Otthonról hazamegyünk

kedd, február 20, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
1. nap:  Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

KÖRUTAZÁS A FELVIDÉKEN Bányavárosok, Liptó, Árva, Szepesség és Gömör

 
Időpont(ok):
2018.05.09-13. (5 nap, 4 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Természet, Felfedezés, Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 69.000 Ft
Egyágyas felár: 4.000 Ft/éj
Útvonal: odafelé Bp.-Pomáz-Esztergom. Vissza: Salgótarján, M3, Bp.
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

lanovkaTerületét tekintve Szlovákia a világörökségekben egyik leggazdagabb ország a Földön. Utunkat igyekeztünk úgy összeállítani, hogy valamelyest visszaadjuk az egykori magyar országrész végtelen sokszínűségét mind földrajzi, mind történelmi és kulturális értelemben, sőt, a gasztronómia tekintetében is. Utazunk földön, vízen és levegőben. Járunk majd földalatti tárnában. A 200 évvel ezelőtti módon közlekedünk tutajjal a Dunajecen. Feljutunk a Magas-Tátra csúcsára és lemerészkedünk a dobsinai jégbarlangba is. Több mesés várba és az egyik leggyönyörűbb magyar főúri kastélyba is ellátogatunk majd. Megtapasztaljuk az évszázadokkal ezelőtti hegyvidéki falusi idillt. Megismerjük a tradicionális pásztorkodás hagyományos mesterségét, és megízleljük a híresen finom liptói juhsajtokat is. Bepillantunk a szepességi cipszerek életébe és konyhájába is, utunk végén pedig a palóc gasztronómia remekeit élvezhetjük. A világ legrégebben működő pénzverdéjét járjuk be, ahol ma eurot, 700 éve körmöci aranyat vertek. Járunk Szlovákia legrégebbi múzeumában, melyet még a Magyarországi Kárpátegyesület alapított. Ismerkedünk a Tátra élővilágával, és bepillantást nyerünk a kékfestő mesterségbe. Eljutunk Thököly Imre fejedelem sírjához, és Szapolyai János szülőhelyére, Közép-Európa legnagyobb várába is. Világörökségi oltalom alatt álló Árpád-kori templomban csodáljuk a Szent László legenda ábrázolását. Látjuk Lőcsei Pál mester félezer éves alkotását, a világ legnagyobb és egyik legszebb gótikus faoltárát. Lőcse főterén középkori szégyenketrecet találunk.

    

A gurálok (gorálok, górálok) népneve a lengyel góra, „hegy” jelentésű szóból származok. A lengyel-szlovákhatáron élő nyugati szláv népcsoport történetileg a németektől származik, akik a 15-17. század között telepedtek le a Kárpátok ezen területein. A gorálok a Magas-Tátra és a Beszkidek vidékén élnek, nagyobbrészt Lengyelország területén, a Podhale és a Pieniny régióban. Főbb városaik: Nowy Targ, Zakopane, Żywiec. Számukat nagyjából kétszázezerre teszik.

A népcsoport tagjai hagyományosan elsősorban földművelésből, pásztorkodásból és sajtkészítésből élnek, manapság viszont egyre többen dolgoznak az idegenforgalomban, a vendéglátásban. Nevezetesek tutajosaik, akik a Dunajecen tevékenykednek, velük hajózunk majd mi is a vadregényes folyón.

A gorálit, egy lengyel-szlovák átmeneti dialektust beszélik, népszokásaikat és népviseletüket a mai napig megőrizték. A gurál minták fő színe - fehér alapon - a piros és a zöld, hagyományos ruhájuk alapanyaga az abaposztó. A női öltözet jellemzője a nagy virágmintákkal díszített szoknya és a hímzett fűző, a férfi népviselet nemeznadrágból, széles, bőrből készült övből, fehér ingből és fekete kalapból áll.

Fafaragó művészetük híres; a Magas-Tátrában számos gyönyörűen díszített, fából készült házat, kaput és templomot találni. A Zakopanétól nyugatra található Chocholów faluban még ma is nagyjából harminc gurál műemlékház áll. A gorál épületek gerendákból vagy fél rönkökből épültek, alapjuk kő, meredek tetejüket fazsindely borítja. A házak építésekor nem használtak fémszögeket vagy -csavarokat az építőanyag összeillesztéséhez, rögzítéséhez. Mai napig élő hagyomány, hogy a házakat kívülről évente többször lesúrolják szappanos vízzel és rizskefével, hogy tiszták legyenek.

Kultúrájuk, életük, életformájuk egyik leglelkesebb kutatója Józef Tischner(1931-2000) lengyel teológus és filozófus volt, aki élete egyik fő céljának tekintette a „guráli gondolat” megfogalmazását és megőrzését.

.

.

utazást, szállást reggelivel, honismereti vezetést

Indulás: 5.30-kor Székesfehérvárról, 6.45 órakor Budapestről
Honismereti vezető: a Felvidék egyik legkiválóbb vezetője, Brogyányi Mihály Pozsonyból. 
Útvonal: odafelé Bp.-Pomáz-Esztergom. Vissza: Salgótarján, M3, Bp

1. nap: 5.30-kor indulunk Székesfehérvárról, 6.45 órakor Budapestről. Selmecbánya: nekiiramodunk felfedezni a gyönyörűséges, girbe-gurba utcácskákkal teli várost. Felkeressük a Petőfi emléktáblát az evangélikus líceum falán. Megemlékezünk a magyarországi utódegyetemeken a mai napig továbbélő színes selmeci diákhagyományokról. Megcsodáljuk Európa egyik legmonumentálisabb, legszebb szentháromság-szobrát. A belváros alatt húzódó középkori bányajáraton, a Glanzenberg-tárnán végigmenni különleges élmény lesz. Az UNESCO Világörökségként nyilvántartott, tornyokkal megerősített védfallal körülvett Óvár legrégibb épülete a háromhajós román kori bazilika, amely a 13. században épültKörmöcbánya: az egykori Magyar Királyság egyik legjelentősebb, aranybányászatáról nevezetes bányavárosa és pénzverőhelye. Gyönyörű a várnegyed, benne a kettős védőfallal övezett Szent Katalin plébániatemplommal. A főterén található a középkortól fogva mind a mai napig, csaknem 700 éve megszakítás nélkül működő Pénzverde, amely saját erődítménnyel és fegyverzettel rendelkezett hajdan. Megtekintjük az Érmék és Pénzérmék Múzeumát.
2. nap: a Sztrecsényi-áttörésen átkelve a Felvidék Felvidékének nevezett, festői Árva vármegyébe látogatunk, ahol a legromantikusabb magyar vár, Árva meglátogatása utunk egyik csúcspontja lesz. Ebédidőre érünk a gyönyörű környezetben, a Nagy-Fátra hegyei közt lévő esztenára, ahol bár ezernél több juhot tartanak, mégis csak kézi módszerrel dolgoznak. A lágy, krémes liptói juhsajtok már a 18. században is Monarchia-szerte keresett árucikknek számítottak. A régi pásztorvilág elevenedik meg a farmon — végigkövethetjük a legeltetés, fejés, és feldolgozás hagyományos folyamatát. A farm éttermében brindzalevest, sült juhsajtot és birkapörköltet is fogyaszthatunk. Ki hallott már a kimondhatatlan nevű Vlkolinec faluról? E kis hegyi, világtól elzárt icipici település egy valóságos csoda, amely érintetlenül megőrizte a jellegzetes hegyi falvak építészeti és kulturális sajátosságait, emiatt Unesco Világörökségként tartjuk számon. A faluban minden ház fából készült. A 45 jellegzetes, kőalapú, agyaggal kent falú, zsindelyes paraszti kis házban ma is élnek, Vlkolinec nem skanzenfalu. Szállás Poprádon.
3. nap: a Tátraaljai Múzeum  Szlovákia legrégebbi múzeuma, 1876-ban a Magyarországi Kárpátegyesület alapította Poprádon. Őstörténeti kiállítást láthatunk itt, megismerhetjük a neandervölgyi ember életét, a Magyarországi Kárpátegyesület történetét, Poprád történelmét. Ismerkedünk a Tátra földrajzával, geológiájával és élővilágával, és bepillantást nyerünk a kékfestő mesterségbe. Könnyű dolgunk lesz, ha utána meg akarjuk hódítani a Magas-Tátra legmagasabb csúcsát, ahol valószínűleg még májusban is havat találunk majd! A 868 méteres szintkülönbséget áthidaló kabinos kötélpálya segítségével a Kárpátok tetejére, a felhők felett magasodó, 2634 méterig nyújtózkodó Lomnici-csúcsra jutunk. A csend birodalmában a kilátást a csúcs alatti kávézó teraszáról élvezhetjük (felvonó ár: 24 euro – fakultatív program). Továbbindulunk a Szepességbe, a kitelepítésükig cipszer-németek által lakott, csodálatosan gazdag építészeti kincsekkel és természeti értékekkel bíró felvidéki vármegyébe. Ólubló 13-14. században épült vára 711 méter magas mészkősziklás hegycsúcson emelkedik a város felett. A múltban koronás fők találkozásairól, a lengyel koronázási ékszerek rejtegetéséről és Benyovszky Móric, a felvidéki nemes és világutazó, Madagaszkár királya itteni bebörtönzéséről volt híres. Trianonig még a lengyel-magyar határt őrizte. A váraljában nem hagyjuk ki a gyönyörű skanzen megtekintését sem. A népi épületek egy festői szépségű, évszázadokkal ezelőtti települést formáznak.
4. nap: utunk egyik legemlékezetesebb élménye lesz a tutajozás a Dunajecen, a Pieniny Nemzeti Park területén. A gorál népviseletbe öltözött, tutajukat fenyőfaággyal borító, vendégeiket gyakran nótákkal vidámító tutajosok már több mint 200 éve mozognak otthonosan a folyón. Továbbindulunk Késmárkra. Bemegyünk az Unesco Világörökség részét képező 18. századi német fatemplomba, majd az evangélikus templomban gróf Thököly Imre felső-magyarországi fejedelem mauzóleumában helyezzük el koszorúnkat. Ezután a történelmi Magyarország legnagyobb várát, a szintén világörökségi védettséget élvező Szepesi-várat, Szapolyai János király szülőhelyét hódítjuk meg Szepesváralján. Zsigrán bemegyünk a szintén az Unesco Világörökség részét képező Árpád-kori csodába, a Szentlélek templomba. A keresztre feszítést ábrázoló freskó a 13. századból származik, a többi lenyűgöző falfestmény pedig 14-15. századi, melyek közül az egyik legkülönlegesebb a keresztény szimbólumokat ábrázoló Életfa. Freskói között a Szent László ábrázolás is megtalálható. Szállás Iglón.
5. nap: Lőcsén teszünk sétát. A Szent Jakab-templom az egykori Magyarország egyik legszebb temploma. 1245-ben kezdték építeni. Oltárai a középkori faszobrászat legszebb alkotásai közé tartoznak. Főoltára Lőcsei Pál mester félezer éves alkotása. 18.62 méteres magasságával a világ legnagyobb és egyik legszebb gótikus oltára! A templomban van eltemetve Thököly Imre és Zrínyi Ilona egyetlen gyermeke is. A főtéren álló régi városháza a 15. században épült, végleges formáját 1893 és 1895 között Schulek Frigyes tervei alapján nyerte el. Ma a sok érdekességet rejtő Szepesi Múzeum működik benne. A titkos lépcső melletti híres faliképe a Lőcsei fehér asszonyt, a kiváló Jókai regény főhősnőjét ábrázolja, amint csalfán hívogatja a várba bejutni akaró labanc ellenséget.  Különleges látványosság még Lőcsén a városháza előtt ma is álló, középkorból ránk maradt szégyenketrec. Hazafelé utunkban először is a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban lévő, Unesco Világörökség részét képező Dobsinai-jégbarlangot látogatjuk meg. A bő félórás túra a kiépített barlangban, az örök jég birodalmában életre szóló élményt jelent. A betléri Andrássy-kastély, és azt ölelő gyönyörű park a Kárpát-medence egyik legszebb főúri lakóépülete, tökéletesen épen maradt berendezéssel, káprázatosan gazdag kiállító terekkel. A Somoskő vára alatti, nagyszerű palóc konyhájáról híres étteremben zárjuk a túránkat, a magyart-magyartól elválasztó határnak még a túlsó oldalán. Érkezés Budapestre 21.30 körül.

1-1 éjszaka Sztrecsényben és Poprádon panzióban, Ólublón és Iglón 3*-os szállodákban.

felvidekiut

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor