Otthonról hazamegyünk

szombat, március 25, 2017


BUDA FÖLD ALATTI TITKAI Sziklatemplom, Sziklakórház, Bunkertúra a Csepel Művekben és látogatás a Rizmajer Sörfőzdében

Időpont(ok):
2017. május 6.
Ár: 9.900 Ft
Ellátogatunk a Gellért-hegy barlangjában található Sziklatemplomba, amely a Magyarországra 1930-ban visszatérő pálos rend számára épült. A második világháborúban számos lengyel menekültet bújtattak a rend tagjai. A barlangtemplomot a szovjet hatalom 1960-ban befalazta és csak a rendszerváltást követően, 1991 végén bontották ki újra. Azóta rendszeresen tartanak benne szentmisét. A…

BUDA FÖLD ALATTI TITKAI Sziklatemplom, Sziklakórház, Bunkertúra a Csepel Művekben és látogatás a Rizmajer Sörfőzdében

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK - a Csíksomlyói Búcsúval

Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Ár: 69.000 Ft
1.nap: Nagyenyed: Bethlen Kollégium és értékes könyvtára. Küküllőváron a tatárfejes, 13. századi templomba látogatunk.2.nap: A Világörökség gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemploma. Az egységes szász településképet őrző falu Károly herceg egyik kedvenc tartózkodási helye. Kőhalom: a városka feletti Várhegyen magasodó vár. Látogatás a szászföldi szórvány kőhalomi diákotthonában. Árkos: tájház…

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK  - a Csíksomlyói Búcsúval

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

Időpont(ok):
2017.04.29-05.01 (3 nap, 2 éj)
Ár: 34.900 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.04.29-05.01 (3 nap, 2 éj) Ár: 34.900 Ft/fő Kultúra/Természet 1. nap: Kassa (Rodostói-ház, Rákóczi-Zrínyi-Bercsényi mauzóleum, stb.). Mecenzéf: Rudolf Schuster volt köztársasági elnök fotó- és filmtörténeti gyűjteménye, vízimalom. Jászó: premontrei kolostorkomplexum. Kivetítős előadás: az Andrássyak kora Gömörben és virtuális túra Krasznahorkaváralján.2. nap: Szepesség. Késmárk: Thököly Imre mauzóleuma. A Szentháromság-fatemplom (Unesco világörökség). Lőcse óvárosa. 500 éves városháza,…

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

REJTŐZKÖDŐ KINCSEK, SZÉP MAGYAR SZIGETEKEN

    
 
Időpont(ok):
2017.05.17-21 (5 nap, 4 éj)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Segítünk is, Történelem, Bor, Úttörő, Túra/kultúra út
Ár: 59.900 Ft
Egyágyas felár: 10.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 12.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Szfvár.-Bp.-Szeged-Arad
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Kecskemét, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

5 rejtzkod21. nap: A Forray-Hunyady kastélya Soborsinban, a román király későbbi rezidenciája. Guraszáda: 13. századi ortodox templom. Marosillye: a „Vörös Bástya”, Bethlen Gábor szülőhelye. Feresd: szeretetvendégség és néptáncbemutató a Ruszka-havasokban.
2. nap: Dédácsi Botanikus Kert: Erdély legszebb arborétuma. Algyógyon fürdési lehetőség a Feredőben, VAGY történelmi emléktúra: Kenyérmező, Alvinc, Borberek. Gyulafehérvár: püspöki székesegyház, püspöki palota, valamint a fejedelmi palota. Fugadon a magyarlapádi fiatalok néptáncbemutatója Bánffy Farkas kúriájának udvarán.
3. nap: séta a negrileasa-i Nárciszmező virágszőnyegén. Látogatás Verespatak római tárnájában és a Bányászati Múzeumban. Abrudbánya: városközpont a magyar templomokkal. Magyarigen: Erdély talán legszebb, fallal erődített barokk temploma és Bod Péter sírja.
4. nap: Tövisen két műemlék templomába látogatunk. Átkompolunk a Maros-folyón Magyarkapudra – innen gyönyörű panoráma nyílik az Erdélyi-szigethegységre. Tűrön ebéd a Magyar Házban. A színmagyar Magyarpéterfalván, a Hanga néptánccsoport fergeteges műsorral vár minket. Zsidve: a Küküllő-menti borgazdaság meglátogatása, és exkluzív borkóstoló a küküllővári Bethlen-Haller kastély udvarán.
5. nap: Nagyenyed: vártemplom, diákemlékmű, Bethlen Gábor Kollégium. Torockószentgyörgyön ebéd a Székelykő Kúriában. Az Europa Nostra díjas Torockón megtekintjük a néprajzi múzeumot.

    

Verespatak ősi aranybányász település, ahol már a rómaiak is aranyat bányásztak. Római neve Alburnus Maior volt. A rómaiak 2000 éves labirintusszerű bányafolyosó rendszere a mai napig fennmaradt és látogatható. A bányamúzeumba 150 lépcsőfok vezet le, a felszínen az aranyfeldolgozás eszközeiből van kiállítás. A házakban sok római kő van befalazva. 1784. november 7-én a felkelt román parasztok dúlták fel. Itt és Abrudbányán ekkor kereszteltek át ortodox vallásúra 65 római katolikus, 468 református, 41 lutheránus és 548 unitárius vallású lakost.

1786-ban Verespatak közelében még a rómaiak idejében művelt aranybányákra és bennük viaszozott írótáblákra bukkantak. A lelet értékét nem ismerő egyszerű bányászok és bányatisztviselők kezén sok tábla elkallódott, a szárítgatás és tisztogatás során írásuk leolvadt vagy olvashatatlanná vált. Ezek a 131-167 között írt daciai emlékek számítottak a római íráskép legrégibb változatainak. A nehezen olvasható, különös írásokat Hans Ferdinand Massmann (1797-1874) müncheni germanista professzor fejtette meg Libellus aurarius sive tabulae ceratae et antiquissimae et unicae Romanae in fodina auraria apud Abrudbanyam oppidum Transylvaniae nuper repertae (Lipsiae 1841) című munkájában.


2016-ban a verespataki bányászati kultúrtáj felkerült az UNESCO Világörökség javaslati listájára. Nagy kérdés, hogy mire világörökség lenne, vajon elnyeli-e a római bányákat és a falut a kanadai befektető által tervezett óriás cianidos zagytározó-rendszer.

.

.

utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést, néptánc műsort 3 alkalommal

Honismereti vezető: Kovács Jenő, Julianus-díjas mérnök, szórványkutató

1. nap: Indulás: 5.30 Szfvár., 6:45 Bp. Útirány: M5, Szeged. A Forray-család által építtetett kastélyba látogatunk Soborsinban, amely később a román király, majd Nicolae Ceauşescu villája volt. Guraszádán, megállunk a 13. századi ortodox templomnál, amely a Maros völgyének egyik emblematikus helyszíne. Marosillyén megtekintjük a „Vörös Bástyát”, Bethlen Gábor szülőhelyét és végigtekintünk a Bornemissza család ősi birtokán. A Ruszka-havasok eldugott kis román településén, Feresden, helyi ételkülönlegességgel és archaikus néptáncbemutatóval várnak bennünket.

2. nap:
A Dédácsi Botanikus Kertbe látogatunk, amelyet Erdély legszebb arborétumának tartanak. Ma 250 európai, ázsiai és észak-amerikai fa- és cserjefaj található meg benne. Kazinczy is járt itt, kedvenc helyén emlékkő áll. Algyógyon fürdési lehetőségünk adódik a termálvízéről híres Feredőben, VAGY amíg a többiek a fürdőznek, történelmi emléktúra indulunk a Maros-völgyében. Megtekintjük a kenyérmezei csata emlékművét, Alvinc református templomát és a Martinuzzi kastélyt, Borberek református templomát. Gyulafehérváron meglátogatjuk a püspöki székesegyházat, a püspöki palotát, valamint a fejedelmi palotát, de a várnegyeden belül található a város egyetlen magyar iskolája, a Gróf Majláth Gusztáv Líceum is. Magyarlapádon ismerkedünk a környékbeli falvak magyar gyermekei számára létesített szórványkollégiummal. Fugadon a lapádi fiatalok tartanak néptáncbemutatót Bánffy Farkas ősi kúriájának udvarán.
3. nap:
Itt a nárciszvirágzás ideje az Erdélyi-szigethegységben. Az 1000 m-nél is magasabban fekvő negrileasa-i fennsíkon néhány órás csodaszép kirándulást teszünk, és gyönyörködhetünk a virágos szőnyegként elénk táruló Nárciszmezőben. Ellátogatunk Verespatak római tárnájába, valamint a Bányászati Múzeumba, amelyek izgalmas időutazásra hívnak bennünket. A régi városmag minden egyes épülete az egykori magyar világ jólétéről tanúskodik. Abrudbányán a református lelkész mesél arról, hogyan próbál az itt élő, megfogyatkozott magyarság érvényesülni. Magyarigenben Erdély talán legszebb, fallal körülvett barokk templomát találjuk. Itt dolgozott a legendás történetíró, Bod Péter, akinek sírja a várfalakkal körülvett templomkertben látható.
4. nap:
Tövisen két műemlék templomába látogatunk, majd egy igazi helyi különlegesség gyanánt átkompolunk a Maros-folyó túloldalán fekvő Magyarkapudra. Az egykori kúriaépület kertjéből belátni az egész Maros-völgyet, Erdélyi-hegyalját és a Szigethegység vonulatait. Tűrön a római katolikus plébános, Kemenes Lóránt, a helyi Magyar Ház megálmodója vár minket ebédre. A színmagyar kis faluban, Magyarpéterfalván óvoda és I-IV. osztályos iskola is működik. Az országhatáron túl is népszerű Hanga néptánccsoportjuk fergeteges műsorral vár minket. Zsidvén, a Küküllő menti borok hazájában meglátogatjuk a borgazdaságot, majd exkluzív borkóstolóban lesz részünk a küküllővári Bethlen-Haller kastély udvarán.
5. nap:
Nagyenyeden Szakács Julcsi várja a csoportot: bemutatja a csodálatos vártemplomot, a diákemlékművet, valamint a Bethlen Gábor által 1622-ben alapított Kollégiumot, ahol maga Julcsi is töltötte diákéveit. A Kőközön keresztül érkezünk Torockószentgyörgyre. Ebéd a már nevében is varázslatos Székelykő Kúriában. Az Europa Nostra díjas Torockón megtekintjük a néprajzi múzeumot. Érkezés 10 óra körül Budapestre.

Csernakeresztúron, Vajasdon és Magyarlapádon, falusi turizmus keretében, vendégszerető magyar családoknál.

kepkivagas

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor