bográcsebéd pánkóval (kalotaszegi fánkkal) DeMartin Lajos lovas hagyományőrző barátunk terciáján. Honfoglalás korihoz hű íjazási lehetőség.


    

Kalotaszeg ősi vidéke nevét az itt letelepedő, honfoglalás kori Kalota nemzetségről kapta. A szép barlangokkal, vízesésekkel, barátságos hegyekkel tarkított bájos kalotaszegi táj magával ragadja a látogatót. A természeti értékeknél számunkra még vonzóbb a rendkívül gazdag, és máig megőrzött kalotaszegi néprajzi örökségünk. Cifra Kalotaszeg szívében lesz a szállásunk, ahol a gyönyörű, faragott homlokzatú házak, kalotaszegi kapuk, a jellegzetes zsindelyes tetőzetű, festett fakazettás mennyezetű, 4 fiatornyos templom azonnal magával ragadja a vendéget. A színmagyar kalotaszegi falvak jómódúnak mondhatók, a meglehetősen jó földekből és a fafaragásból, az általánosan művelt asztalos mesterségből és a kalotaszegi emberek végtelen vendégszeretetének köszönhetően szépen működő falusi turizmusból elég jól meg lehet élni. Káprázatosan gazdag a helyenként – például Kalotaszenkirályon is – máig élő népviselet (tessék csak megnézni a Kalotaszenkirályon készült címlapunkat), és az állunk le fog esni a tiszta szobák láttán is. A híres kalotaszegi táncok, melyeket a legendás helyi cigányzenészek muzsikájára járnak, a csárdás, verbunkos, szapora, legényes szinte már kiveszőben voltak, amikor Kallós Zoltán és Martin György felhívták a kibontakozó magyarországi és erdélyi táncház mozgalmak figyelmét e tájegységre. Ettől kezdve a kalotaszegi táncok villámgyors hódító útjukra indultak. Kalotaszegen is újraéledt az örökség: ma már szinte minden faluban tanulják és járják a táncokat a fiatalok, és varrják, hordják a hozzá való viseleteket is

-

utazás, honismereti vezetés, félpanzió, élő zene és viseleti bemutató érkezéskor, bálbelépő.

1. nap. Indulás: 5.30 Székesfehérvár, 6.45: Budapest. A határt átlépve a Károlyi család nagykárolyi birtokára utazunk, hogy megtekintsük a kívül-belül pompásan felújított Károlyi-kastélyt. A család a török veszedelem miatt kezdte építtetni a várat Nagykárolyban, hogy aztán az utódok később lakható, eklektikus kastéllyá varázsolják azt. Érmindszenten meglátogatjuk egyik legnagyobb formátumú költőnk, Ady Endre szülőházát, ahol személyes tárgyai és családi ereklyéi vannak kiállítva. Kárásztelkén helyi borász, egy tokaji gazda és a Pannonhalmi Apátság közös tulajdonában lévő Kárásztelki Pezsgőpincészet csúcsminőségű rozé és fehérborokat és pezsgőt állít elő, az ultramodern technológiát ötvözve a hagyományos módszerekkel, tölgyfahordós érleléssel. Pezsgőkóstolóban lesz részünk. Zsibón teszünk egy sétát a Wesselényi-kastély pompás angolparkjában. Megtekintjük a színpompás botanikus kertet, amelyben több mint 5000 növényfajt csodálhatunk meg. A szállásunk Kalotaszentkirályon lesz. Nagy szeretettel, finom vacsorával várnak minket a kalotaszegi vendéglátóink. A nemzetközi hangversenytermekben fellépő prímáskirály, Varga István „Kiscsipás” húzza majd a zenét érkezésünkkor, viseleti bemutatóban is lesz részünk.
2. nap. Hetedhét határ legnagyobb őszi mulatsága a nagyszabású Csipkebogyó fesztivál, amikor is a népi kultúra mérhetetlen kincsei mellett a nem különben értékes helyi gasztronómiai hagyományokba is lesz alkalmunk belekóstolni. Kalotaszeg egyik jellegzetes növénye a hecsedli, amely felhasználható gyógytea készítésére, és miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle. Kalotaszentkirályon évtizedek óta nagy hagyománya van a lekvárfőzésnek. Lehetőségünk lesz végignézni, hogy a népviseletbe öltözött háziasszonyok hogyan varázsolnak a csipkebogyóból előbb szotyogót, majd ízletes lekvárt. Eközben pedig mindenféle csipkebogyólekvárral készült ételeket és egyéb friss, házias finomságokat lehet kóstolgatni, majd ahogy elkészült a lekvár, a verseny zárultával ezt meg is lehet vásárolni. A Csipkebogyó Fesztiválon megrendezett verseny és a vacsora után kezdetét veszi a Csipkebál a helyi kultúrházban, ahol élő zene és a falu néptánccsoportja szórakoztatják a résztvevőket. Napközben fakultatív program: akik nem kívánnak egész nap a faluban maradni, csodaszép, 4-5 órás túrára lesz lehetőségük a Havasrekettyei-vízeséshez.
3. nap. Megtekintjük Kalotaszeg legfantasztikusabb templomát, a 14. században épült, belül gyönyörű szőttesekkel borított bánffyhunyadi református templomot. A mennyezeten a 18. században a kolozsvári Umling-fivérek által festett lenyűgöző fakazettás mennyezetet csodálhatjuk meg. Innen Sztánára utazunk, ahol lóháton, vagy lovaskocsin megyünk a falutól 2 km-re, a gyönyörű, őszi színekbe burkolózó dombok között megbújó "Varjúvárba", ahol a híres tervező és néprajzkutató, Kós Károly a legszívesebben töltötte idejét. Elfogyasztjuk finom pálinkával alapozott bográcsos ebédünket, amit pánkóval (kalotaszegi fánkkal) fojtunk le egy hangulatos filagóriában, DeMartin Lajos lovas hagyományőrző barátunk terciáján (fakultatív lehetőség: a kocsizás és ebéd ára 3500 Ft/fő). Közben honfoglalás kori íjakkal is gyakorolhatjuk a célba lövés tudományát. 21 óráig visszaérünk Budapestre.

családias panziókban és családoknál, vendégfogadás céljára kialakított igényes, külön fürdős szobákban, Kalotaszentkirályon.

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor