Otthonról hazamegyünk

péntek, máj. 26, 2017


KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

Időpont(ok):
2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj)
Ár: 65.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.07.04-09. (6 nap, 5 éj) Ár: 65.000 Ft/fő 1. nap: Vaja, Rákóczi-kiállítás. Penyige: Lekvárda, Túristvándiban vízimalom, Szatmárcseke Kölcsey síremléke. Tiszacsécsén Móricz-emlékház, Orosziban kárpátaljai irodalmi est. 2. nap:  Beregvidék fővárosa: Beregszász. Munkács: a vár és a szép belváros. Szolyva: „Málenkij robot" emlékpark. Vereckei-hágó, Árpád-vonal-bunker, honfoglalás emlékmű. 3. nap: Szinevéri-tó, csodaszép tengerszem. Alsókalocsai ruszin skanzen. 4.…

KÁRPÁTALJA: ÁRPÁD NÉPÉNEK ÚTJÁN Terepjáró teherautókkal a Tisza-forráshoz

NAGY ERDÉLYI KÖRUTAZÁS

 
Időpont(ok):
2017.07.24-30. (7 nap, 6 éj)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Túrázás, Hagyományőrzés, Városnézés, Bor, Vallás
Ár: 79.900 Ft
Útvonal: Bp., 4-es főút, Nagyvárad
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szolnok, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

pic 2271.nap: Megállók: Király-hágó, Aranyosgerend: Árpád-kori temploma, Tamási Áron sírja Farkaslakán. Érkezés Csíkrákosra.
2.nap: Szekértúra a Csíkrákos határában lévő Köd-erdőbe. Csíkszereda: Mikó-vár és a Csíki Székely Múzeum megtekintése. Látogatás a Csíksomlyói-kegytemplomban: felkeressük a csodálatos Babba Mária-szobrot. Ferences kolostort megtekintése után kirándulás a Csíksomlyói-nyeregbe. Pihenés a Salvator Kápolnánál és a Barátok Feredőjénél.
3.nap: Csíkrákos: 1270 körül épült misztikus erődtemplom. Madéfalván emlékezünk a székelyek moldvai kivándorlásának emléket állító Siculicidium emlékműnél. A Maros forrásából enyhítjük szonjunkat. Esztena látogatás: helyi készítésű sajt, orda, zsendice, zakuszka és áfonyalekvár kóstolása. Gyergyószárhegy: Lázár-kastély (csak kívülről látogatható). Gyergyóditró: Románia második legmagasabb, kéttornyú temploma.
4.nap: Gyergyószentmiklós – városnézés, örmény erődtemplom. Békás-szoros és a Gyilkos-tó: szabadidő, túrázási lehetőség – felmehetünk a szoros tetejére is (4-5 km-es túra). Gyergyószentmiklóson néptáncműsor és közös vacsoraest.
5.nap: A Bucsin-tetőn keresztül Parajdra - látogatás a messze földön híres sóbányába. Fürdőzés az erősen sós vízű, heliotermikus tóban, Szovátán. Korondon vásárlási lehetőség a fazekasoknál.
6.nap: Torockó: látogatás a Néprajzi Múzeumban. Nagyenyed: erődtemplom megtekintése után borkóstolóval egybekötött vadpörköltes ebédlehetőség. Könnyű túra a Tordai-hasadékban, Erdély egyik legszebb természeti látványosságánál. Fergeteges néptáncest és búcsúvacsora Magyarlapádon. Ismerkedés a helyi szórványkollégiumban zajló élettel.
7.nap: Városnézés Kincses Kolozsváron: Mátyás király és Bocskai fejedelem szülőháza, Óvár, a főtér magyar múltú palotái, Szent Mihály-templom, Mátyás szoborcsoport, Farkas utcai templom, Házsongárdi-temető. Megálló Körösfőn, Kalotaszeg kirakatfalujában. Vásárlási lehetőség a bazársoron. Megtekintjük gyönyörű festett kazettás templomát.

    

Csíkszeredától északra, mintegy 15 kilométerre, Csíkrákoson találjuk az egyik legrégebbi székelyföldi templomot. A katolikus templom tornyán látható különös rajzokkal számos szakember foglalkozott. Táltos-e avagy a mindennapi élet primitív ábrázolása? Seres László miskolci restaurátor szerint a mindennapi életet látjuk, azokat az állatokat, amik körülvették az embereket, a bottal egymást gyilkolják, hegedül valaki, nem kell szerintem ezekhez a rajzokhoz magyarázatot adni. Azt kell figyelni, hogy akkor a hegedű így nézett ki, függőlegesen vonóval, bottal harangoznak, az állatok ott szaladgálnak, a medve fut az őz után, az őz fut a nyúl után. Kovács András művészettörténész úgy vélekedett, hogy a rajzok egy népiesnek tekinthető művészetnek a termékei, művészi kvalitásról nem igen lehet beszélni velük kapcsolatban. A XVII. század végén vagy a XVIII. század elején, amikor keletkeztek, ezek a falképek egy jóakaró társaságnak az alkotásai voltak

Szállást, bőséges reggelit és gazdag, több fogásos vacsorát, utazást, honismereti vezetést. Gyergyóban néptáncos, élőzenés estet. A magyarlapádi est adományok formájában fizetjük meg.

Honismereti vezető: Vajda Éva nagy tudású, fiatalos, tréfás kedvű, eredeti gondolkodású, Sepsiszentgyörgy melletti kicsi faluban élő tanár.

1.nap: Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. Az utazás sem lesz hasztalan, végképp nem unalmas: rengeteg információval gazdagodunk, rengeteg történetet, legendát, és nem utolsó sorban viccet megismerünk, és képet kapunk az utunk során érintett tájegységek földrajzáról, történelméről, lakóiról. Garantált megállók: Király-hágó, Aranyosgerend Árpád-kori temploma, Tamási Áron sírja Farkaslakán. Érkezés Csíkrákosra, közös vacsora, szállás vendégszerető családoknál.
2.nap: Délelőtt szekérrel megyünk a Csíkrákos határában lévő Köd-erdőbe. Viszünk magunkkal házi finomságokat és jóféle székely pálinkát is. (Fakultatív, a szekerezés és az étkezés ára 35 lej vagy 2500 Ft). A Mikó-várban berendezett modern, szórakoztató, kisfilmekkel is színessé tett Csíki Székely Múzeumba látogatunk. Megtekintjük a Csíksomlyói-kegytemplomban a félezer évvel ezelőtt hársfából faragott, kalandos története során elpusztíthatatlannak bizonyuló Mária-szobrot. A ferences kolostort ismerjük meg, majd a kálvárián keresztül kirándulást teszünk a Csíksomlyói-nyeregbe. Visszafelé megpihenünk a Salvator Kápolnánál és a Barátok Feredőjénél.
3.nap: Meglátogatjuk a misztikus külső falfestményeiről híres, 1270 körül épült csíkrákosi
erődtemplomot. Megállunk a székely tömegek moldvai kivándorlásához vezető madéfalvi eseményekre emlékeztető Siculicidium emlékműnél. Szomjunkat oltjuk a Maros-forrásánál. Meglátogatunk egy esztenát (nyári hegyi szállás Székelyföldön), ahol megízleljük a helyi
készítésű sajtot, ordát, zsendicét, zakuszkát, áfonyalekvárt. A 16. századi reneszánsz Lázár-kastély Gyergyószárhegyen. Gyergyóditró: Románia második legmagasabb, kéttornyú temploma. Szállás családoknál, Gyergyószárhegyen.
4.nap: A 92%-ban magyarlakta Gyergyószentmiklós – városnézés, örmény erődtemplom. Erdély legnevezetesebb természeti látnivalója a több száz méteres sziklafalak közt kanyargó Békásszoros. Szabadidő, túrázási lehetőség – felmehetünk a szoros tetejére is (4-5 km-es túra), ahonnan félelmetes alátekinteni a vonalnyi útra, hangyányi autókra. A szoros bejárata előtti, legendás Gyilkos-tóból meredező 100 éves fenyőcsonkok között csónakázásra is lehetőségünk lesz. Gyergyószentmiklóson néptáncműsor és közös vacsoraest vár bennünket, majd visszatérünk a szálláshelyünkre.
5.nap: Erdély egyik legszebb útján, a Bucsin-tetőn keresztülutazunk Parajdra, ahol a messze földön híres sóbányába látogatunk. 2 órás fürdőzés az erősen sós vízű, heliotermikus melegvizű tóban, Szovátán. Korondon vásárlási lehetőség a fazekasoknál vagy a kirakodóvásárban.
6.nap: Erdély egyik legszebb, Europa Nostra díjas faluja skanzen jellegű házsorának egyikében megtekintjük a néprajzi kiállítást. A csodálatos torockói népviseletet akár magunkra is ölthetjük. Nagyenyeden az erődtemplomot tekintjük meg, majd borkóstolóval egybekötött vadpörköltes ebédlehetőség következik a Magyar Borakadémia tagjánál, Papp Péternél. Mindenki számára vállalható túra a Tordai-hasadékban, Erdély egyik legszebb, legelképesztőbb természeti látványosságánál. Este fergeteges néptáncest és búcsúvacsora vár Magyarlapádon, az Alsó-Fehér megyei hagyományőrző településen, ahol a híres magyarlapádi-táncokat járja még ma is a falu egész lakossága. A helyi szórványkollégiumban zajló munkát is megismerjük és adományainkkal támogathatjuk.
7.nap: Városnézés Erdély fővárosában, a Kincses Városban, Kolozsváron: Mátyás király és Bocskai fejedelem szülőháza, Óvár, a főtér magyar múltú palotái, Szent Mihály-templom, Mátyás szoborcsoport, Farkas utcai templom a fejedelemsírokkal, Erdély legrégibb temetője, a nagy magyarok végső nyughelye, a Házsongárdi-temető. Visszafelé még megállunk Körösfőn, Kalotaszeg kirakatfalujában, ahol az erdélyi magyar népművészet remekei is megvásárolhatók, és lehetőség nyílik a 13. században épült, festett fakazettás református templom megtekintésére is.

Csíkrákoson, Torockón és Gyergyószárhegyen, magyar családoknál illetve családi panziókban, igényes vendégszobákban (2-2-2 éjszaka).

nagy erdelyi

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor