Otthonról hazamegyünk

vasárnap, december 17, 2017


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

Időpont(ok):
2017.12.28-2018.01.02 (6 nap)
Ár: 78.500 Ft
1. nap. Libegővel megyünk a dévai várba. Látogatás a Dévai Szent Ferenc Alapítvány központjában.2. nap. A „Drakula-kastély”, Törcsvár. A román királyok rezidenciája Sinaian: a Peles-kastély.3. nap. Prázsmár világörökségi szász erődtemploma. Kisbacon: Benedek Elek szülőkúriája, 150 éves vízimalom, Erdővidék leggazdagabb tájháza. Traktorral vagy gyalogszerrel az erdei vashámorhoz, máglya, fő…

SZILVESZTER ERDÉLYBEN: Brassó-Hétfalu-Székelyföld

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

Időpont(ok):
2017.12.29-2018.01-01. (4 nap)
Ár: 54.900 Ft
A Délvidék egyik leghangulatosabb szállásán, a rönkfa bútorokkal berendezett gyönyörű szobákkal, közösségi helyiséggel, étteremmel bíró, tanyasi hagyományokat őrző, mégis modern felszereltségű Kátai-birtokon emlékezetes szilveszteri élményben lesz részünk. Barátságos házigazdáink nagy szívvel és odaadással várják csoportunkat Kishegyesen, a Vajdaság szívében lévő ökofarmjukon.1. nap: Szabadka: a híres "ócskapiac", városnézés. Az…

SZILVESZTER A DÉLVIDÉKEN

HÓFEHÉR HARGITA — kalandos téli túra Udvarhelyszéken

 
Időpont(ok):
2018.02.07-11. (5 nap, 4 éjszaka)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Hagyományőrzés, Városnézés, Történelem, Bor
Ár: 64.500 Ft
Egyágyas felár: 3.000 Ft/éj/fő ( 12.000 Ft)
Útvonal: Szfvár., Budapest, M5, 4-es főút
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

hargita 2014 meghivo 1Nagyváradi városnézés. Erdélyi borok kóstolója. A legszebb székelykapuk Máréfalván. Tamási Áron szülőháza. Orbán Balázs, „a legnagyobb székely” sírja. Pisztrángos, vagy báránysültes lakoma a borvízforrásnál. A „Székely főváros”. A legrejtélyesebb székely kápolna. Haáz Rezső Múzeum. Utazás a Homoród mentén Erdővidékre. Homoródkarácsonyfalva ékessége. Ősi rovásírásos felirat. Találkozás a félévezer éves fafaragó dinasztia sarjával. Mesterségbemutató. Makovecz-templom Vargyason. Szíveslátás Kisbaconban. Pálinka, kürtőskalács, szalonnasütés. Találkozás Elek apó dédunokájával a szülőkúriánál. 150 éves vízimalom. Mulatság a Magyar Örökség-díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjaival. Traktor vontatta szánokon a székelyek szent hegyének csúcsára. Kopjafa és zászlóerdő a Madarasi-Hargita tetején. Az Unesco Világörökség részét képező székelyderzsi erődtemplom titkai. Városnézés Segesvár óvárosában.

    
Az udvarhelyszéki Homoród-mente unitárius falvainak ékessége Homoródkarácsonyfalva Árpád-kori temploma, melynek északi falán Szent László freskó, tornyában pedig rovásírásos emlék látható. Csodaszép, virágos fakazettás mennyezete 1752-ben készült.
A templomot kevés turista látogatja, talán mert a freskók feltárása csak 2006-ban, röviddel azok felfedezése után történt meg. A legrégibb 14. század eleji. A Szent László kerlési csatáját ábrázoló jelenetsor (amely Szent László legenda néven került be a köztudatba) ábrázolása 14-15. századi. Ennek első jelenete a ritkán ábrázolt “kihallgatás”. Itt a trónon ülő szent király előtt egy fél térdre ereszkedő bajuszos alak látható. A visszafelé nyilazó kun és az elrabolt lány alakja teljes épségében maradt fenn. A birkózási jelenetben Szent László viselete megváltozik. Vértje helyett, vörös színű, bő ujjú, hermelin szegélyű vörös ruhát visel, fejéről is hiányzik a sisak, csak korona látható rajta. A lefejezés jelenete teljes egészében megegyezik a gelencei és a ma már csak rajzokból ismert homoródszentmártoni jelenettel. A képsorozat vége a pihenési jelenet. A freskó színeinek intenzitása alig változott az évszázadok során, ma is eredeti pompájában tárul elénk az alkotás.

A székelyderzsi erődtemplom érdekessége, hogy a falu népe itt tárolta a legfontosabb értéket: az élelmet – így a kiéheztetés ellen is fel volt készítve. Külső támadás esetén elég volt bemenekülni az erődbe – az élelem már ott volt. A bástyák között a várfal mentén félnyereg tető alatt hatalmas ládákban tárolták a gabonát, a saroktornyok emeletén pedig a szalonnák lógtak kampókra akasztva. (Ezt a hagyományt a falu lakói mind a mai napig őrzik.) Minden családnak saját ládái és kampói voltak.

A templom békeidőben is zárva volt, kulcsát megbízott személy őrizte (nehogy egy sonka átugorjon egy másik kampóra…), és szalonnát csak hetente egyszer, a hét bizonyos napján lehetett vételezni. Az a háziasszony, aki – rosszul beosztva az élelmet – ettől eltérni kényszerült, bizony számíthatott a falu megvetésére.
Az erődtemplom az UNESCO világörökség része.

.

.

utazás, szállás, idegenvezetés, gazdag félpanzió, traktor vontatta szántúra a Madarasi-Hargita tetejére, kürtőskalács és házi finomságok Kisbaconban.

Indulás: 5.00 Székesfehérvár, 6.15 Budapest.

Honismereti vezető: kedvelt székely vezetőnk, Vajda Éva Sepsimagyarósról. Vendéglátónk Szentegyházán az Európa hírű Szentegyházi Gyermekfilharmónia alapítója, Haáz Sándor. Útvonal: Szfvár., Budapest, M5, 4-es főút.

1. nap. Beugrunk Nagyváradra, ahol a gyönyörű szecessziós belvárosban, és a Körös-parton tett hangulatos séta közben a legjobb érmelléki borok kóstolására is lehetőségünk nyílik majd, a belváros szívében lévő Vura Vinotéka különleges hangulatú pincehelyiségében.

2. nap.A legszebb, festett székelykapuk Máréfalván. Tájház. Farkaslaka: Tamási Áron szülőháza. Kirakodóvásár (a kínálat nagyjából megegyezik a korondi vásáréval). Szejkefürdő: Orbán Balázs, „a legnagyobb székely” sírja, melyhez 15 régi székely kapun keresztül vezet az út. Pisztrángos vagy báránysültes lakoma a híres szejkei borvíz forrásánál. A „Székely főváros”. Székelyudvarhely legvitatottabb eredetű épülete, a festői völgyben álló, görgetegkövekből épült, szabálytalan ovális alaprajzú Jézus Szíve kápolna. Alapos városnézés. Az impozáns, 1900-ban épült Haberstumpf villában berendezett Haáz Rezső Múzeum, ahol Udvarhelyszék legjelentősebb tárgyi és szellemi hagyatékát őrzik.

3. nap.A Homoród gyönyörű völgyén át Erdővidékre utazunk. Homoródkarácsonyfalva ékessége az északi falán Szent László freskóval, tornyában rovásírásos emlékkel büszkélkedő unitárius templom. Vargyas: példátlan élményben lesz részünk, amikor Sütő István bemutatja a Magyar Örökség-díjas vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő-család fél évezredes történetét! Mesterségbemutató, vásárlási lehetőség. Megtekintjük a Makovecz Imre által tervezett különleges református templomot. Kisbaconban pálinkával, frissen sült kürtőskaláccsal várnak minket a helyi patrióta egyesület tagjai. Lobognak már a tüzek, fő a forralt bor is. Szalonnasütés, falatozás a hamisítatlan erdélyi házi finomságokból.  Benedek Elek szülőkúriáját a dédunokája mutatja be nekünk. 150 éves vízimalmot nézünk meg az idős molnárnéval, majd Erdővidék leggazdagabb tájházába megyünk. Visszatérünk Szentegyházára. Vacsora után: nótára fel! A Magyar Örökség-díjas Szentegyházi Gyermekfilharmónia tagjai várnak ránk székely népviseletben, színvonalas műsorral és nótaesttel, énektanítással.

4. nap. Traktor vontatta szánokon megyünk fel a Hargita tetejére, a Madarasi Hargita csúcsára (1801 m), ahol zászló- és kopjafa erdő jelzi: a székelyek szent hegyén vagyunk.

5. nap. az Unesco Világörökség részét képező, 13. században épült székelyderzsi unitárius erődtemplom külön érdekessége, hogy a falu népe megtartotta azt az ősi szokást, hogy a saroktornyok emeletén tárolják a disznóságokat, melyekhez csak közösen, felügyelettel, hetente egyszer tudnak hozzájutni (nehogy egy sonka átugorjon egy másik kampóra…). Segesváron: városnézés a szintén világörökség részét képező romantikus, gyönyörű óvárosban. Érkezés: 22 óra körül Budapestre.

Szentegyházán, a Múzeum Szállóban és az Emőke Panzióban

hargitaiut

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

Határtalanul

banner hatartalanul

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 
Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor