Otthonról hazamegyünk

péntek, máj. 26, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

BÁNYAVÁROSOK KINCSEI nem mindennapi kalandokkal és fürdőzéssel Stubnyafürdőn (Felvidék)

    
 
Időpont(ok):
2017.06.15-18. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Túrázás, Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem, Túra/kultúra út
Ár: 49.000 Ft/fő
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 7.500 Ft/gyermek
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Bp., 2-es főút, Vác, Ipolyság
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Vác, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

selmeci leanyvar1. nap: Szentantal: csodálatos Koháry-kastély, amelynek utolsó tulajdonosa I. Ferdinánd bolgár cár volt. Selmecbányán felkapaszkodunk a barokk Kálváriára, ahonnan varázslatos panoráma nyílik a városra. Séta a belvárosban: Leányvár, Petőfi emléktábla, Szent Katalin templom, Európa egyik legmonumentálisabb, legszebb szentháromság-szobra.
2. nap: Zólyom 13. századi vára a Balassi-emléktáblával. Garamszeg UNESCO Világörökség sorába tartozó evangélikus fatemploma és a Polthári Soós család 15. századi várkastélya. Besztercebánya: reneszánsz és barokk belváros a Barbakánnal és a várnegyeddel.
3. nap: Körmöcbánya: a Magyar Királyság egyik legjelentősebb bányavárosa, megtekintjük a Pénzverdét és a Pénzérmék és Érmék Múzeumát. Stubnyafürdőn kikapcsolódás a gyógyhatású fürdőjében, vagy séta a városban, nem is céltalanul. Túrócdivék: késő reneszánsz várkastély múzeuma.
4. nap: Selmecbánya: Kamaraház és a híres Glanzenberg-tárna a város alatt; a templomból átalakított erőd - Óvár. Felkeresünk egy elhagyott bányát, ahol ásványritkaságokat gyűjthetünk és vihetünk haza. A Steiger sörgyár meglátogatásával zárjuk túránkat.

 

    

Gaudeamus igitur
Selmec egykor iskoláiról is világhírű volt. Az első bányatisztképző iskolát 1735-ben alapították, ezt Mária Terézia 1763-ban bányászati és kohászati főiskolává, 1770-ben egyetemi rangú akadémiává emelte. Ez volt Európa első bányászati és kohászati akadémiája, amelyet 1807-ben erdészeti akadémiával is kibővítettek. A nagyhírű akadémia jogutódja a soproni és a miskolci egyetem. Mikszáth kedvelt témája volt a selmeci diákélet, innen ered a ballagás szokása is. A selmeci diákok a XIX. században már lelkesen énekelték a Gaudeamus igiturt. 1838-ban két líceumi osztályt Selmecbányán végzett Petőfi is. Egykori líceuma a Szentháromság téren omladozik.

.

.

Utazást, szállást, 1. nap vacsorát, utolsó nap sörkorcsolyát, honismereti vezetést. (2-3. napi kétfogásos vacsora: 2x2500 Ft/fő, vagy egyénileg.)

Honismereti vezető: az utasaink körében nagy népszerűségnek örvendő Brogyányi Mihály, Pozsonyból.

1. nap: Indulás: 5.45 Szfvár., 7.00 Bp. Első úti célunk Szentantal. Viszonylag kevesen ismerik a Koháry-család hajdani birtokát, pedig lenyűgöző látványosság, és alig 2 óra Budapesttől. A Selmeci-hegység szívében áll ez a gyönyörű angolparkkal körülvett, pompás, fényűző barokk kastély, amely a hajdani vár romjaira épült. Utolsó tulajdonosa a trónjáról elűzött I. Ferdinánd bolgár cár volt. 1 óra körül már oda is érünk Selmecbányára, mellyel először felülnézetből ismerkedünk, nem is akárhonnan! A Kárpát-medence talán legszebb és leglátványosabb kálváriája a selmecbányai. A barokk kori épületcsoport, amely 19 kápolnából, két templomból és a Szent Lépcsőkből áll, a Selmecbánya városképét meghatározó szabályos vulkáni kúpon magasodik. A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé is bekerült Kálvária felújítása folyamatban van, alulról haladnak felfelé újjávarázsolásában. A csúcsról a városra és a Selmeci-hegység vulkanikus eredetű csúcsaira nyíló panoráma varázslatos. Elfoglaljuk szállásainkat, és nekiiramodunk felfedezni a gyönyörűséges, girba-gurba utcácskákkal teli várost. Vízszintes utcákra ne is számítsunk. A nap hátralévő részében az újkori Leányvár bejárására marad időnk. Felkeressük a Petőfi emléktáblát a líceum falán, megemlékezünk a színes, és a magyarországi utódegyetemeken a mai napig továbbélő selmeci diákhagyományokról. Megcsodáljuk Európa egyik legmonumentálisabb, legszebb szentháromság-szobrát. Közös vacsora.

2. nap: Szerencsére csak átmenetileg, de elbúcsúzunk Selmecbányától, mert a közelben újabb csodák várnak minket. Először is Zólyom várában teszünk látogatást. A 13. században épült erősség kapujánál a Balassi-emléktáblánál a város kalandos életű szülöttéről emlékezünk meg.
Következő állomásunk Garamszeg Unesco Világörökségek sorába tartozó evangélikus fatemploma, amelynek építésére a Habsburgok csak mocsaras területen adtak engedélyt, csodálatos módon mégis átvészelt valahogy 3 évszázadot. A templom belső tere felfordult csónakhoz hasonlít. A skandináv építészet szokatlan elemeit találjuk itt, ami alapján feltételezhető, hogy az építkezésben norvég vagy svéd származású mesterek dolgoztak. Különleges a kórusokon a padok amfiteátrum-jellegű elhelyezése is. Szintén Garamszegen találjuk a Polthári Soós család középkori eredetű várkastélyát, amely a 15. században épült. A Rákóczi-szabadságharc idején itt élt Korponay Julianna, a Lőcsei fehér asszony, akiről Jókai Mór írt regényt.
Sőt, a Soós-Géczy család 1775-ben épített barokk kastélya is itt található, homlokzatán rokokó részletekkel. Garamszegről Ó-Zólyomba, azaz a szintén az Alsó-Magyarországi bányavárosok sorába tartozó Besztercebányára utazunk tovább, ahol megtekintjük a főtér reneszánsz és barokk polgárházait, a székesegyházat, a várnegyedet, és az épen maradt Pap és Bányász bástyákat.
Visszatérünk Selmecbányára.

3. nap: Körmöcbánya: az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb, aranybányászatáról nevezetes bányavárosa és pénzverőhelye. Gyönyörű a várnegyed, benne a kettős védőfallal övezett Szent Katalin plébániatemplommal. A főterén található a középkortól fogva mind a mai napig, csaknem 700 éve megszakítás nélkül működő Pénzverde, amely saját erődítménnyel és fegyverzettel rendelkezett hajdan. Megtekintjük a Pénzérmék és Érmék Múzeumát, majd a patinás Stubnyafürdőre megyünk át. A modern termálfürdő különlegesen gyógyhatású vizét élvezve tölthetünk el 3 kellemes órát. Vagy: sétát teszünk a monarchia kori hangulatot árasztó, németes hangulatú fürdővárosban, nem is céltalanul. Túrócdivék község ma Stubnyafürdő része, és itt található a késő reneszánsz kori, 17. században épült várkastély, amelyben múzeumot tekinthetünk meg.

4. nap: Szépen keretbe foglaljuk a túránkat, mert reggeli után Selmecbánya további látnivalóit cserkésszük be. Először is a bányászat tudományát és technikáját megismertető Kamaraházba látogatunk, majd a Glanzenberg-tárnába ereszkedünk le. A város alatt végighúzódó középkori bányajáraton végigmenni különleges élmény lesz. Selmecbánya talán legfőbb látványossága az UNESCO Világörökségként nyilvántartott, tornyokkal megerősített védfallal körülvett Óvár. Ennek legrégibb épülete a háromhajós román kori bazilika, amely a 13. században épült. Még mindig maradt túránkból két különleges élmény: először is egy elhagyott bányát keresünk fel, ahol nem mindennapi ásványritkaságokat gyűjthetünk, és vihetünk haza emlékbe. Végül a szomszédos Steiger sörgyár látogatásával zárjuk túránkat, ahol sörkorcsolyával és sokfogásos kóstolóval várnak minket. 21.30-ra otthon vagyunk.

Selmecbányán, hangulatos panzióban (3 éj).

banyavarosok

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor