Otthonról hazamegyünk

szombat, december 15, 2018


EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

Időpont(ok):
2018.12.15-16. (szombat, vasárnap))
Ár: 28.000 Ft
1. nap. A zágrábi adventi vásárt 2015-ben, 2016-ban, és 2017-ben is Európa legszebb adventi vásárának választották. Az adventi szezon során a hovát főváros számos ingyenes eseményt kínál több helyszínen, melyek a legigényesebb látogatók igényeit is kielégítik. Zágráb sok magyar vonatkozással rendelkezik. Városnéző sétán veszünk részt, benne a Szent István kápolnával és…

EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

Időpont(ok):
2018.12.29. - 2019.01.01.
Ár: 74.900 Ft
1. nap: Pilisszántó: reggeli séta a az ősi szimbólumokat hordozó Boldogasszony-kápolnához. Esztergom: a Bazilika kincsei és látnivalói. Párkány: különleges étkezési lehetőség a Középkori Parasztétteremben. A Barsi Múzeum Léván a 13. század végén épült várban. Deáki – az 1228-ban épített kéttornyú református templom - az itt élő bencések hagyták hátra…

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01.01. (4 nap)
Ár: 64.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap. Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az ócskapiac…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Élőzenés Szilveszter Kolozsvár központjában.Honismereti vezető: a kérdőívek tanusága szerint legnépszerűá erdélyi vezetőnk, a nagy tudással, életbölcsességgel és ragyogó humorral megáldott székely, Vajda Éva.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az ott berendezett színpompás botanikus kert,…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

 
Időpont(ok):
2018.12.29. - 2019.01.01.
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Történelem, Bor, Vallás, Szilveszter, Kulturális utazás
Ár: 74.900 Ft
Egyágyas felár: 12.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 15.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-Pilisszántó-Párkány
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

trnava img 9049 pano web xl1. nap: Pilisszántó: reggeli séta a az ősi szimbólumokat hordozó Boldogasszony-kápolnához. Esztergom: a Bazilika kincsei és látnivalói. Párkány: különleges étkezési lehetőség a Középkori Parasztétteremben. A Barsi Múzeum Léván a 13. század végén épült várban. Deáki – az 1228-ban épített kéttornyú református templom - az itt élő bencések hagyták hátra a Halotti beszéd és könyörgés nyelvemléket. Szállás (végig) Felsőszeliben.
2. nap:  Egyházfa: a „Tigrisoázis”. Dunaszerdahely: a „Sárga kastély”, vagyis a Csallóközi Múzeum nemes Ghéczy Jenő múzeumigazgató bemutatásában. Somorja csodálatos Árpád-kori temploma. A bősi vízlépcső. Vacsora után a Zele törzsi Baranta Egyesület középkori, korhű katonai előadása.
3. nap:  Nagyszombat, "a kis Róma”. Zoboralja: a legészakibb, legfenyegettetettebb magyar nyelvi sziget, egyedülálló magyar népi kultúrával. Nyitragerencséren a Mórincza néptáncegyüttes tagjai lépnek fel. Ebéd, táncház. Kényelmes pihenő után hajnalig tartó mulatság a szállásunk tágas éttermében.
4. nap: Fenséges panorámát nyújtó fakultatív Zobor-hegyi gerinctúra Nyitrára. Vagy: zoboralji tájház Kolonban, boldog Esterházy János emlékhelye Alsóbodokon, Kodály-emlékfal Alsócsitáron. Nyitra: városnézés. Felsőszeliben a szilveszteri lakománk „maradékából” lakmározunk, majd hazautazunk.

    

Zoboralja híres szülötte Esterházy János, "csehszlovákiai" magyar politikus, a két háború között az Egyesült Magyar Párt ügyeleti elnöke, az emberiesség harcosa, nagy formátumú politikus és humanista. A háború után Szibériába internálták, 1949-től haláláig Csehszlovákia börtöneiben raboskodott. Rehabilitációja a mai napig nem történt meg... A Wikipedián lásd itt.

szállást panzióban, külön fürdőszobás, 2-3 ágyas szobákban, nagyon gazdag félpanziót, 2 rendkívül színvonalas, nagy létszámú fellépő által előadott kulturális és történelmi hagyományőrző műsort, honismereti vezetést, szilveszteri mulatságot, szilveszteri ételsort.

1. nap, december 29, szombat

Indulás 6.00 Székesfehérvár, 7.15 Budapest. Reggeli sétát teszünk a Pilis-hegységben, melyet sokan a magyarság szent hegyének tartjanak. Pilisszántó környékén hajdan szakrális központ lehetett. Ennek állít emléket a „Csillagösvény-út”, amely az erdőben vezet fel a 2003-ban kőből épült, ősi szimbólumokat hordozó Boldogasszony-kápolnához, melyben egy hatalmas hargitai fenyőből ácsolt kereszt áll. A felfelé vezető út mellett gyönyörű faragott szobrok őrködnek: Etele, Nimród, Szent István, Szent László, Boldog Özséb, Hunyadi Mátyás szobrai.

1. napunk legfontosabb állomása Esztergom és a Bazilika. Középkori lépcsőkön sétálunk fel Európa 3. legnagyobb bazilikájához, amely egyben Magyarország legmagasabb épülete is, 100 méter magasra nyújtózkodó kupolagömbjével.Kihagyhatatlan látnivaló a bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár. A felbecsülhetetlen értékeket őrző, Közép-Európában a leggazdagabbnak számító Kincstár legértékesebb darabja Mátyás király kálváriája, amely egy talpas arany kereszt. Ez Magyarország legnagyobb, 72 cm magas, több mint 5 kiló súlyú ékszerkincse, melyet az Amerikai Egyesült Államok önmagában elfogadott volna hadi kárpótlásként a második világháború után. Az Altemplom az esztergomi érsekek, hercegprímások, püspökök és más magas méltóságok sírhelye. Tisztelettel adózhatunk itt Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros sírjánál is. A Panorámaterembe, valamint a Kupolakilátóba is felmegyünk.

Párkány: a szilveszteri mulatságot megalapozza egy különleges étkezési lehetőség (fakultatív) a Középkori Parasztétteremben, melynek berendezését is végig fogjuk fotózni, az biztos… A nem épp udvarias, némileg vulgáris vendéglátáson ne lepődjön meg senki… Korhűnek tartott felszolgálás mellett kapjuk meg a falnivalónkat. Nehogy sértődés legyen – kérjük nézzük meg az étterem honlapját: http://sedliacka.sk/?lang=hu

A Barsi Múzeumot tekintjük meg Léván. A gazdag gyűjteménynek a 13. század végén épült Lévai vár ad otthont, amely a régió legnagyobb jelentőséggel bíró történelmi műemléke. A honismereti múzeum a történelem, a régészet, a népi kultúra, a képzőművészet, a numizmatika és az élő természet területét érintő több mint 100 000 darabos gyűjteménnyel rendelkezik. A Kapitányi épület és a Dobó-kastély termeiben pedig különféle témakörökkel foglalkozó kiállításokat és egy állandó kiállítást csodálhat meg a látogató. Ezek a régió régészeti lelőhelyeivel, a lévai vár és a gyógyszerészet történetével, Léva városának társadalmi életével, kézműiparával, 1968 augusztusával és a népviselettel foglalkoznak.

Deáki – az 1228-ban épített kéttornyú református templom a mai Szlovákia legrégibb műemléke. A templom legősibb részeként nyilvántartott Szent István kápolnát már 1103-as keltezésű pápai oklevél is említi. Az itteni bencések használták a Pray-kódexként ismert 13. századi latin szertartáskönyvet, melyben a Halotti beszéd és könyörgés is olvasható, amely a legrégibb teljesen magyar nyelvű szövegemlék.

Érkezés Felsőszelibe, kipakolás, vacsora.


2. nap, december 30, vasárnap

Egyházfa mellett található a szibériai tigrisek Európa-szerte egyedülálló védett területe, ahol a tigrisek megmentéséért tevékenykedő alapítvány „Tigrisoázis” néven az állatok természetes környezetének mását hozta létre, a természetes élőhelyükre jellemző, őserdő szerű növényzettel. Az erdőkkel mezőkkel határolt tigriskertekben az állatok nincsenek stresszhelyzeteknek kitéve, nem unatkoznak, és boldogan élnek – ennek köszönhetően szaporodnak is. Az oázis legfiatalabb lakója a kis Sunny hercegnő. Sőt, az oázisban már nemcsak tigrisekkel, hanem oroszlánokkal is találkozhatunk: egy oroszlánkölyök (Samko) és a szülei, Sultán és Suria is „várnak” bennünket.

Dunaszerdahely: a „Sárga kastélyba”, vagyis a Csallóközi Múzeumba látogatunk, ahol nemes Ghéczy Jenő múzeumigazgató páratlanul vicces bemutatásában Csallóköz népi építészetét, népi kultúráját és hagyományos mesterségeit (köztük az aranymosást és a halászatot) ismerhetjük meg.

Étkezési lehetőségünk adódik a somorjai Jó Csárda magyar étteremben

Somorja csodálatos Árpád-kori, akkor óriásinak számító 2 hajós templomát tekintjük meg, melyben az egész Kárpát-medence legcsodálatosabb, tökéletes állapotban fennmaradt Árpád-kori freskóit látjuk.

A bősi vízlépcsőnél a tengernyi szélességű Dunát látjuk, és innen csodáljuk meg a dunai naplementét. Ha szerencsénk van, az óriászsilipen elkaphatunk egy hajóátemelést is, ami nem mindennapi látvány lesz. Kávézgathatunk, sörözgethetünk a gáton lévő kávézóban.

Vacsora után különleges műsorban lesz részünk: a Zele törzsi Baranta Egyesület középkori, korhű katonai előadását élvezhetjük: előkerülnek a szablyák, a rövid és hosszú lándzsák, harci botok, lesz baranta bemutató és birokra is kelnek egymással a vitézek.

 

3. nap, december 31, hétfő

Nagyszombat, a "kis Róma”: a legrégebbi szabad királyi város volt a mai Szlovákia területén. A város több évszázadon keresztül Magyarország egyik fő egyházi központja volt.  A máig fennmaradt, 13. és a 16. század között épített nagyszombati városfalak a maguk nemében a legfontosabb európai műemlékek közé tartoznak. A város és a tágas főtér domináns épülete a Várostorony. Ezt 1574-ben gótikus alapokra építette Jakab mester, és a torony kilátóteraszáról gyönyörű kilátás nyílik a városra és környékére. A város legértékesebb egyházi műemlékei közé tartozik a legrégibb felvidéki barokk épület, az Egyetemi templom. A templom belső terének remeke a kolosszális barokk főoltár, amely 1640-ből származik. A Szent Miklós téren áll a másik gyönyörű templom, a gótikus stílusú Szent Miklós-bazilika, amely 1543 és 1820 között az esztergomi érsek katedrálisa volt.

A városnézés után a vendégszerető palócok lakta Zoboraljára utazunk, amely a legészakibb, egyszersmind legfenyegettetettebb magyar nyelvi sziget. Itt gyűjtött a legtöbbet Kodály Zoltán, többek között olyan közismert népdalokat, mint az „A jó lovas katonának” vagy az „A Csitári-hegyek alatt”. Az öregek, és az ifjú hagyományőrzők ajkán még ma is élnek az archaikus magyar dallamok. A zoboralji népviselet is páratlanul gazdag. Mindennek a néprajzi kincsnek a legjavát kapjuk majd, mert Nyitragerencséren a művelődési házban a Mórincza néptáncegyüttes tagjai várnak minket jóféle helyi borokkal, ebéddel és fergeteges műsorukkal, a végén pedig táncházzal.

Kényelmes pihenő után kezdődik a nagy eszem-iszom és dínom-dánom – hajnalig tartó mulatság, büfé és hatalmas lakoma vár ránk a szállásunk tágas éttermében.

 

4. nap, január 1, kedd

Késői (11 óra) indulás után kétfelé válik csoportunk. A vállalkozó kedvűek (szép idő és kevés hó esetén) lemozogják a bulit: fenséges panorámát nyújtó fakultatív Zobor-hegyi gerinctúrára indulnak (könnyú útvonal, maximum 4 óra). Zséréről Zobordarázson (Árpád-kori Szent Mihály kápolna) át, 5-600 méteres magasságban halad a gyalogút a kies fekvésű Nyitrára. A túra közben eljutunk a Piramis-tetőn a Nyitrát megalapító Huba-vezér emlékére emelt, 1926-ban ledöntött Turul-emlékmű csonkjához, valamint Nyitra védőszentjének, Szórád remetének a barlangjához is.

Közben a csapat másik része zoboralji tájházat tekint meg Kolonban. Megnézi a felvidéki mártír, boldog Esterházy János emlékhelyét Alsóbodokon, majd felkeresi a Kodály-emlékfalat Alsócsitáron. Innen Nyitrára megy, ahol korántsem tétlenül várja be a túrázókat. A megyeszékhely 1910-ben még 59%-os magyarsága mára sajnos mára 1-2%-ra csökkent, de ez nem jelenti persze azt, hogy a város nincs telis-tele fontosabbnál fontosabb magyar emlékekkel. Városnézés: Piarista gimnázium, templom, kolostor; Szent László tér; Szent Mihály kápolna, ahol megkeresztelték 1858-ban Prohászka Ottokár püspököt; régi városháza; Nagyboldogasszony szoborcsoport a magyar szent királyok szobraival; a római kori Szent Emberán templom és a ráépült barokk Püspöki Székesegyház; püspöki palota és a vár, ahol Szent István megvakíttatta Vazul herceget.

Visszamegyünk Felsőszelibe, ahol a szilveszteri lakománk „maradékából” lakmározunk, majd hazautazunk.

Érkezés: Székesfehérvárra 21 órakor.

Felsőszeliben, kiváló magyar panzióban (Anikó Gold), ahol rendkívül családias vendéglátást fogunk tapasztalni

terkepfelvidek2018

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor