Otthonról hazamegyünk

kedd, február 20, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

MÁRCIUS 15: ÜNNEP MÁTYUSFÖLDÖN

 
Időpont(ok):
2018.03.15
Úti cél: Felvidék, Belföld
Út jellege: Hagyományőrzés, Rendezvények, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 9.000 Ft
Útvonal: M1, Komárom
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

matyusfold

Tegye emlékezetessé az ünnepet!

Március 15-e Mátyusföldön

Tartson velünk a Mátyusföldre március 15-én, a forradalom és szabadságharc hősei nyomában! Az egynapos felvidéki kirándulás Komáromban, a legendás Monostori erődben tett kétórás látogatással kezdődik. A Duna mindkét oldalát uraló, 200.000 katona befogadására alkalmas erődítményrendszer a maga idejében Európa egyik legnagyobb hadászati létesítménye volt. A szabadságharc idején, Klapka György parancsnoksága alatt az osztrákok számára is bevehetetlennek bizonyult. A Monostori erőd napjainkban kiemelkedő turisztikai látványosság, nem mindennapi kaland végigjárni a földalatti kazamatarendszert és a pokoli tűzerővel rendelkező bástyákat, amelyek manapság látványos kiállításoknak adnak helyet.

A következő állomás a Duna és az országhatár által elválasztott észak- vagy más néven Révkomárom. A 35 ezer lakosú, még ma is magyar többségű város óvárosi része nem meglepő módon kivételesen gazdag magyar történelmi és kulturális emlékekben. Noha a város sorsa Trianon óta szomorú történet, jó érzés látni, tapasztalni, hogy a felvidéki magyarság nem enged a 48-ból, és nem sikertelenül harcol nemzeti identitása, kultúrája megőrzéséért. A történelmi belvárosban tett sétánk során ennek megannyi, szívünknek kedves emlékével fogunk találkozni Jókai Mór és Lehár Ferenc hajdani városában.

Egynapos utazásunk a szintén magyar többségű Gútán folytatódik, ahol Európa leghosszabb fahídján átsétálva egy igazi dunai hajómalom hiteles rekonstrukcióját fogjuk megtekinteni.

Innen Galántára látogatunk, ahol a galántai grófok, vagyis az Esterházy család ősi fészkét, az erősen leromlott állapotában is lenyűgöző látványt nyújtó kastélyát keressük fel.

Pereden, a szabadságharc egyik legnagyobb csatájának helyszínén állított emlékműnél részt veszünk a közel 4 ezer lakosú, túlnyomórészt magyarok lakta település március 15-ei ünnepségén, ahol tapasztalni és főleg érezni fogjuk, milyen sokat jelent számukra talán legszebb nemzeti ünnepünk.

A kirándulás során lesz alkalmunk helybéli magyarokkal találkozni, beszélgetni. Náluk hitelesebben senkitől sem kaphatunk képet arról, milyen ma magyarnak lenni a határ túloldalán.

           

    

Komárom vára leginkább az 1848/49-es szabadságharc eseményeiről ismert. A magyarok 1849 tavaszán hősiesen megvédték a várat a túlerőben lévő osztrák csapatoktól, majd Klapka György parancsnoksága idején komoly fejlesztések kezdődtek immár a Duna jobb partján is. A világosi fegyverletétel után egyedül Komárom vára tartotta még magát Klapka parancsnoksága alatt.

.

.

utazást, honismereti vezetést

Honismereti vezető: egynapos országjárásaink népszerű vezetője, Posch Ede földrajztanár, újságíró.
Indulás:
6.15 Szfvár., 7.30 Bp.

Elsőként Mátyusföld és Csallóköz kapujába, Komáromba látogatunk. Az UNESCO Világörökségi Várományosi Listán szereplő Monostori erődöt Világos után másfél hónappal, szabad elvonulás fejében adta csak fel Klapka György. A másfél órás vezetett túra emlékezetes élményeket tartogat! Szép belvárosi sétát teszünk a kettévágott város északi oldalán, Öregkomáromban. Jókai Mór egész alakos ülőszobra a Szlovákiához csatolt város(rész) fő jelképe. Gútán, a Kis-Duna régi medrénél megtekintjük a különleges, úszó hajómalmot és Közép-Európa leghosszabb fahídját. Galántán az Esterházy-család ősi fészkét, mely állapota miatt nem látogatható, felújítás alatt van. Deáki kéttornyú temploma a 13. században épült, legősibb része, a Szent István-kápolna pedig már a 11. században is állt. Az itteni bencések használták a Pray-kódexet, melyben a Halotti beszéd és könyörgés és az Ómagyar Mária siralom is olvasható. Erre emlékeztet a templomban a nagyméretű, gyönyörű Halotti beszéd című festmény is. Innen a Galántai Járás központi március 15-i megemlékezésének helyszínére, a szomszédos Peredre látogatunk. A Peredi-csata emlékművénél fellépnek a helyi néptáncosok és hagyományőrzők is.
Hazaérkezés: 21 óra körül Budapestre ,  22 óra körül Fehérvárra.

-

marc

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor