Otthonról hazamegyünk

péntek, július 21, 2017


A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

VADREGÉNYES KÁRPÁTALJA - "Összeforr mi szétszakadt"

 
Időpont(ok):
2017.08.10-13. (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Kárpátalja
Út jellege: Természet, Túrázás, Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem
Ár: 49.000 Ft/fő
Egyágyas felár: 12.500 Ft/fő
Útvonal: Bp., M3, Záhony
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

feszty1. nap: Kisszelmenc-Nagyszelmenc: a kettévágott magyar falu a szlovák-ukrán határon. A Nevickei-várról fenséges panoráma tárul elénk az Ung völgyére és a környező hegyekre. Viharosban bőséges vacsora várja a csoportot. (Amennyiben a határátlépés elhúzódik, a szelmenci kitérő kimarad.)
2. nap: Reggeli után az Uzsoki-hágóhoz megyünk. Első világháborús emlékmű megkoszorúzása. Csontos: ruszin fatemplom megtekintése. Uzsoki Nemzeti Park: sétaösvény az Árpád-vonal bunkereihez. Viharosbam szabadtéri bográcsossal várnak minket. Utunk fénypontja: ZIL teherautókkal megtett kalandos terepjáró-teherautós kirándulás a Kraszija-síközpont tetejéig. Varázslatos kilátás az ezeréves magyar határra.
3. nap: Egész napos pihenés, gombászás, túrázás, fürdőzés, szaunázás, bográcsozás, grillezés a meseszép Viharosban és környékén - orosz szauna és grillterasz. Vagy ahogy a ruszinok szeretik: hucul népi fürdőkben pihenhetünk.
VAGY min. 12 fő esetén fakultatív program. Séta Dobó István várához Szerednyére. Munkács: Kárpátalja legszebb belvárosa. Kirándulás a Kendereske feletti tetőre. Itt látjuk a Feszty-körkép panorámáját. Munkácsi vár - Zrínyi Ilona hős harcának helyszíne. Beregszentmiklósi várkastély: Zrínyi Ilona és Thököly Imre találkozásainak helyszíne. Benne kiállítás színes történelmi emlékekkel. Este ruszin viselet-, tánc-, és népdal bemutató vár bennünket a szálláshelyünkön.
4. nap: Ungvár: meglátogatjuk a várat és a benne berendezett múzeumot, valamint a szomszédos skanzent. Kellemes séta a hangulatos városban, ahol kávézók, vendéglők sorai állnak. Késő este érünk haza, várhatóan este 10 óra után (a határátlépéstől függ).

 

    

A honvédség szakemberei 1940-44 között egy olyan erődvonalat építettek ki, amelyik egyedülálló vállalkozás volt Európában. Nem a felhasznált anyagmennyiséget, az erődök nagyságát tekintve, hanem a működési elve volt egyedülálló. Kímélve az anyagot, kímélve az emberi életet, a lehető legnagyobb teljesítményre volt képes. Természetesen nem a Vörös Hadsereg nagyszabású támadása ellen készült, de azt is feltartóztatta. Csak Románia kiugrását követően veszítette el jelentőségét, mert délről megkerülték a szovjet csapatok, így a további védelme értelmetlenné vált. Tény, hogy az Árpád-vonal volt az egyetlen olyan erődrendszer Európában, amit nem törtek át.
Az Árpád-vonal kiváló példája annak, hogy a földrajzi viszonyok figyelembe vétele mind a stratégia (az erődvonalon alapuló védelem), mind a taktika (a völgyzárak működése) esetében elsődleges szempont kell hogy legyen.

3 éj szállás, gazdag félpanzió, tájjelegű ruszin ételcsodákkal is, terepjáró- teherautós túra, honismereti vezetés, utazás, ruszin népzenei est.

1. nap: Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. Kisszelmenc-Nagyszelmenc: a kettévágott magyar falu a szlovák-ukrán határon. A II. világháború végén megrajzolt szovjet-csehszlovák határ vágta ketté a falut egyik napról a másikra, két ház között. 2007 óta legalább már gyalogos határátkelő működik itt, ennek megfelelően az ukrán oldalon kirakodóvásár várja az átjárókat. A határ két oldalán félbevágott székelykapukat látunk. Az egyiken olvasható vers egy sora lett utunk névadója. A Nevickei-várról fenséges panoráma tárul elénk az Ung völgyére és a környező hegyekre. Viharosban a bőséges vacsora garantáltan különleges gasztronómiai élményt nyújt majd. (Amennyiben a határátlépés elhúzódik, a szelmenci kitérő kimarad.)
2. nap: Reggel az ezeréves határra, az Uzsoki-hágóhoz megyünk, ahol 1914-ben súlyos harcokat vívtak az osztrák-magyar csapatok a történelmi Magyarország területére betörni akaró oroszokkal. Megkoszorúzzuk az elesett magyar katonáknak emléket állító első világháborús emlékművet, majd ellátogatunk egy különleges ruszin fatemplomhoz, Csontosra. A közelben van az Uzsoki Nemzeti Park. Ennek területén belül, gyönyörű erdei környezetben az Árpád-vonal bunkereinek sétaösvényét találjuk. Visszatérünk Viharosba, ahol finom szabadtéri bográcsossal várnak minket. Az 1940-ben a Keleti-Kárpátokban kiépített bunkerrendszert hatalmas vérveszteség árán sem tudta áttörni a szovjet hadsereg (megkerülték végül). Utunk fénypontja lesz az elpusztíthatatlan szovjet ZIL teherautókkal megtett kalandos terepjáró-teherautós kirándulás. A Kraszija-síközpont tetejéig megyünk árkon-bokron keresztül, elképesztő terepeken, gyönyörű erdőségeken, hegyen-völgyön keresztül haladva. Varázslatos kilátás nyílik az ezeréves magyar határra, a Kápátok külső gerincére.
3. nap: Egész napos pihenés, gombászás, túrázás, fürdőzés, szaunázás, bográcsozás, grillezés a meseszép Viharosban és környékén. Panziónkban van medence és szauna is, a patakparton pedig orosz szauna vár bennünket a grillterasz mellett, ahol a szakácsok az ebédünket készítik és szervírozzák. Ha pár métert lejjebb sétálunk, akkor a felfrissülésnek egy egészen különleges módját választhatjuk – ahogy a ruszinok szeretik: a hucul népi fürdőkben pihenhetünk. Ezekről azt érdemes tudni, hogy már az 1600-as évektől fogva öntik a ruszinok a hideg ásványvizet 1000 literes favályúkba, és dobálnak bele felforrósított köveket, a víz tetejére pedig különféle gyógynövényeket, majd tüzet gyújtanak alatta. A vizet 40-45 °C-ra melegítik. A forró fürdő után a jéghideg forrásvízbe szokás belemártózni, no meg jéghideg sört fogyasztani, melyet helyben megvásárolhatunk. A módszer javítja az izomzat és az idegrendszer működését, és azonnali fitt közérzetet eredményez. Fizetendő: ruszin fürdő 2000 Ft/4 óra, ebéd 2000 Ft. A szaunák és a medence használat díjtalan. VAGY min. 12 fő jelentkező esetén fak. program. Kis sétával jutunk a Szerednyei-várromhoz, amely Dobó István vára volt. Kirándulás Munkácsra, ahol Kárpátalja legszebb belvárosát tekintjük meg, sok-sok magyar emlékkel. A várossal összenőtt Kendereske feletti tetőt 1 km-es kaptató árán érjük el. A panoráma ismerős lehet, és gyorsan rá is jövünk, honnan. Ha ránézünk a 2013-ban feketemárványból készült gravírmunkára, amely a Feszty-körképet ábrázolja, ide is képzelhetjük a nagy festőt és társait, amint elkészítik a monumentális alkotás vázlatát. A munkácsi vár csodálatos épségben vár ránk, bent színvonalas kiállítással Zrínyi Ilona hős harcáról és a Rákócziak koráról. A Latorca völgyében, Beregszentmiklóson meglátogatjuk azt a várkastélyt, amely ma művészek telepéül szolgál, belül érdekes kiállítással és történelmi emlékekkel. Ebben a romantikus kastélyban randevúzott gyakorta Zrínyi Ilona és 2. férje, Thököly Imre is, és itt töltötte Lengyelországba való távozása előtt az utolsó éjszakáját II. Rákóczi Ferenc. A fakultatív program ára belépőkkel: 6000 Ft/fő. Este ruszin viselet-, tánc-, és népdal bemutató vár bennünket a szálláshelyünkön.
4. nap: A szépséges Ungváron a várat, a benne berendezett érdekes múzeumot, és a mellette lévő gazdag skanzent látogatjuk meg. A hangulatos Ung parti kávézók, éttermek és a magyarországi árakhoz viszonyítva szolid árfekvésű belvárosi üzletek meglátogatására szabadidő áll rendelkezésünkre. Vásárlási lehetőség a határ előtt is lesz, élelmiszert vagy épp híres ukrán csokoládé különlegességeket itt vásárolhatunk. Késő este érünk haza, várhatóan este 10 óra után (a határátlépéstől függ).

Gyönyörű, rönkfa bútoros magyar tulajdonú panzióban az Uzsoki-hágó környéki hegyek közötti varázslatosan szép völgyben megbújó ruszin faluban, Viharosban

vadregenyes karpatalja

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor