Otthonról hazamegyünk

szerda, augusztus 16, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

HÉTRÉTORSZÁG – SZEREK ÉS A PORTÁK KÖZTIVÁLJA

 
Időpont(ok):
2017. augusztus 18 – 20. (3 nap, 2 éj)
Úti cél: Őrvidék (Ausztria)
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Történelem
Ár: 39.000 Ft
Egyágyas felár: 8.000 Ft/fő
Útvonal: Budapest, M7, Székesfehérvár
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

28 rseg 21.nap: Pankasz: szoknyás harangláb és Kováts Béla iskolaigazgató régiség gyűjteménye. Nagyrákoson: tájház és kovácsműhely. Őriszentpéter: középkori téglaégető kemence és Árpád-kori műemléktemplom. Magyarszombatfa: látogatás a Fazekasházba. Velemér: megtekintjük hazánk egyik legősibb templomát, a Szentháromság templomot. Szentgyörgyvölgyön népművészeti bemutató, pálinkakóstoló. Este bekapcsolódunk a „Hétrétország, a szerek és a porták köztiválja” programjaiba.2.nap: Az Őrvidék, vagyis az osztrák Burgenland tartomány magyar kisebbségének sorsával, és az itteni magyar emlékekkel ismerkedünk ma. Monyorókerék: az Erdődy család várkastélya, mely vizesárokkal van körülvéve.Vasvörösvár: katolikus templom; Alsóőr: híres tájmúzeumot. Felsőőr: a felsőőri magyarság, azon belül pedig a felsőőri református közösség múltja, jelene és jövője. Őrisziget középkori Szent László-templom. A vaskeresztesi szőlőhegyen borozgatásra és uzsonnára kerül sor. Őriszentpéter: este ismét Hétrétország fesztivál programjai. 3.nap: Szalafő: a Ferencz Portán a hagyományos állattartást figyelhetjük meg. A skanzen-jellegű Őrségi Népi Műemlékegyüttes megtekintése után tökmagolajütő műhelyénél teszünk látogatást. A Múltidéző Portán ízes ismertetőt hallhatunk az őrségi gasztronómiáró. A csűrben fotó- és gazdálkodási eszköz kiállítást láthatunk. Végül Ispánk: csokimanufaktúra.

    

-

-

Tartalmazza: utazást, szállást, félpanziót táj jelegű őrségi specialitásokkal, honismereti vezetést
Szállás: Őriszentpéteren, panzióban
Honismereti vezető: Kemencei Ilona, őrségi népművelő, idegenvezető

1.nap:
Indulás: 5.30 Szfvár., 6:45 Bp. (útirány: M7 Székesfehérvár). Pankasz: a népi építészet jellegzetes építménye, az 1755-ben épült szoknyás harangláb és Kováts Béla iskolaigazgató régiség gyűjteménye. Nagyrákoson Baksa Eszter polgármester asszony mutatja be a tájházat és a kovácsműhelyt. Mesél a népi hagyományokról, az őrségi mindennapokról. Őriszentpéter: középkori téglaégető kemence – itt égették ki a szentpéteri vár tégláit is. Árpád-kori műemléktemplom – a román stílusú templomépítészet egyik legszebb alkotása. Magyarszombatfa: az őrségi fazekasság központja – látogatás a Fazekasházban. Velemér: megtekintjük hazánk egyik legősibb templomát, a román stílusú Szentháromság templomot, a „fény templomát”. Szentgyörgyvölgyön Csótár Rezső, a népművészet mestere vár minket egy kis bemutatóval, pálinkakóstoló. Este bekapcsolódunk a „Hétrétország, a szerek és a porták köztiválja” programjaiba. A rendezvény ars poeticája: „természetből a java, művészetből a magva, nyitott porták, nyíltszívű emberek, értelmes szórakozás, miegymás”.
2. nap:
Az Őrvidék, vagyis az osztrák Burgenland tartomány magyar kisebbségének sorsával, és az itteni magyar emlékekkel ismerkedünk ma. Monyorókerék: az Erdődy család várkastélyát tekintjük meg, mely vizesárokkal van körülvéve. Dezső Vilmos, a birtok intézője várja csoportunkat. Vasvörösvár: IV. Károly utolsó magyar király koronázási térdeplőszéke a katolikus templomban; a mór-szecessziós stílusú Erdődy-kastély (kívülről) – itt őrizték II. Rákóczi Ferenc levéltárát. Alsóőr: Szabó Ernő bácsi, a burgenlandi magyarság élő lelkiismerete mutatja be a ritkaságokkal teli gyűjteményt, a híres tájmúzeumot. Felsőőr: a református tiszteletes, Gúthy László mesél a felsőőri magyarság, azon belül pedig a felsőőri református közösség múltjáról, jelenéről és jövőjéről. Őrisziget középkori Szent László-templomának szentélye különleges falfreskójáról nevezetes, melynek valódi jelentését még ma sem fejtették meg. A vaskeresztesi szőlőhegyen Vargáné Judit, kitüntetett vendéglátó énekkel és gitárszóval várja a csoportot borozgatásra és uzsonnára. Őriszentpéter: este ismét bekapcsolódunk a Hétrétország fesztivál gazdag programjaiba.
3. nap:
Szalafő: a Ferencz Portán a hagyományos állattartást figyelhetjük meg, kecske- és tehéntejből házilag készült sajtokat kóstolhatunk és vásárolhatunk. A skanzen-jellegű Őrségi Népi Műemlékegyüttes megtekintése után a tökmagolajokat hagyományos eljárással előállító Balog Család tökmagolajütő műhelyénél teszünk látogatást. Látványkonyhájukban a rétesek készítésének fortélyait figyelhetjük meg – kóstoló. Ebéd az Őrségi ízek portáján: kemencés dödölle vagy langalló citromfüves teával. A gombákról a szakavatott gyűjtő, Tamaskó Sándor mesél, aki bemutatja a kópic és véka készítés tudományát is. A Múltidéző Portán Gaál Zsuzsannától hallhatunk egy ízes ismertetőt az őrségi gasztronómiáról, és könyvét is megvásárolhatjuk. A csűrben fotó- és gazdálkodási eszköz kiállítást láthatunk. Végül az ispánki csokimanufaktúrába látogatunk, ahol végigkövethetjük a kézműves csokoládékészítés folyamatát, majd bele is kóstolhatunk a fenséges ízekbe.
Érkezés 21.30 körül Budapestre.

Őriszentpéteren, panzióban 

terkephetret

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor