Otthonról hazamegyünk

péntek, július 21, 2017


A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

 
Időpont(ok):
2017.07.29-30. (2 nap, 1 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények
Ár: 19.900 Ft/fő
Útvonal: Bp., 10-es főút, Esztergom
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

arboretum mlynany1. nap: Bény - a palócok búcsújáró helye. Koczka Gyula várja a csoportot a 12. századi körtemplomnál. Megtekintjük a gyönyörű Árpád-kori templomokat. „Avar sáncok”: Szent László legenda a kegykápolnával. A csatai Tájháznál: kemencében sült lepény, csuhéfonás és csatai hagyományőrzők műsora. Iszomfalvi pincesor: bográcsgulyás és 8 féle bor kóstolója. Délután: a Szikince Fesztivál programjai Kisgyarmaton - hagyományos étkek, fergeteges néptánc műsorok és gyönyörű koncertek.
2. nap: Kistapolcsányi kastély és angolpark - a Habsburgok, majd a csehszlovák államfők nyári rezidenciája. Megállunk a nagyvezekényi csata emlékművénél. Malonyai Arborétum: Európa egyik legnagyobb és legrégibb botanikus kertje. Garamszentbenedek bencés temploma Felvidék egyik legszebb kora gótikus alkotása. Hazafele úton: Barsi Múzeum Léva várával.

    

Nagyvezekényi csata emlékműve:

Kőtalapzaton álló, felemelt fejű, török zászlót tipró bronzból készült oroszlánszobor, készült 1896-ban, az 1652-es győztes nagyvezekényi csata emlékére. A jelenlegi emlékmű helyén 1734-ben kőoszlopot állíttattak az Esterházyak (Eszterházy Imre esztergomi nagyprépost), amely elsősorban annak a négy családtagnak állított emléket, akik a csatában estek el. Ezt cserélték 1896-ban a jelenlegi emlékműre.

Garamszentbenedeki bencés apátság

Garamszentbenedek a Garam jobb partján terül el, a bencés apátság temploma már 1075-től áll itt. Az apátság alapításáról szóló legenda Géza fejedelmet említi, aki egy vadászat után a Garam partján megpihenve fényt pillantott meg a túlparton. Látomása során arra az elhatározásra jutott, hogy ezen a helyen Szent Benedek tiszteletére templomot emeltet. A király igen nagyvonalúan adományozott a szerzeteseknek birtokokat, több falut, sőt még aranybányát is.
Háromhajós, kora gótikus arculatát Nagy Lajos királyunk idejében nyeri el, ekkor háromhajóssá terebélyesedik. Később, a XV. században huszita rongálás következtében komoly renoválásra szorul, ekkor kezdi elveszíteni egyházi jellegét, a XVI. században már a török elleni végvári rendszer csekély helyőrséggel megerősített pontja. Sokat szenvedett a töröktől, 1599-ben fel is gyújtják a portyázó oszmán csapatok. A török, Bethlen Gábor és a császári csapatok egymásnak adják a kulcsot, mégsem az ostromok, hanem egy 1884-es tűzvész tesz benne akkora károkat, hogy majdnem teljes újjáépítésre szorul. A Simor János hercegprímás vezényelte munkák során kerül át innen a híres garamszentbenedeki úrkoporsó Esztergomba, mely ma a Keresztény Múzeum féltve őrzött kincse.
A kora gótika egyik legszebb közép-európai emlékhelyeként nyilvántartott templom déli oldalhajója őrzi a Szent Vér ereklyét, melynek 1510-ben külön oltárt építettek. Veronika kendőjének részecskéjét pápai ajándékként Mátyás király közvetítésével nyeri el az apátság, később 1713-ban épül meg az oltár és az ereklye méltó helye, a Szent Vér-kápolna. A tabernákulum fölött elhelyezett Szűz Mária kegyszoborral együtt fontos búcsújáró hellyé vált a hívők számára a kápolna.
Az északi mellékhajó oltárán Szűz Mária, Szent Benedek és Szent Skolasztika XV. századi szobrai láthatók. A szentély hálóboltozatának egyik zárókövét Nagy Lajos címere díszíti. A bal oldali falon látható freskók Szent György legendáját örökítik meg. Figyelemre méltóak még a csodás festett üvegablakok. Az apátság alatt ma is kiterjedt pincerendszer húzódik, a templom sírboltjában az egykor nagyhatalmú Koháry család tagjai nyugszanak. A templom mellett található kőtábla szerint ez a hely Európa földrajzi központja.

 

Utazást, szállást reggelivel, honismereti vezetést. Vacsora egyénileg megoldott a fesztivál adta lehetőségekkel élve.

Honismereti vezető: Hanyi Zsolt - irodánk munkatársa, a túra ötletgazdája, a meglátogatott terület szerelmese.

1. nap: Indulás: 5.45 Szfvár., 7:00 Bp. (útirány: 10-es főút, Esztergom). Bény a palócok hagyományos búcsújáró helye. Koczka Gyula úr, a falu mindentudója várja a csoportot a 12. századi körtemplomnál. Megtekintjük a gyönyörű Árpád-kori templomot. Az „avar sáncoknál” találjuk azt a kegykápolnát, amely a legenda szerint azon a helyen épült, ahol Szent László királyunk földbe szúrt kardjával forrást fakasztott. A csatai tájháznál Antal Piroska kemencében sült lepénnyel vár bennünket. Ha jóllaktunk vele, Bajkai Mária tanít minket csuhéfonásra, majd a csatai hagyományőrzők műsorát élvezhetjük. Iszomfalván már rotyog a gulyás rotyog az üstben. Miután jóllaktunk, 8 féle nemes nedűt kóstolhatunk az iszomfalvi pincében. Délután: a Szikince Fesztivál programjait látogatjuk Kisgyarmaton, ahol hagyományos étkekkel és rétessel várnak, közben a környékbeli néptáncegyüttesek műsorainak tapsolhatunk. Lesz népzenei vígasság és táncház, az este egy gyönyörű koncerttel ér véget.
2. nap: Kistapolcsányban található a Hild József által tervezett gyönyörű kastély, amely a Habsburg dinasztia, majd a csehszlovák államfők nyári rezidenciája volt. A kastélyt terjedelmes angolpark veszi körül, amelyben különleges, egzotikus fafajták találhatók. Megállunk a nagyvezekényi csata emlékművénél, melyet 1896-ban avattak fel az 1652-ben győztes magyar sereg törökök felett aratott győzelme emlékére. Malonyai Arborétum: Európa egyik legnagyobb és legrégibb botanikus kertje, ahol a nyári virágok pompájában gyönyörködhetünk. A botanikus kertet gróf Ambrózy István alapította, az 1894-ben épült kastélyának kertjében. Garamszentbenedek bencés temploma Felvidék egyik legszebb kora gótikus alkotása. Az itteni apátságot a legenda szerint Géza fejedelem alapította. Hazafele úton meglátogatjuk a Barsi Múzeumot, amelynek a 13. század végén épült Lévai vár ad otthont.
Érkezés Budapestre 21:00 körül.

Zselízben, kiváló panzióban

szikince terkep

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor