Otthonról hazamegyünk

szerda, augusztus 16, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

    
 
Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Belföld, Muravidék (Szlovénia), Őrvidék (Ausztria), Európa magyar szemmel
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Bor, Túra/kultúra út
Ár: 49.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 4.000 Ft/nap
Útvonal: Odafele: Budapest, Győr, M1. Visszafele: Lendva, Nagykanizsa, M7
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Győr, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

dsc 0171 21. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás a Fertő-tó „magyar oldalára”.
2. nap: Hidegség: Szent András templom. Fertőrákos: középkori városfal, köztéri pellengér. Fraknó: várlátogatás az Esterházy család kincstárával, ebéd a KukuruzStubn étteremben. Kabold vízivára: Frangepán Ferenc és Zrínyi Péter végzete. Lakompak: Esterházy-kastély, Tarródy Mátyás kurucvezér síremléke. Doborján: Liszt Ferenc emlékmúzeum. Lánzsér: Őrvidék valaha volt legnagyobb erődítménye.
3. nap: Léka: Nyugat-Magyarország első kővára. Borostyánkő vára – a híres Afrika-kutató, Almássy László otthona. Máriafalva: az Őrvidék legszebb temploma Zsolnay majolikákkal. Alsóőr: Tájház, majd ebéd a magyar étteremben. Németújvár: a Batthyány család ősi sasfészke. Pinkakertes: borkóstoló és hidegtálas vacsora a Herczeg pincészetben.
4. nap: Vasdobra: a királyi vár romjaihoz kirándulunk. Felsőlendva: Szlovénia legnagyobb kiterjedésű vára, amely több magyar nemesi család birtokában is volt. Muraszombat: Szapáry várkastély - Muravidéki Múzeum. Hangulatos csónaktúra a Murán. Látogatás a Babič-féle vízimalomnál és közös piknik. Belatinc: Szent Lászlóról elnevezett barokk-neobarokk templom és a Zichy-vár.

    

A Skót-felföld kísértetkastélyaihoz hasonlatos hellyé válhatott volna a régi Magyarország egyik legrégebbi vára, amelynek falai között agyonlőtt sógorok, levágott fejüket hónuk alatt cipelő urak bolyonganak éjszakánként, némi neheztelő lánccsörgetés kíséretében. Vagy a hősi végzetvállalás tanmeséi feketedhettek volna e falakra, mint Déva és Szigetvár erősségében – ám ehelyett itt hitszegés és kétségbeejtően kisszerű ármány történeteire nem emlékszik ma senki sem. Pedig a hetedízigleni bűnhődés zavarba ejtő együttállásait mutatja Kabold hajdani vízivárának történelme.
Inkább jó ízléssel megalkotott, építésének korában divatos, a meggondolatlan ostromoktól kívülről szellős zömökségével elriasztó, belülről viszont árkádjaival, udvaraival, termeivel hívogatóan és nagyvonalúan lakályos építmény a pompásan felújított kaboldi vár, semmint szellemkastély. Jóllehet folyosóit ma is kísértet járja be: a XVII. századi magyar történelem tragikomikus szörnyalakja. Aki Lakompakról, Tarródy Mátyás kuruc vezér síremléke mellől átruccan a szomszédos Esterházy-birtokra, a Sopron vármegyei Kaboldra (ma: burgenlandi Kobersdorf), az az Esterházy-bölcselet újabb sajnálatos diadalára bukkan, méghozzá Miklós nádor egyetlen mondatának várrá kövült emlékművére, aki úgy vélekedett: az önmagában meghasonlott országnak el kell pusztulnia.
„[N]evezetesíttetett e’ Vár Zrínyi, és Frangepánnak történeteik által, kik is Csáktornyáról ki szoríttatván, bajos lappangásaik után, midőn majd a’ Tsászárhoz akarnának járúlni engedelméért, majd a’ félelem viszsza tartóztatta őket; ide érkeztek; […] ’s alig mernének bé a’ Várba, midőn annak hídgya fel vonattatott, ’s rabságjokat egyszerre szemlélték 1670dik esztendőben. Más nap őket G. Kéri, számos felfegyverkeztetett követőkkel Bétsbe kiséré” – világítja meg Vályi András jó száz évvel későbbi országleírásában a tatárjárás előtt már álló kaboldi erősség történelmi szerepét. Valóságos Lipót kori szappanopera az a kölcsönös árulásokkal és önfeljelentésekkel tűzdelt folyamat, ahogy a Wesselényi-féle összeesküvés kudarcba fullad, és Magyarország labanc gyarmatosítása megkezdődik szinte már Kabold felvont függőhídja mögött. Van benne rágalmazási verseny, rebellisek vesszőfutása a császári udvar kegyeiért, elképesztő tervek az uralkodó túszul ejtésére vagy likvidálására, világuralmi törekvések és az ősi vendégjog szemenszedett meggyalázása: jó nekünk, magyaroknak, hogy legszebb elcsatolt váraink is kötelező hanyatlástörténeteink mementói. De tanulni azért nem tudunk saját történelmünkből.
„A vak vezette a világtalant, és mind a ketten a verembe estek” – vésette a kárörvendő aforizmát Zrínyi Péter és Frangepán Ferenc sírjára a győztesek eleganciájával soha nem rendelkező bécsi udvar, miután Kabold ura, a vendéglátó Kéry Ferenc feladta a Bécs felé tartó két törökverő nemest, s miután Zrínyi fejét csak sokszori csapás után marcangolta le nyakáról a bakó. Kéry kaboldi árulásáért grófi címet kapott Lipóttól, a bécsújhelyi vesztőhelyen a Frangepán család kihalt a hóhérbárd alatt, Zrínyi feleségét, Frangepán Katalint grazi zárdába csukták, ahol megtébolyodott, egyetlen fiuktól elkobozták a nevét, besorozták a császári seregbe, majd koncepciós perben Kufstein várába zárták, ahol két évtized alatt annak rendje s módja szerint ő is megőrült, halálával a Zrínyiek is kihaltak. És olyan bizarr műtárgyak, mint az asztalon guruló Bacchus-automata vagy az „összeesküvés asztalaként” számon tartott Nádasdy-bútor Esterházy Pál fraknói kincseskamrájában kötöttek ki előbb-utóbb a vagyonuktól megfosztott magyar lázadók birtokából.
De ami igazán kísérteties – és pikáns, magyar módra – a Kaboldon csúcspontjára jutó tanmesében, az a nemesi családtörténetek összegubancolódása. Pont és ellenpont: az áruló Kéry Ferenc testvére, a szerzetes János mondotta évekkel korábban Zrínyi Péter testvére, Miklós felett a halotti beszédet Csáktornyán. Különös párhuzam: Kéryhez hasonlóan a szigetvári hős Zrínyi Miklós is a vendégjog brutális megsértésével kezdte pályafutását a XVI. században, amikor Johann Katzianer hadvezért megölette asztalánál. S ha lehetséges mindezt fokozni: a Frangepán família éppen azon a helyen halt ki a mendemonda szerint, ahol négyszáz évvel a lipóti megtorlás előtt a Frangepánok az utolsó Babenberg herceg vérét vették Bécsújhelyen.
Kaboldon gördült át az árulás mindent elsöprő lavinája. Ezek után nem ér fel kisebb csodával, ha a várba nem kopogtatnak be éjszakánként előkelő ruházatú, fejelten uraságok, hogy közös bűnbánatot tartsanak?

Margittai Gábor írása a Magyar Nemzet 2007. március 3-i kiadásában

Utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést és a Fertő-tavi sétahajózást.

Honismereti vezető: Kovács Jenő, Julianus-díjas mérnök, szórványkutató.
1. nap: 6:30-kor indulunk Budapestről, 6.15-kor Fehérvárról (útirány: M1, Győr, Bicskénél csatlakozik a fehérvári transzfer). Féltorony: itt halt ki férfiágon a Habsburg-ház. Az impozáns Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. A szomszédos Boldogasszony temploma Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely, korábban az Esterházyak birtoka volt. Fertőszéleskút központjában áll az ún. Török-torony - innen figyelmeztethették a környék lakosságát a közeledő ellenségre. Feketevárosban (Puhrbach am Neusiedler See) felkeressük a híres turbános Török fejet, amely a város török kori megpróbáltatásait idézi. Szentmargitbánya kőfejtője a Világörökség része, és Európa egyik legrégebbi és legnagyobb kőbányája is egyben. Az itt bányászott mészkőből épült fel a bécsi Stephansdom. Ruszt a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városa volt. Meglátogatjuk a gótikus stílusú Halász-templomot és benne a Mária-kápolnát, majd rövid belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajóval kelünk át a Fertő-tó „magyar oldalára”. Szállás egy tóparti faluban.
2. nap:Hidegség 12. századi Szent András templomához látogatunk. Fetőrákoson megállunk Magyarország egyetlen megmaradt köztéri pellengérénél, és megtekintjük a középkori városfalat is. A határ túloldalán áll Fraknó vára, ahol megcsodálhatjuk az Esterházy család páratlan gazdagságú kincstárát is. Ebéd a KukuruzStubn étteremben. Kabold vízi várát Margittai Gábor nem véletlenül aposztrofálta Júdásvárként. A vár 17. századi főura, Kéry Ferenc gróf az ősi vendégjogot meggyalázva a várába érkező Zrínyi Pétert és Frangepán Ferencet elfogatta és Bécsnek kiadta. Lakompak kastélyánál győzte le Esterházy Miklós 1620-ban a független Magyarországért harcba szálló Bethlen Gábort. A csatában életét vesztette Tarródy Mátyás kuruc hadvezér, akinek síremléke ma is látható az Esterházy-kastély parkjában. Ellátogatunk Liszt Ferenc szülőfalujába, Doborjánba, ahol megtekintjük emlékmúzeumát. Lánzsér vára Őrvidék valaha volt legnagyobb erődítménye, mely ma romjaiban is impozáns látványt nyújt. Tornyából hihetetlen szép kilátás nyílik az egész nyugat-magyarországi medencére. Szállás Kőszegen.
3. nap: Léka vára Nyugat-Magyarország első kővára volt, amely a német betörések ellen épült a 13. században. A történelmi magyar-stájer határon áll Borostyánkő vára, Az angol beteg Afrika-kutató Almásy László otthona. Máriafalva csodálatos gótikus/neogótikus temploma Steidl Imre terveit dícséri, az Őrvidék egyik legragyogóbb gyöngyszeme. Ablakai magyar szenteket ábrázolnak, egyik zárókövén pedig a Kossuth-címer látható. Ebéd Alsóőrön a magyar étteremben. Meglátogatjuk Szabó Ernő bácsi tájházát a legmagyarabb őrvidéki településen. Németújvár csaknem fél évszázada a Batthyány család ősi rezidenciája. A település központjában, egy vulkáni kúpon épült fel Magyarország egyik legjelentősebb vára, amit 1241-ben még a mongolok sem tudtak elfoglalni. A szőlőültetvényeiről híres Pinkakertesen egy igazi alsó-burgenlandi borkóstolóra és hidegtálas vacsorára várnak a környék legjobb boraival, a Herczeg pincészetben. Szállás Apátistvánfalván. 
4. nap: Vasdobra királyi várának romjaihoz kirándulunk, amely mindössze 1,5 km-re fekszik a régi országhatártól. A vártól nem messze álló Tábor kastélyban szívesen időzött nyaranta Batthyány Lajos miniszterelnök is. Felsőlendva várkastélya Szlovénia legnagyobb kiterjedésű vára, amely több magyar nemesi család birtokában is volt. A várudvar terasza alatt energiavonal húzódik, amely a különböző szervi bajokra jótékony hatással van. Muraszombatban a Szapáry várkastélyt, amely ma a Muravidéki Múzeum otthona. Korong falunál vízre szállunk, részt vehetünk egy hangulatos csónaktúrán a Murán. Kikötünk a régi Babič-féle vízimalomnál, majd kikötünk a parton egy közös piknikre. Belatinc a vendek egyik legjelentősebb települése. Szent Lászlóról elnevezett barokk-neobarokk temploma Muravidék talán legkülönlegesebb alkotása. Itt találjuk a Zichy család kriptáját. A négy sarokbástyás Zichy-várat a legenda szerint alagútrendszer kötötte össze a templommal. Érkezés 21.00 körül Budapestre.

Hegykőn, Kőszegen és Apátistvánfalván, kiváló panziókban

1.
nyugati gyep terkep12.
nyugati gyep terkep2

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor