Otthonról hazamegyünk

vasárnap, április 23, 2017


VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

Időpont(ok):
2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj)
Ár: 39.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.05.19-21. (3 nap, 2 éj) Ár: 39.000 Ft/fő 1. nap: Ásotthalom, Rózsa Sándor „főhadiszállása”, múzeum. Megismerkedünk az ásotthalmi boszorkával, a Délvidék Emlékparkban a délvidéki mészárlásra emlékezünk. A Palicsi-tó partján szecessziós villák. Madárszigetek - madármegfigyelés. Biológus vezetővel Szerbia legmodernebb állatkertjében Palicson. Róka-tanya, szállás, tájjelegű házias étkek.2. nap: Róka-tanya, tájház, Ludasi-tó természeti értékei lovas kocsin utazva.…

VISSZA A TERMÉSZETHEZ! Vendégségben a Róka-tanyán: időutazás a Vajdaságban

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK - a Csíksomlyói Búcsúval

Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Ár: 69.000 Ft
1.nap: Nagyenyed: Bethlen Kollégium és értékes könyvtára. Küküllőváron a tatárfejes, 13. századi templomba látogatunk.2.nap: A Világörökség gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemploma. Az egységes szász településképet őrző falu Károly herceg egyik kedvenc tartózkodási helye. Kőhalom: a városka feletti Várhegyen magasodó vár. Látogatás a szászföldi szórvány kőhalomi diákotthonában. Árkos: tájház…

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK  - a Csíksomlyói Búcsúval

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

Időpont(ok):
2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj)
Ár: 34.900 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.04.29-05.01. (3 nap, 2 éj) Ár: 34.900 Ft/fő Kultúra/Természet 1. nap: Szádelői-szurdokvölgy (világörökség), könnyű kirándulás. Krasznahorkaváralja: a "gömöri Ravenna" Andrássy Franciska mauzóleuma. Rozsnyó, a Rózsák városa, kilátás a tűztoronyból. Andrássy-várkastély Betléren.2. nap: Szepesség. Késmárk: Thököly Imre mauzóleuma. A Szentháromság-fatemplom (Unesco világörökség). Lőcse óvárosa. 500 éves városháza, Szepességi múzeum, középkori szégyenketrec, 14. századi Szent Jakab…

FELVIDÉKI HOSSZÚ HÉTVÉGE (Kassa, Gömör, Szepesség)

SZÁSZFÖLD ÉS HÁROMSZÉK - a Csíksomlyói Búcsúval

    
 
Időpont(ok):
2017.06.01-06. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Erdély, Székelyföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Történelem, Vallás, Kulturális utazás
Ár: 69.000 Ft
Egyágyas felár: 12.000 Ft
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 14.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Szfvár.-Bp.-Szeged-Arad
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Kecskemét, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

sighisoara 27808.21.nap: Nagyenyed: Bethlen Kollégium és értékes könyvtára. Küküllőváron a tatárfejes, 13. századi templomba látogatunk.
2.nap: A Világörökség gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemploma. Az egységes szász településképet őrző falu Károly herceg egyik kedvenc tartózkodási helye. Kőhalom: a városka feletti Várhegyen magasodó vár. Látogatás a szászföldi szórvány kőhalomi diákotthonában. Árkos: tájház és vasalómúzeum. Gelence büszkesége Árpád-kori temploma, melyben az egyik legépebb állapotban megmaradt Szent László-legenda látható.
3.nap: A Csíksomlyói Búcsú napja: a fél évezredes zarándoklat az összmagyarság legfontosabb rendezvénye, amelyen legalább egyszer minden magyarnak részt kell vennie.
4.nap: Kézdivásárhely: a Céhtörténeti Múzeum gazdag történeti kiállítása. Bálványos vára alatt elhaladva a Szent Anna-tóhoz utazunk, majd a tó körüli séta után a híres Mohosi-tőzegláphoz látogatunk. Alsócsernáton: Székelyföld leggazdagabb skanzenje, a Haszmann Pál Szabadtéri Múzeum. Zabolán megállunk a Mikes-kastélynál – itt töltötte gyerekkorát Mikos Kelemen.
5.nap: Prázsmár: az Unesco Világörökség részét képező szász erődtemplom. Brassói városnézés: a Cenk-hegyről gyönyörködhetünk a középkori városban. Séta a három nemzet által lakott városban.  Látogatás a törcsvári „Drakula-kastélyban”.
6.nap: Nagyszeben a szász kultúra fővárosa. Közép-Európa legnagyobb középkori főterével büszkélkedhet. Vajdahunyad mesebeli erődítményét, Erdély legszebb várkastélyát, a Hunyadi család sasfészkét látogatjuk meg.

    

"A csíksomlyói búcsú 1567-ben kezdődött, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem Csík, Gyergyó és Kászon katolikus lakosságát erőszakkal akarta a Szentháromságot tagadó unitárius hitre téríteni. Pünkösd szombatján János Zsigmond nagy sereggel érkezett Csíkba, hogy érvényt szerezzen akaratának. A katolikusok István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón. A Tolvajos-tetői ütközet alatt az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérték Babba Mária (a Szűzanyát ma is így nevezik a csángók) közbenjárását, segítségét. Legyőzték a fejedelem seregét, azóta e győzelem emlékére rendezik meg minden évben a Pünkösdi búcsút."
De vajon mennyia valóságalapja enneka közkeletű információnak?Az a legkevesebb, hogy a csata első leírása bő 200 évvel az állítólagos események után történt. Viszont elgondolkodtató, hogy pont János Zsigmond (akkor még nem erdélyi fejedelem, hanem keleti magyar király) lett volna a harcias térítő, aki maga is 4 vallásnak hódolt élete során, és ekkor épp a 4.-nél, a legtoleránsabb unitárius hitnél tartott. 1568-ben, 1 évvel az állítólagos csata után pedig megszületett Európa első, teljes vallásszabadságot kimondó törvénye az erdélyi országgyűlésen, Tordán.

 Utazás, szállás, félpanzió, honismereti vezetés

Honismereti vezető: Bálint Zoltán a Sepsiszentgyörgy melletti Árkosról, a 365 darabot számláló vasalómúzeum és a tájház gazdája.

1.nap: Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. Kisebb megállókkal színesítve utunkat, 3 óra körül érkezünk Nagyenyedre, ahol megtekintjük a 400 éves Református Kollégium épületét és annak 70.000 kötetből álló rendkívül értékes könyvtárát. Küküllőváron a 13. századi erődített templom rendkívüli érdekessége egy hatalmas, kőfalba faragott, festett tatárfej, melynek keletkezésével kapcsolatban csak találgatásokba merülhetünk. Szállás Segesváron.
2.nap: A Világörökség egyik gyöngyszeme, Szászfehéregyháza erődtemplomának meglátogatása utunk egyik legemlékezetesebb állomása lesz. Az egységes szász faluképét őrző falu Károly brit trónörökösnek is egyik kedvenc erdélyi helye, házat is vásárolt itt. Kőhalom romjaiban is tekintélyes várát tekintjük meg, amely kisvárosa felett, a Várhegyen magasodik. Látogatást teszünk a szászföldi szórvány egyik legfontosabb intézményében, a kőhalomi diákotthonban. Átadhatjuk adományainkat és az elénk tett finom falatok fakultatív honorációjával támogathatjuk az itt folyó munkát. Árkoson megtekintjük csoportvezetőnk büszkeségét, a régi vízimalom épületében berendezett különleges tájházat és a vasalómúzeumot. Gelencére érkezvén először is megtekintjük a falu nevezetességét, az Árpád-kori templomot, melyben az egyik legszebb, legépebb állapotban megmaradt Szent László-legenda ábrázolás látható. Szállás, vacsora. 3 éjszakát töltünk itt.
3.nap: A Csíksomlyói Búcsú napja. A fél évezredes múltra visszatekintő rendezvény nem csupán vallási zarándoklat, hanem az egész magyarság legfontosabb, nemzeti összetartozásunkat kifejező rendezvénye is egyben, melyen jó lenne, ha legalább egyszer minden magyar részt tudna venni.
4.nap: A közeli Kézdivásárhelyre, a céhek városába megyünk, melynek főterét Gábor Áronnak, Háromszék hősének kezében ágyúcsövet tartó szobra uralja. Különlegessége, hogy a trapéz alakú főteret, vagyis az egykori piacteret körülölelő 18-19. századi épületek közötti 72 kapu mind egy-egy utca végei, melyek egykor a különböző céhes mesterek hosszú udvarterei voltak, és a családok gyarapodása folytán alakultak át hosszú, keskeny utcákká. A nép ezeket az utcákat ma is udvartereknek nevezi.  A főtér egyik legszebb épülete az egykori városi tanács épülete, amely ma Céhtörténeti Múzeum. Gazdag történeti és néprajzi kiállítást tekintünk itt meg. Bálványos vára alatt elhaladva a fenyőrengetegekkel és hegyekkel ölelt csodálatos krátertóhoz, a Szent Anna-tóhoz megyünk. A tó körüli séta után biológus által vezetett túrára indulunk a híres Mohosi-tőzegláp szemrevételezésére, amely a Csomád-hegység 800 méteres átmérőjű krátermaradványában fekszik, 1050 méter magasságban. 10 méter vastagságban 3 millió köbméter tőzeg van a talpunk alatt. Rendkívüli, jégkorszakból származó növényritkaságok élnek itt, és egyedül itt honos Erdélyben a nagyon ritka rovaremésztő növény, a kereklevelű harmatfű is. Alsócsernátonban található Székelyföld leggazdagabb skanzenje. A Haszmann Pál Szabadtéri Múzeum a hagyományos népi világot jeleníti meg, és a népi építészet legjellegzetesebb székelyföldi remekeit tárja elénk. Zabolán megállunk a Mikes-kastélynál egy-két fotó erejéig – az ismét a család tulajdonába került gyönyörű épületben töltötte gyerekkorát Mikos Kelemen, és itt született a meghatározó erdélyi főnemes, Gróf hidvégi Mikó Imre is.
5.nap: Prázsmárra utazunk, ahol megtekintjük az Unesco Világörökség részét képező, lenyűgöző szász erődöt, amely veszély esetén a teljes falu lakosságának menedéket nyújtott akár több hónapra is. Minden családnak külön kamrája és helyisége volt az erőd falában, itt tárolták az élelmet, és az erőd falain belül működött az iskola és a templom is. A közeli Brassóba indulunk tovább, ahol először is libegővel felmegyünk a város feletti Cenk-hegyre, ahonnan a város, a környező hegyek és a Brassói-medence káprázatos panorámájában gyönyörködhetünk. Leereszkedve Közép-Európa egyik legnagyobb óvárosába, egyebek mellett megtekintjük a Mátyás király és Aragóniai Beatrix címerével ékesített, 14-15. század fordulóján épült Fekete-templomot, a történelmi Magyarország egyik legnagyobb templomát; a Guiness-rekordként Európa legkeskenyebb utcájának elismert Cérna-utcát; a gyönyörűen felújított, szász és magyar történelmi nevezetességeket elénk táró tágas főteret és sok más érdekességet. Sétálunk az egykori szász-magyar-román vegyes lakosságú, mindhárom erdélyi nemzet számára kulturális fellegvárnak számító városban.  Utunk sokadik fénypontjaként látogatunk el a hasonló nevű szorost védő Törcsvári-várkastélyba, amely mint a „Drakula-kastély” lett Románia legnagyobb turisztikai attrakciója. Tekintsünk el attól, hogy Vlad Tepes havasalföldi vajdának, vagyis Drakulának semmi köze nem volt a szász határvárhoz... Nagyszeben melletti panzióban foglaljuk el a szállásunkat.
6.nap: Nagyszeben, vagyis Hermannstadt nemcsak a szászság legfőbb városa, hanem egykor még az Erdélyi Fejedelemség fővárosa is volt. Európa Kulturális Fővárosának (2009) bevehetetlen falakkal körülvett belvárosa, Közép-Európa legnagyobb középkori főterével teljes épségben vészelte át a történelmi korok viharait. Utunk utolsó állomása a várak királya, Vajdahunyad, melyet Hunyadi János apja, Vajk kenéz építtetett 1418-ban, majd számos erődítésen, felújításon esett át, amíg elnyerte mai, lenyűgöző formáját. 21.30-ra megérkezünk Budapestre.

1. éj Segesváron panzióban, 2-4. nap Gelencén, falusi turizmusra berendezkedett vendégszerető székely családoknál, 5. éj Nagyszeben melletti panzióban.

kepkivagas

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor