Otthonról hazamegyünk

kedd, február 20, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

TÉLTEMETŐ LAKODALMAS TOROCKÓN

 
Időpont(ok):
2018.03.02-04 (3 nap, 2 éjszaka)
Úti cél: Erdély
Út jellege: Gasztronómia, Hagyományőrzés, Bor, Kulturális utazás
Ár: 39.000 Ft
Egyágyas felár: 6.000 Ft/fő
Útvonal: Szfvár., Budapest, M5, 4-es főút. Vissza: M43 (Szeged), M5
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

teltemetesA torockói farsangtemetés gyökere az ősi pogány hit múltjának homályába nyúlik vissza. A terméketlen tél szimbolikus elűzése a leginkább egy lakodalmas menetre emlékeztető komikus, színes felvonulás keretében történik. Este farsangi bál zárja a napot. Az odaúton Magyarvalkón megtekintjük az egyik legcsodálatosabb kalotaszegi Árpád-kori templomot, majd helyi háziasszonyok finom kalotaszegi lakomára vendégelnek meg minket. A farsangtemetés előtt a Tordai Sóbányába látogatunk, és borkóstolóra vagyunk hivatalosak Erdély-Hegyaljára. Hazafelé Gyulafehérvárra látogatunk. Az ebéd során megismerkedünk Gudor Kund Botond tiszteletes úrral, aki a magyar ügyek legelkötelezettebb szolgálója Fehér megyében. Utunk zárásaképp libegővel megyünk fel a dévai várba.

    

A torockói farsangtemetés gyökere az ősi pogány hit múltjának homályába nyúlik vissza. A forgatókönyv évszázadok óta ugyanaz. A terméketlen tél szimbolikus elűzése, „eltemetése” komikus jelenetek, zajkeltés, mondókák, rigmusok előadása és máglyagyújtás kíséretében történik. A leginkább lakodalmas menetre emlékeztető színes felvonulás főszereplője a koporsóban nyugvó bábu, Farsang Döme. A menetet a betyárok vezetik, akik után vonulnak a muzsikusok és ostort csattogtató betyárok, a pap és a kántor, mögöttük pedig a népviseletbe öltözött menyasszony és vőlegény. Utánuk döcög szamárfogaton a koporsó, melyet sirató, vénlánynak beöltözött legények kísérnek. A menet tagjai még a maszkos alakoskodók: az ördög és a halál, a doktor, bohócok, kéregető szenesemberek, akik valamennyien provokálni igyekeznek a közönséget. A „cigánynék” közben ennivalót, a „zsidók” pedig pénzt igyekeznek gyűjteni.

.

.

honismereti vezetés, szállás, gazdag félpanzió, farsangi bál belépő

Indulás: 5.15 Székesfehérvár, 6.30 Budapest.
Honismereti vezető:
Vass Jutka a Kolozsvár melletti kalotaszegi faluból, Magyarvistáról.
Útvonal: Szfvár., Budapest, M5, 4-es főút. Vissza: M43 (Szeged), M5

1. nap. Magyarvalkón, Kalotaszeg egyik legszebb kicsi falujában helyi asszonyok ízletes zöldséglevessel, töltött káposztával és kalotaszegi csörögefánkkal várnak minket. A finom ebéd után felsétálunk a falu ősi, festett fakazettás mennyezetű templomához, melyhez meredek, árkádos falépcsőn át vezet az út. A szomszédos művészlakban Jékely Zoltán alakját idézzük fel, akinek több művét is e csodaszép falu ihlette.
2. nap. Az utóbbi években (a Drakula mítosz mellett) a Tordai Sóbánya vált Erdély világszerte legismertebb nevezetességévé. A BBC pár éve „A világ 10 legismeretlenebb és legnagyszerűbb látványossága” közé választotta. A 42-112 méter széles, hosszú és mély Rudolf- illetve Terézia tárnákba alátekinteni valóban óriási élmény. Lemehetünk panorámalifttel vagy gyalog is – ha a falépcsőket választjuk, akkor a fokokba vájva látni fogjuk az évszámokat is, melyek a munka előre haladtát jelzik. Odalent van óriáskerék, sportolási lehetőségek, sőt, csónakázhatunk is a föld alatti tóban. Bámulatba ejtőek a sóformák, a „sózuhatag”, a „kristályok terme”, a sócseppkövek, sókristályok. Nagyenyeden a Magyar Borakadémia tagja, az Erdély-hegyaljai Borvidék egyik legkiválóbb borásza tart borkóstolót a csapatnak. Vagy választhatjuk a kultúrprogramot: megtekinthetjük a középkorban épült református erődített templomot is a város főterén. Visszatérve Torockóra kezdetét veszi a felvonulás. Pihenő, szabadidő, és a gazdag torockói népi kultúrát bemutató Néprajzi Múzeum megtekintése után megyünk az esti bálba.
3. nap. Sokan vannak a megrögzött Erdély járók között is, akik még nem jutottak el az Erdélyi Fejedelemség hajdani fővárosába, Gyulafehérvárra. Sürgősen pótolandó hiányosság! A fejedelmi palota és a vár is kihagyhatatlan látnivaló, de a13. században épült, román stílusú, monumentális érseki székesegyházba szinte kötelező minden magyarnak elzarándokolnia egyszer. Itt látjuk például a Hunyadiak síremlékeit, Márton Áron püspök sírját, Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjait. Gudor Kund Botond, a Fehér megyei magyar szórványban nemzet- és műemlékmentő, áldásos munkát végző gyulafehérvári tiszteletes vár minket jófajta ebéddel a látogatás után. Megismerjük és megvásárolhatjuk remek könyveit is. Utunk zárásaképp sem akármilyen élmény vár ránk: libegővel jutunk a szépen helyreállított, Maros-völgyet uraló dévai vár 2-3 méter vastag falai közé. 22 óráig megérkezünk Budapestre.

Erdély egyik legszebb faluja, az 1231 méter magas Székelykő árnyékában lévő Torockó központjában, panzióban

teltemetes

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor