Otthonról hazamegyünk

kedd, október 16, 2018


EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

Időpont(ok):
2018.12.15-16. (szombat, vasárnap))
Ár: 28.000 Ft
1. nap. A zágrábi adventi vásárt 2015-ben, 2016-ban, és 2017-ben is Európa legszebb adventi vásárának választották. Az adventi szezon során a hovát főváros számos ingyenes eseményt kínál több helyszínen, melyek a legigényesebb látogatók igényeit is kielégítik. Zágráb sok magyar vonatkozással rendelkezik. Városnéző sétán veszünk részt, benne a Szent István kápolnával és…

EURÓPA LEGSZEBB ADVENTI VÁSÁRA: ZÁGRÁB. Látogatással Varasdon.

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

Időpont(ok):
2018.12.29. - 2019.01.01.
Ár: 74.900 Ft - előfoglalás október 30-ig: 69.900 Ft
- előfoglalás október 30-ig: 69.900

SZILVESZTER A FELVIDÉKEN. Esztergom - Csallóköz - Mátyusföld - Nyitra - Nagyszombat - Zoboralja

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2018.12.29-2019.01.01. (4 nap)
Ár: 64.900 Ft 10.30-ig (előfoglalás): 59.900 Ft -
10.30-ig (előfoglalás): 59.900

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

Időpont(ok):
2018.12.28-2019.01.01.(5 nap)
Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés október 30-ig: 84.000 Ft.
Időpont(ok): 2018.12.28-2019.01.01.(5 nap) Ár: 89.000 Ft. Előjelentkezés október 30-ig: 84.000 Ft. KOLOZSVÁR-SZILÁGYSÁG-KALOTASZEG-NAGYVÁRAD-PARTIUM-TOROCKÓ-GYULAFEHÉRVÁRKicsi falvak, szívbeli élmények, vendégszerető emberek... Élőzenés Szilveszter Kolozsvár központjában.Honismereti vezető: a kérdőívek tanusága szerint legnépszerűá erdélyi vezetőnk, a nagy tudással, életbölcsességgel és ragyogó humorral megáldott székely, Vajda Éva.1. nap: Nagykároly: Károlyi-kastély.  Kaplony: Károlyi-mauzóleum. Nagymajtény: a Szatmári-béke emlékműve. Érmindszent: Ady Endre szülőháza. Szállás Szilágycsehben.2. nap: Zsibó: Wesselényi-kastély és az…

SZILVESZTER ERDÉLY SZÍVÉBEN

ADVENT POZSONYBAN, BOROZÁS DÉVÉNYBEN

Időpont(ok):
2018.12.09
Ár: 8900 Ft
Nemcsak mi mondjuk, hogy találtunk jobbat a bécsi vásárnál, hanem az egyik legnépszerűbb hírportál is - lám ide kattintva. Programunk:  Oroszvár, a pozsonyi hídfő: Esterházy-kastély. Adventi vásár Pozsonyban, a varázslatos karácsonyi hangulatot árasztó Fő téren, a Ferencesek terén és a volt Kossuth Lajos téren, ahol karácsonyi illatok keringnek és a…

ADVENT POZSONYBAN, BOROZÁS DÉVÉNYBEN

SZENT MÁRTON NAPI VIGASSÁG HOLLÓKŐN

 
Időpont(ok):
2018.11.10.
Úti cél: Belföld
Út jellege: Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Kulturális utazás
Ár: 8.800 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 2.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Budapest-Hősök tere-M3-Balassagyarmat
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Vác

20171108marton napi programajanlo7A "legbátrabb városban", Balassagyarmaton izgalmas, modern kiállítást látunk a Palóc Múzeumban. Innen irány Palócföld Unesco Világörökség részeként nyilvántartott éke, Hollókő. Megtekintjük a várat és a vármúzeumot, a régi palóc életformát bemutató falumúzeumot, és megismerkedhetünk a jellegzetes hollókői népviselettel. A falu védőszentjének napja a falu egyik legnagyobb, legvidámabb ünnepe egyben, ahol teával, forralt borral, zsíros kenyérrel kínálnak bennünket. Az Ófaluban felelevenítik Szent Márton legendás csodatételeit, s vitézi bemutatóval, párviadalokkal, középkori játékokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. A vendéglátóhelyeken magától értetődően libából készült ételekkel, s a környező borvidék legjobb boraival várnak bennünket.

    

 

A hollókői vár a Cserhát hegyei között, a falu közelében, egy kiugró sziklaszakadék szélén áll. A vár a természeti adottságok miatt szabálytalan alakzatban épült, a levegőből úgy néz ki, mint egy csigaház, melynek központja az ötszögletű öregtorony. A vár legrégebbi része, az öregtorony a 13. század végén épült. A várból pazar panoráma nyílik a környező hegyekre. A szabálytalan alaprajzú vár legmagasabb része 68 méter. A bejárati kapu és a torony bejáratának szintkülönbsége közel 30 méter. A 13. század végétől időszakosan új részekkel bővült az építmény. A vár kalandos történetéről a www.hollokoivar.hu weboldalon olvashatunk.

A vár legendája

A vár legendájából származik Hollókő neve. Eszerint a szomszédos Pusztavárhegy ura, Kacsics András egyszer elrabolt egy szép leányt, és ide záratta, az épülő vár egy termébe. Viszont a lány dajkája a rabló nagy szerencsétlenségégre boszorkány volt. A dajka, hogy a lányt kiszabadítsa, szövetkezett az ördöggel, s ennek parancsára az ördögfiak holló képében esténként újra és újra elhordták az épülő vár köveit, egészen addig, míg a várúr a leányt szabadon nem engedte.

utazást, honismereti vezetést

Honismereti vezető: egynapos útjaink népszerű vezetője, Posch Ede
Indulás: 6.45 Székesfehérvár, 8.00 Budapest

Az eseménydús őszi napot Palócország egykori fővárosában, Balassagyarmaton kezdjük. S hogy kiokosodjunk a palócság mibenlétéből, egyenesen a kútfőhöz, azaz a Palóc Múzeumba megyünk, ahol minden fontos ismeret és szokás terítékre kerül a jó palócok életéből. Hihetnénk, hogy amit a múzeumban látunk, napjainkra lassacskán a múlt homályába vész el – azonban következő állomásunkon látni fogjuk, hogy mégsem, van legalább egy hely Nógrádban, ahol a palóc örökség a mindennapok része. Hollókő az egyetlen magyar falu, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Nem véletlenül, hiszen a picike, nem egészen 400 lakosú település ófalui részének szinte minden egyes épülete a jellegzetes palóc népi építészet gyöngyszeme, a 20. századot megelőző falusi élet olyan, egyedülálló példája, amelyet sikerült eredeti állapotában megőrizni. Az élményt csak fokozza, hogy Hollókő nem valamiféle skanzen, szabadtéri múzeum, hanem nagyon is élő település, ahol a régi, rusztikus épületek mindegyike lakott ma is.

Már emiatt is érdemes lenne felkeresni az elbűvölő nógrádi falucskát, de Hollókő csodáinak még korántsem értünk a végére. Látogatásunk során felkeressük a jó állapotban fennmaradt, masszív hollókői várat és a vármúzeumot, a régi palóc életformát bemutató falumúzeumot, és megismerkedhetünk a jellegzetes hollókői népviselettel.
Minő szerencse: Hollókő bájos, fatornyos katolikus templomát éppen Szent Márton püspök tiszteletére emelték. A falu védőszentjének napja a falu egyik legnagyobb, legvidámabb ünnepe egyben, ahol olyannyira szívesen látják a vendégeket, hogy teával, forralt borral, zsíros kenyérrel kínálnak bennünket. Az Ófaluban felelevenítik Szent Márton legendás csodatételeit, s vitézi bemutatóval, párviadalokkal, középkori játékokkal szórakoztatják a nagyérdeműt. És persze, a libaságok sem maradhatnak ki a mókából: ne nagyon csodálkozzunk, ha a pocakos Döbrögi uraság és Ludas Matyi is előkerül valahonnan. A vendéglátóhelyeken pedig magától értetődően libából készült ételekkel, s a környező borvidék legjobb boraival várnak bennünket.
Hazaérkezés 20.30 óra körül Budapestre, 21.30 óra tájban Székesfehérvárra.

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor