Otthonról hazamegyünk

csütörtök, október 19, 2017


SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

Időpont(ok):
2017.12.28-2018.01.02 (6 nap)
Ár: 78.500 Ft
1. nap. Libegővel megyünk a dévai várba. Látogatás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában.2. nap. A „Drakula-kastély”, Törcsvár. A román királyok rezidenciája Sinaian: a Peles-kastély.3. nap. Prázsmár világörökségi szász erődtemploma. Kisbacon: Benedek Elek szülőkúriája, 150 éves vízimalom, Erdővidék leggazdagabb tájháza. Traktorral vagy gyalogszerrel az erdei vashámorhoz, máglya, fő…

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2017.12.29-2018.01-01. (4 nap)
Ár: 54.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap: Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

A SÓ BIRODALMA - máramarosi koronavárosok (Mokanica-gőzössel a havasok mélyére) MÉG 2 HELY VAN!!!

 
Időpont(ok):
2017.10.19-23.
Úti cél: Erdély, Kárpátalja
Út jellege: Túrázás, Felfedezés, Hagyományőrzés, Történelem, Vallás
Ár: 59.900 Ft
Útvonal: 1
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

barcanfalva 6 l1. nap: Sárközújlak 1457-ben épült református temploma. Szaplonca: a világhíres vidám temető. Hosszúmező falu: az egykori 5 máramarosi szabad királyi város egyike. Máramarossziget, a vármegye székhelye.
2. nap: 
Felsővisó: a több mint 100 éves Mokanica-gőzössel utazunk a Máramarosi-havasok csak kisvasúton megközelíthető vadregényes erdőségeibe. Rónaszéken, a kis magyar-ruszin bányászfalu parókiájánál bográcsos lakomával várnak minket. Barcánfalva 1720-ban épült ortodox fatemploma a Világörökség része.
3. nap: Aknaszlatina: a Romániát Ukrajnától elválasztó Tisza-hídon átkelve folytatjuk utunkat Kárpátalján, maradva Máramarosban. A hét magyar vezér milleniumi kopjafái. Técső szép főtere. Csokoládégyár. A viski Árpád-kori templom, melyet erődített vártornyos fal övez. Finom ebéd és a hagyományőrző néptánccsoport műsora. Huszt düledékei. Iza: Máramaros egyik kézműves központja, kirakodó árusok.
4. nap: Rahó: a Fekete- és a Fehér-Tisza látványos összefolyása. Ezeréves határ - a Tatár-hágón az egykori magyar-lengyel határőrház és a sorompó maradványai. Szédületes kilátás nyílik innen a Kárpátok-bérceire. Népi kirakodóvásár. Ebéd ruszin specialitásokkal egy kiváló étteremben Körösmezőn. Terepjáró teherautókkal, az elpusztíthatatlan szovjet GAZ-66-osokkal haladunk a Tisza patakmedrében felfelé, így jutunk a Tisza forrásához.
5. nap: Máramarosszigeten megtekintjük a budapesti Terror Háza múzeum román ikertestvérét, a Kommunizmus Áldozatainak múzeumát. A gyönyörű skanzenban a népi építészet legszebb példáit látjuk.

    

.

 

utazást, szállást, félpanziót, honismereti vezetést, terepjáró-teherautós túrát és néptáncbemutatót 

Csoportkísérő: Stelkovics Ferenc földrajz-történelem szakos tanár.

Helyi vezető Kárpátalján: Bíró András

1. nap: Indulás: 5.30 Szfvár., 6:45 Bp. A határt átlépve, Sárközújlak 1457-ben épült református templomában a Báthoryak címere alatt fohászkodhatunk túránk sikeréért és a szép időért. A Tisza bal partján Szaploncán a világhíres vidám temetőt tekintjük meg. A magyar többségű faluban, Hosszúmezőn állunk meg legközelebb. A település egykor szebb napokat látott, az 5 máramarosi szabad királyi város egyike volt, a Károly Róberttől kapott kiváltságok alapján. A középkorban nagy jelentőségű sórakodóhely volt: itt rakták tutajokra a máramarosi sóbányákban kitermelt sót.Megérkezünk szállásunkra, a vármegye fővárosába, Máramarosszigetre.

2. nap: Másfél óra buszozás után érkezünk Felsővisóra, innen indul a több mint 100 éves Mokanica-gőzös a Máramarosi-havasok csak kisvasúton megközelíthető vadregényes erdőségeibe. Erdély leglátványosabb vasútvonalát 1933-ban adták át. A végállomás egy gyönyörű tisztás, ahol piknikezésre, vagy kisebb túrázásra is lehetőségünk lesz. Rónaszéken, a kis magyar-ruszin bányászfalu parókiájánál bográcsos lakomával várnak minket. Megtekintjük az egykori sókamara székházát, az „Apafi-kastélyt”. Barcánfalva ortodox fatemploma 1720 körül épült, egyike a Máramaros fatemplomai néven a Világörökség listájára felvett nyolc építménynek. A falu végén áll az új, gyönyörű parkkal rendelkező kolostor. Az 1993-ban épített 62 m magas tornya a második legmagasabb fatorony egész Európában.

3. nap: Mivel busszal nem tehetjük, ezért gyalog sétálunk át a Máramarosszigetet Aknaszlatinától, Romániát Ukrajnától és Máramarost Máramarostól elválasztó Tisza-hídon, és a ránk váró kárpátaljai buszba rakodjuk át a következő két napra szükséges csomagunkat. Elfoglaljuk szállásunkat. Megtekintjük a hét magyar vezér milleniumi kopjafáit a templom előtti parkban, majd felkeressük a „gyűjteményünkből” még hiányzó 3 koronavárost. Técső szép főterét és 800 éves, ékes fakazettás mennyezetű református templomát csodáljuk meg. Híres kárpátaljai desszert különlegességeket vásárolhatunk egy csokoládégyár mintaboltjában.Megtekintjük a viski Árpád-kori templomot, melyet erődített vártornyos fal övez. A helyi magyarok finom ebéddel várnak minket, és a hagyományőrző néptánccsoport műsorának is tapsolhatunk. Huszt bús düledékeihez kaptatunk fel (1 órás túra), ahonnan mesés a kilátás a Tisza és a Rika összefolyására. Iza: Máramaros egyik kézműves központja, ahol a ruszin lakosság nagy része kosárfonással foglalkozik (kirakodó árusok). Visszatérünk Aknaszlatinára.

4. nap: Rahó: a Fekete- és a Fehér-Tisza látványos összefolyásában gyönyörködhetünk. A Tatár-hágón az egykori magyar-lengyel határőrházat és a sorompó maradványokat látjuk. Szédületes kilátás nyílik innen a Kárpátok-bérceire. Népi kirakodóvásár is van itt. Ebéd ruszin specialitásokkal egy kiváló étteremben Körösmezőn. A Tisza mentén megyünk felfelé busszal, terepjáró teherautókkal, majd gyalogszerrel, hogy aztán 1 km-es kaptató után meglássuk, hogy egy pici kis víz szökik elő a föld gyomrából, az erdő mélyén, 1265 méteres magasságban. A Fekete-Tisza forrásánál szép forrásfoglalat és tábla hirdeti, hogy itt ered a legmagyarabb folyó. Utunk egyik fénypontja lesz az elpusztíthatatlan szovjet GAZ-66-osokkal tett túra, mely során elképesztő terepeken átjutva zötykölődünk az eleinte vadul robogó, aztán már csak csendesen csörgedező Tisza mentén, néhol a mederben haladva. Visszatérünk Aknaszlatinára.

5. nap: Reggeli úton visszasétálunk Romániába. Máramaros vármegye fővárosában, Máramarosszigeten megtekintjük a budapesti Terror Háza múzeum román ikertestvérét, a Kommunizmus Áldozatainak múzeumát. A gyönyörű skanzenban a népi építészet legszebb példáit látjuk. 22 órára érünk vissza Budapestre.

igényes panziókban 1.éj: Máramarosszigeten 

3 éj: Aknaszlatinán  külön fürdőszobás szobákban

terkep maramaros

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor