Otthonról hazamegyünk

péntek, máj. 26, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

A MAGYAR HADITENGERÉSZET NAPJA - FÉNYŰZÉS A HORVÁT TENGERPARTON

    
 
Időpont(ok):
2017.06.10-13. (4 nap,3 éj)
Úti cél: Délvidék-Vajdaság
Út jellege: Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 69.000 Ft
Egyágyas felár: 30.000 Ft/fő
Útvonal: Bp-Szfvár-Zágráb
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

9 horvat11.nap: A magyar haditengerészet napján indulunk a tengerpartra. Zágráb – Horvátország hangulatos fővárosa: Káptalandomb - Szent István székesegyház; Felsőváros – horvát parlament, Szent Márk tér a templommal; Jellačić bán- tér. Kora este érkezés Lovranba. Vacsora után séta a tengerparton.
2.nap: Póla (Pula): az osztrák-magyar csatahajók fő bázisa.  A tegnapi napon felavatott emléktáblát tekintjük meg a kikötőben. Megtekintjük a római amfiteátrumot. Rovinj: Szent Eufémia székesegyház és óváros. Pazin, Isztria fővárosa: pazini vár, alatta a Pazini-barlangban eltűnő Pazinčica-patak
3.nap: Délelőtt: fürdés, szabad program. Délután: Lovran felkeressük azt a villát, ahol Feszty Árpád elhunyt. Volosko: Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelye. Fiume (Rijeka): a magyar kikötő tengernyi magyar emlékkel. Séta a korzón és a kikötőben, a magyar feliratok felkeresése. Tersatto: Frangepán-vár gyönyörű kilátással. A Tersattoi Mária búcsújáró templom: "Az egész magyar hadiflotta itt parádézik a tersattói kápolna belső falán."
4.nap: Délelőtt: fürdés, VAGY fakultatív program, ára 22 Euro: 3 órás hajókirándulás a Liburn-part mentén. Háttérben a Monte Maggiore zord hegyei. Varasd: Európa egyik legszebb barokk városa, valaha Horvátország fővárosa. Egy órás séta a vár és a paloták körül.

    

Az első világháborúban Magyarországról bevonult katonák közül több mint hatszázezer idegen földben, illetve tengerben nyugszik. Kevesen tudják, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia a világ hatodik legnagyobb és legkorszerűbb flottájával rendelkezett, a legénység húsz százaléka pedig magyar volt, körülbelül 27 ezer tiszt és matróz teljesített szolgálatot.

utazás, szállás, félpanzió, honismereti vezetés. Ellátás: a tengerparton gasztronómiai élményt nyújtó svédasztalos reggeli és vacsora, rendkívül bőséges és változatos választékkal, korlátlan sör és borfogyasztással, tenger fölé nyúló teraszos étteremmel.

1.nap: Indulás: 6.00 Bp., 7.00 Szfvár. AMagyar Haditengerészet Emléknapján indulunk a tengerpartra. Zágráb mellett csak elsuhanni szokott a magyar turista – itt az idő megnézni, mit hagytunk ki eddig! Horvátország fővárosa kimondottan hangulatos, élhető város a nagy parkjaival, szép barokk épületeivel. A Zágrábi Magyarok Egyesületének elnöke, Szekeres Péter által vezetett városnéző sétánk látjuk Antall József szobrát. Felsétálunk a Káptalandombra, melyet a Szent István székesegyház lenyűgöző tömbje ural. A katedrálisban őrzik az alapító, Szent László királyunk közel 1000 éves palástját. Belül Szent István és Szent László szobrait, Erdődy Tamás, Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter szarkofágjait találjuk. A Felsővárosban van Zágráb történelmi központja, számos középkori épülettel, várfalakkal, épen maradt bástyákkal. Az óvárosban jó áron ehetünk kitűnő tengeri herkentyűket, mellé remek horvát söröket csúsztatva. Kora estére megérkezünk Lovranba, ahol a monarchia urainak luxus életét élhetjük a következő napokban. A svédasztalos vacsora után mesebeli lesz sétálnunk az egész horvát tengerpart legszebb, legromantikusabb sétányán, amely az étkezőteraszunk alatt tekereg, sok-sok kis tengeröblöt is áthidalva. Ez a híres Lungomare, amely 12 km hosszan húzódik, gyakran mélyen a sziklafalba vájva egészen Lovrantól Abbáziáig (Opatija). A legpatinásabb monarchia korabeli épületek helyezkednek el a sétány mentén, a magyar uralkodó osztály hangulatos villáival (ezek közül az egyikben lakunk).
2. nap: Pólába (Pula) utazunk, amely az osztrák-magyar csatahajók és az egész hadiflotta fő bázisa volt. Június 10-én, 99 évvel ezelőtt hajnalban megtorpedózták és elsüllyesztették a Császári és Királyi Haditengerészet büszkeségét, a Szent István csatahajót. Ez alkalomból, az áldozatok emléke előtt is tisztelegve sziklába vésett emléktábla avatásra került sor a tegnapi napon a kikötőben, a horvátországi magyarok közössége és a pólai magyar egyesület szervezésében. Koszorút helyezünk el az emléktáblánál, majd megtekintjük a várost, benne az Unesco világörökség részét képező hatalmas római amfiteátrumot és az 1. századból fennmaradt csodálatos romai kori épületeket. Délután Rovinjba, olaszosan Rovignoba utazunk (sok olasz szót hallunk még itt a mai napig). Sokunk kedvenc Adria-parti városa ez. A dombtetőre épült Szent Eufémia székesegyház körül alakult ki az óváros, amely viszonylag kis alapterületű, azonban a pókháló-szerű, középkori hangulatú sikátorok miatt órákig bolyonghatunk benne. A szűk utcácskákban lépten-nyomon mikroszkópikus méretű, hangulatos borozókba, éttermekbe, kis üzletekbe botlunk. A tengerparton is eszményi kiülős helyekre bukkanunk majd. Hazafelé Isztria belsején keresztül haladunk. Megállunk még a félsziget fővárosa, Pazin szép kis főterén, hogy megtekintsük az isztriai karsztvidék egyik legfestőibb természeti alkotását. A pazini vár évezredes falai alatt tűnik el hangos morajlással a Pazinčica-patak egy víznyelőben, a Pazini-barlangban. A helyszín ismerős lehet könyvből és filmről is: Jules Verne Sándor Mátyás című regényében a pazini várból a tengerig vezető barlangon át szökik meg a főhős.
3.nap: Délelőtt: fürdés, szabad program. Délután: Lovran ékszerdoboz szerű óvárosában megkeressük azt a villát, ahol Feszty Árpád elhunyt. Volosko: Gróf Andrássy Gyula miniszterelnök utolsó lakhelyénél szintén emléktáblát láthatunk, no meg vethetünk egy búcsúpillantást a mesés riviérára. Fiume (Rijeka), melynek tengernyi magyar vonatkozása van. Itt végezte Horthy Miklós a tengerészeti akadémiát, és itt született például Kádár János is. Fiume 1918-ig a magyar korona része volt, és gyakorlatilag „mi” építettük az egész várost. Ismerkedünk az Óvárossal, az Óratoronnyal, a kikötővel és annak magyar felirataival, emléktábláival (Baross Gábor, Jókai Mór). A magyar időben épült a piac, a színház, és más fontos építmény: a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota, az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási RT. székháza. A Kormányzói Palotában a magyar idők magyar polgármestereinek arcképét látjuk. Tersatto római kori várából gyönyörű kilátás nyílik a tengerpartra. A Tersattoi Mária búcsújáró templom is érdekes hely, ráadásul magyar hadihajók emlékét is őrzi. Látjuk a Szent István csatahajó makettjét is. A fogadalmi kápolnában lévő feliratos kép egy megmenekült magyar tengerész hála ajándékaként került ide.
4.nap:Délelőtt: fürdés, vagy: fakultatív program, ára 22 Euro. 3 órás hajókirándulás a Liburn-part mentén. A tenger felől nézve csodálatos látvány tárul szemünk elé: csak innen láthatjuk be az öblök szabdalta, lenyűgöző tengerparti riviérát, háttérben a Monte Maggiore zord hegyeivel. Az ár korlátlan bor és pálinkafogyasztást tartalmaz. Hazaindulunk - de még mindig nincs vége az élményeknek! A határhoz közeledve ezúttal nem robogunk el Varasd mellett. Horvátország történelmi fővárosában teszünk bő egyórás sétát. A Városház-tér névadó épülete a 15. században épült, és Európa-rekorderként 1523 óta tölti be rendeltetésszerű funkcióját! Európa egyik legszebb barokk belvárosában vagyunk, ahol egymást érik a 16-18. századi, szebbnél-szebb paloták. A középkori városkapu alatt jutunk ki a 12-16. század között épült Erdődy-várkastélyhoz, melyet minden oldalról megcsodálhatunk a körülvevő sáncok tetején körbesétálva. Érkezés Székesfehérvárra 21.30, Budapestre 22.30 óráig.

3 éj az Abbáziában, a Lungomare sétányra nyíló, tengerparti, 1885-ben épült csodálatos szecessziós épületben, a Hotel Imperialban, luxus körülmények között. A szálloda ugyan csak 3* besorolású, de fekvése, történelmi bútorzata, és történelmi atmoszférája, nagy belmagasságú szobái miatt a legmagasabb kategóriába sorolható. Abbáziában a legelső, Horvátországban a 2. tengerparti szállodaként épült. Eredeti nevét Stephanie belga hercegnőről kapta aki Rudolf trónörökös felesége volt, majd annak öngyilkossága után Lónyai Elemér gróf feleségeként halt meg Pannonhalmán, 1945-ben. Maga is nyaralt többször a szállodában.

terkep

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor