Otthonról hazamegyünk

péntek, július 21, 2017


A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

"VADVIZEK ZÚGÁSÁBAN" - TÚRÁK A RADNAI-HAVASOKBAN MEGTELT!!

 
Időpont(ok):
2017.07.18-23. (6 nap, 5 éj)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Városnézés
Ár: 79.000 Ft/fő
Gyermek kedvezmény (12 év alatt): 6.000 Ft
Családi kedvezmény (min. 3 családtag): -5 %
Anya gyerek kedvezmény: 10%
Útvonal: Bp., M3, Szatmárnémeti
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

20 Radnai 2 1. nap: Szatmárnémeti: Püspöki palota - könyvtára, díszterme, kápolnája felbecsülhetetlen értékű. Itt találjuk az erdődi kastélyból áthozott oltárt, amely előtt örök hűséget fogadott egymásnak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Nagybánya: Szent István torony elképesztő panorámával. Ellátogatunk az Ásványtani Múzeumba is.
2. nap: Felvonóval küzdünk le 500 m-es szintkülönbséget. Az Asztal-rét tisztása után az Aranyos-Beszterce forrástava felé kanyarodunk. A Gargaló-nyeregnél a Radnai-havasok főgerincére érünk. Folyamatos emelkedés után elérjük a Gargaló 2159 m-es csúcsát. Visszafele Erdély legmagasabb zuhatagához, a 80 m magasról alázúduló Lóhavas-vízeséshez kirándulunk.
3. nap: Borsai kiindulópontunkból folytonos emelkedők árán érjük el az 1700 m felett fekvő Mosolygó-tavat. Itt találjuk a második világháborúban a lavina áldozatává vált honvédek emlékművét. Komoly kapaszkodó után, meseszép úton felérünk a Radnai-havasok tetejére, a Nagy-Pietrosz (Horthy-csúcs) 2303 m-es csúcsára.
4. nap: Besztercei városnézés: gótikus szász evangélikus templom 16-17. századi keleti szőnyegekkel. Tornyába lift visz fel. Füge-fürdő: a környék legkedveltebb fürdőhelyén kapcsolódunk ki. Óradna: szórványban élő magyar közösség a havasok lábánál.
5. nap: Egész napos túra a Nagy-Ünőkő meghódítására. Festői rétek és erdőségek mentén érünk fel a Radnai-havasok főgerincére, ahonnan másfél órás út után érjük el a Nagy-Ünőkő 2279 méter magas csúcsát.
6. nap: Várkudu: a református templom udvarán Árpádsávos zászló előtt turulmadár őrködik. Lapohos Attila tiszteletes úr várja a csoportot ebédre. Megállunk a Teleki család kővárhosszúfalui kastélyánál. A településen született Teleki Blanka, a magyar nőnevelés megteremtője.

    

Reményik Sándor kolozsvári költő számos verse Radnaborbereken, az „utolsó házban”, az emberi civilizáció és a természet határán született. Ebből az időszakból való az 1921-ben megjelent Vadvizek zúgása című kötete. A kis faház egyébként ma is áll, jelenlegi tulajdonosai Reményik emlékmúzeumot hoztak létre benne. Mi is ellátoagtunk oda!

utazást, szállást, félpanziót, honismereti és túravezetést

Honismereti vezetőnk Hanyi Zsolt, irodánk alkalmazottja, aki tavaly is csúcsra vitte a csoportot.

1. nap: Indulás: 5.30 Szfvár., 6:45 Bp. Útirány: M3, Szatmárnémeti. A határt átlépve Szatmárnémetibe látogatunk. Könyvtára, díszterme, kápolnája felbecsülhetetlen értékű. Itt találjuk az erdődi kastélyból áthozott oltárt, amely előtt örök hűséget fogadott egymásnak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Nagybányán felmegyünk a Szent István toronyba, ahonnan elképesztő kilátás nyílik erre a gyönyörű városra és a mögötte magasló Rozsályra. Ellátogatunk az Ásványtani Múzeumba, amelynek páratlan, 16.000 darabból álló kőzettani gyűjteménye több, igen ritka ásványt is tartalmaz.
2. nap: 884 m-ről felvonóval küzdünk le mintegy 500 m-es szintkülönbséget. Az Asztal-rétre feljutva az Aranyos-Beszterce forrástava felé kanyarodunk. A Gargaló-nyeregre érve kiszélesedik látóterünk, végigtekintünk a hegygerincen. 1900 m-en vagyunk, csodálatos a kilátás. A Radnai-havasok főgerincén keresztül érjük el a 2159 m-es Gargaló-csúcsot. Innen Erdély legmagasabb zuhatagához, a 80 m magasról alázúduló Lóhavas-vízeséshez indulunk. Meredek sziklák mellett jutunk el ehhez a természeti csodához, miközben van időnk megcsodálni a Gonosz-követ és a Máramarosi-havasok hófedte magaslatait.
3. nap: A borsai kiindulópontból folytonos emelkedők árán érjük el az 1700 m felett fekvő Mosolygó-tavat, melynek partján emlékmű áll a második világháborúban lavina áldozatává vált honvédek tiszteletére. Innen komoly kapaszkodó után érjük el a Pietrosz-nyerget. Meseszép úton csakhamar felérünk a Radnai-havasok tetejére, a Nagy-Pietrosz (Horthy-csúcs) 2303 m-es csúcsára.
Vagy: Pihenőnapot tartunk a tegnapi túra után. Felkeressük a híres-neves visó-völgyi kisvasutat, a Mocanitát, mellyel nosztalgikus kirándulást teszünk a fakitermelők évszázados világába, a Vas-ér patak völgyébe. Az erdő mélyén egy óránk lesz kis túrát tenni. Azt mondják, ez Európa legromantikusabb erdei vasútja.
4. nap: Gyönyörű úton, a Szacsali-hágón átkelve utazunk Besztercére. Főterén áll az 1563-ban épített impozáns gótikus szász evangélikus templom, amelyben 16-17. századi keleti szőnyegeket találunk a falakon. A templomtoronyba lift visz fel minket, a teraszról pazar kilátás nyílik a városra és a gyönyörű besztercei tájra. Szabadidő a városban. A környék legkedveltebb fürdőhelyén, Füge-fürdőn pihenjük ki a túra fáradalmait. Óradnán kicsiny, de összetartó magyar közösség él, akik szeretettel várnak minket. Vasárnapi iskola keretében foglalkoznak a gyerekekkel.
5. nap: Egész napos túrára indulunk a Nagy-Ünőkő meghódítására. A festői Lála-völgyön felfelé haladva érünk a Radnai-havasok főgerincére, és hódítjuk meg a 2279 méter magas Ünőkő csúcsát. Felérve káprázatos körpanoráma tárul elénk, alattunk pedig meseszép látványt nyújtanak, a rhododendron késői virágzásnak köszönhetőn teljes színpompába öltözött hegyoldalak.
6. nap: A Nagy-Szamos partján fekvő Várkuduban ritka látvány fogad: a református templom udvarán Árpádsávos zászló előtt, turulmadár őrködik a helyi magyarság felett. Lapohos Attila tiszteletes úr várja ebédre csoportunkat jellegzetes helyi ízekkel, finom falatokkal. Megállunk a Teleki család kővárhosszúfalui kastélyánál, amelynek utolsó tulajdonosa Wesselényi Ilona volt. Itt született Teleki Blanka, a magyar nőnevelés megteremtője.

3 éj Borsafüreden, ill. 2 éj Radnaborbereken, kiváló panziókban

vadvizek zugasaban

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor