Otthonról hazamegyünk

szerda, augusztus 16, 2017


HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

Időpont(ok):
2017. szeptember 9.
Ár: 7.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017. szeptember 9. Ár: 7.000 Ft/fő  Elsőként Bujákra látogatunk. ahol a Művelődési Házban Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban láthatjuk a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit, majd az izgalmas településtörténeti beszámolót követően bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai. Teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához - itt áll az 1803 óta búcsúkiváltsággal rendelkező Szent…

HALUSKAFESZTIVÁL VANYARCON - EGY MESÉS NAP A CSERHÁTALJÁN

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

Időpont(ok):
2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj)
Ár: 49.000 Ft/fő
Időpont(ok): 2017.09. 28-10.01. (4 nap, 3 éj) Ár: 49.000 Ft/fő 1. nap: Féltorony: Harrach-Habsburg kastély angolparkjában sétálunk. Boldogasszony: Basilica Minor rangra emelt búcsújáró kegyhely. Fertőszéleskút: Török-torony és a kaloda. Feketeváros: a történelmi borospincék mellett felkeressük a híres turbános Török fejet. Szentmargitbánya: meglátogatjuk kőfejtőt, ami a Világörökség része. Ruszt: gótikus stílusú Halász-templom, belvárosi séta. Fertőmeggyesről sétahajózás…

A NYUGATI GYEPŰ ŐRZŐI - ŐRVIDÉKI VÁRTÚRA    ÚJ IDŐPONTBAN!!!!

SZURDOK-KATLAN-SZAKADÉK – Túrák Erdély szívében, a Kolozsvári Magyar Napok legjavával

 
Időpont(ok):
2017. augusztus 18-22. (5 nap, 4 éj)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Természet, Túrázás, Felfedezés, Hagyományőrzés, Rendezvények
Ár: 59.000 Ft
Útvonal: Székesfehérvár, M7, Budapest
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

29 szurdok 21.nap: Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. Megállunk a Király-hágón, majd Sebes várát hódítjuk meg. Könnyű túrát teszünk a Torockószentgyörgy feletti sziklabércen pihenő mesés várromhoz. Szállás Torockón. 2.nap: Torockó: Egyedi néprajzi múzeumába látogatunk el, közben felettünk ott tornyosul a Székelykő monumentális sziklatömbje. 5-6 órás kemény túra vár ránk, de megéri! 3.nap: A tordai sóbányába látogatunk, csónakázni és sportolni is lehet a föld mélyén. Városnézés Erdély fővárosában, a Kincses Városban, Kolozsváron: Mátyás király és Bocskai-fejedelem szülőháza, Óvár, a főtér magyar múltú palotái, Szent Mihály-templom, Mátyás-szoborcsoport. A Füvészkertben teszünk kiadós sétát. Szabadidő: lehetőségünk lesz az éppen zajló Kolozsvári Magyar Napok színes forgatagába is belemerülni, rengeteg programmal, élő koncertekkel, kirakodóvásárral. Ellátogathatunk még a botanikus és műemlékvédő szemmel is gyönyörű Házsongárdi-temetőbe, amely Európában legöregebb sírkertjei közé tartozik. 4.nap: A Tordai-hasadékkal indítunk, amely Erdély egyik legelképesztőbb természeti látványossága. Nagyenyed felé vesszük az irányt, a vadregényes Kőközi-szoroson át. Behatolunk a Remetei-szorosba, ahol könnyű gyalogtúra után megpillantjuk a Torockói-hegység legzordabb, legnehezebben átjárható sziklahasadékát: a Remetei-katlant5.nap: Kolozsvár mellett, a kisbácsfalvi lovas farmon lovasíjász bemutatót láthatunk, majd az ősmagyar harcművészetet űző barantások mutatják be tudásukat. Bográcsgulyással várnak bennünket.  21.30-ra otthon leszünk.

    

-

-

Tartalmazza: utazás, szállás, túravezetés, reggeli és vacsora (kivéve a 3. napon, ekkor egyénileg a KMN gasztro udvarában, például), lovas íjász és baranta bemutató
Szállás: 4 éj Erdély egyik legszebb, 19. századi műemlék házairól híres, hegyek közti falujában, Torockón
Túravezető: Dénes András Kolozsvárról
Túraszint: a Székelykő megmászása és a Remetei-szoros túra átlagosan jó edzettségi állapotot igényelnek, korosztálytól függetlenül. A Székelykőre bőven lesz idő, belefér több megálló is, a Remetei-szorosnál pedig van alternatív könnyebb túralehetőség.

1.nap: Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. Megállunk a Király-hágón, majd Sebes várát hódítjuk meg - innen indult a Bocskai-felkelés. Gyönyörű a kilátás a várromokról a kalotaszegi hegyekre. Könnyű túrát teszünk a Torockószentgyörgy feletti sziklabércen pihenő mesés várromhoz. Szállás Torockón.

2. nap: Torockó… A falu, ahol kétszer kel fel a nap. Felkel, majd lebukik a Székelykő mögé, hogy aztán pár perc múlva újra előbukkanjon. A többitől távol eső egykori székely szék, Aranyosszék legismertebb települése egyedi népviseletéről, élő néphagyományairól, és legfőképpen teljesen épen maradt, 19. századi házsoráról nevezetes. A faluban Lassel Ágnes helytörténeti gyűjteményét látogatjuk meg először, ahol be is öltözhetünk torockói népviseletbe. A faluban kódorogva George Mallory legendás válasza juthatunk eszünkbe, melyet arra a kérdésre, adott, hogy miért akarja megmászni minden áron a Csomolungmát? „Mert ott van.” Felettünk is ott tornyosul kihívóan az 1231 méteres, egyszerre fenyegető és csábító Székelykő monumentális sziklatömbje. Végre nekirugaszkodunk. 5-6 órás kemény túra vár ránk, de megéri! A Székelykő tetején a helyiek szerint mindenki megtudja, miért született e világra. És ráadásként ott van nekünk még az Erdélyi-érchegység nyújtotta fennkölt körpanoráma. 3. nap: A tordai sóbányába látogatunk, amely méltán lett a BBC szavazásán a világ 10 legkülönlegesebb és legismeretlenebb látnivalójának egyike. Csónakázni és sportolni is lehet a föld mélyén. A több száz éves falépcsőket koptatni jó kis regeneráló edzés lesz majd a tegnapi kiadós túra után. Városnézés Erdély fővárosában, a Kincses Városban, Kolozsváron: Mátyás király és Bocskai-fejedelem szülőháza, Óvár, a főtér magyar múltú palotái, Szent Mihály-templom, Mátyás-szoborcsoport. Kolozsváron a Brassai Sámuel által alapított hatalmas területű, rendkívüli növény ritkaságokkal és rejtélyes eredetű gömbkövekkel teli Füvészkertben teszünk kiadós sétát. Szabadidő: lehetőségünk lesz az éppen zajló Kolozsvári Magyar Napok színes forgatagába is belemerülni. Erdély legnagyobb magyar kulturális fesztiválja zajlik ugyanis a városban, rengeteg programmal, élő koncertekkel, kirakodóvásárral. 2016-ban a fellépők között ott volt az Omega, a Bikini, és Ákos is, de volt például Hair musical és Hunyadi László opera is, több száz egyéb mellett. Mi az egész fesztivál legerősebb napjának, augusztus 20-ának a programján tudunk majd részt venni. Amennyiben csak a nagykoncerten kívánunk részt venni, ellátogathatunk még a botanikus és műemlékvédő szemmel is gyönyörű Házsongárdi-temetőbe, amely Európában legöregebb sírkertjei közé tartozik. A legidősebb síremlék közel félezer éves. Mármint ami a földfelszínen van, mert itt bizony az évszázadok során már egymásra épültek a sírok. Látjuk itt Brassai Sámuel, Reményik Sándor, Kós Károly, Dsida Jenő nyughelyét, és sok-sok, Erdélyért sokat tevő főember, főnemesi család kriptáját, mauzóleumát.

4. nap: A Tordai-hasadékkal indítunk, amely Erdély egyik legelképesztőbb természeti látványossága. A Hesdát-patak szurdok völgyében, égbe nyúló sziklák között függőhidakon, sziklába vésett ösvényeken kanyargó túraúton haladunk. A 2-3 km-es túra bemelegítés volt csak, mert most jön csak a java! Nagyenyed felé vesszük az irányt, a vadregényes Kőközi-szoroson át. Nagyenyed gyönyörű, 700 éves erődtemploma alatt elhaladva rövidesen egy extrém szurdokhoz érünk. Behatolunk a Remetei-szorosba, ahol könnyű gyalogtúra után megpillantjuk a Torockói-hegység legzordabb, legnehezebben átjárható sziklahasadékát: a Remetei-katlant. A Remete-patak által kivájt szurdok meghaladja a két kilométert, szédítő sziklafalainak magassága a 150-200 métert is eléri. A katlant a sziklafal oldalában vezető, olykor tenyérnyi ösvényen járjuk végig, mely megköveteli a kézhasználatot és a fokozott odafigyelést. Kapaszkodunk a drótkötelekbe is, és néha derékig a patakban gázolunk. Aki erre nem vállalkozik, semmi gond - lesz lehetőség könnyebb túrát is tenni a Remetei-szoros feletti szirtekre.

5. nap: Kolozsvár mellett, a kisbácsfalvi lovas farmon lovasíjász bemutatót láthatunk, majd az ősmagyar harcművészetet űző barantások mutatják be tudásukat. Utána ki is lehet próbálni a felszereléseket. Bográcsgulyással várnak bennünket. Van itt 2 jurta és egy nagy fedett terasz is. 21.30-ra otthon leszünk.

Szállás: 4 éj Erdély egyik legszebb, 19. századi műemlék házairól híres, hegyek közti falujában, Torockón

kepkivagaskatlan

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor