Otthonról hazamegyünk

hétfő, április 23, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban

AZ EZERÉVES PANNONHALMI BENCÉS FŐAPÁTSÁG, GYŐR SZÉPSÉGES BAROKK BELVÁROSA ÉS A PÜSPÖKVÁR

 
Időpont(ok):
2018.04.22 (vasárnap)
Úti cél: Belföld
Út jellege: Gasztronómia, Hagyományőrzés, Városnézés, Kulturális utazás
Ár: 8.500 Ft
Útvonal: Budapest-Szfvár.-Győr-Szfvár.-Budapest
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

apatsagA Pannonhalmi Főapátságban a 996-ban alapított bencés monostor, és vele hazánk ezeréves története elevenedik meg. Megtekintjük a román stílusú altemplomot és a kerengőt, valamint a gótikus bazilikát, továbbá az apátsági könyvtár egyedülálló gyűjteményét, valamint a 9. századi Sankt Gallen-i kolostorkert mintájára kialakított gyógynövénykertet. Győrben a történelmi korokat idéző templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek, szűk sikátorok és az egyedülálló barokk terek kiadós belvárosi sétára csalogatnak. A Rába szigetéről, a szépséges Radóról előbb kívülről nézzük meg a Káptalandombon emelt Püspökvárat és a győri Bazilikát. Megcsodáljuk a Szent László Hermát, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emlékét, és megtekintjük az 1945-ben az orosz katonák által meggyilkolt, a bazilika pincéiben rejtőző lányok, asszonyok védelmében mártírhalált halt, néhány éve boldoggá avatott Apor Vilmos győri püspök életútját bemutató emlékkiállítást. Közben jut időnk megpihenni a történelmi belváros hangulatos kávézóiban, remek cukrászdáiban.

    

A herma hazánk harmadik kiemelt nemzeti ereklyéje, a Szent Koronát és a Szent Jobbot követően. 
Szent László király 1095-ben halt meg. Testét a nagyváradi székesegyházban temették el. III. Celestin pápa 1192-ben szentté avatta. Ekkor felbontották sírját és testét díszes sírba helyezték át. A koponyát azonban külön választották és mellszobor alakú tartóba helyezték, majd a sír fölé tették. Ez az ereklye nemcsak a vallásos tiszteletnek volt tárgya, hanem az igazságszolgáltatásban is szerepe volt, rátették kezüket a vallomástevők, és ott volt a nemzet életének minden jelentős eseményénél, így a csaták mezején is.
Az ereklyetartó 1406-ban, egy tűzvészben megrongálódott, magának az ereklyének azonban nem esett baja. Ezután hamarosan, még Zsigmond királysága alatt készült a mai ereklyetartó. A koponya ezüstborítással lett körülvéve, de a felső részén érinthető maga a koponyacsont. A herma felül kinyitható és ott van belehelyezve az ezüstlemez borítású koponya.
László Gyula történész-professzor szerint – akinek alkalma volt a hermát tüzetesen megvizsgálni – az ereklyetartó arcvonásai magának Szent Lászlónak az arcvonásait tükrözik.
Az ezüstötvözetből készült herma később a Báthori család kincstárába került. Naprághy Demeter, a fejedelem kancellárja – aki veszprémi, majd győri püspök lett – hozta magával 1606-ban. Prágában restauráltatta a hermát. A koronán ekkor kicserélték az igazi drágaköveket. A Hermát Telekesy István a törökök elől az ausztriai Borostyánkő várába vitte és a törökök elvonulása után került vissza Győrbe.
A XV. század végén az állkapcsot elválasztották a koponyától, és azt Bolognában őrzik. A nyakszirtcsontból pedig Zichy Ferenc püspök 1775-ben egy darabot a nagyváradi székesegyháznak adományozott és azt ott szintén díszes hermában őrzik.
Simor János püspök 1861-ben az újonnan restaurált Héderváry-kápolnában helyezte el a hermát. Szép oltárt készíttetett és díszes üveggel borított tartóba helyezte.
A szent király ereklyéjének tisztelete az 1762-es földrengés után terjedt el. A hívek ugyanis Szent Lászlóhoz folyamodtak, hogy a földrengés veszedelmétől mentse meg Győrt. Nem is érte súlyosabb kár a várost. Zichy Ferenc püspök rendeletére ettől kezdve minden évben körmenetben hordozzák körül az ereklyét. Először a város falain tették ezt, majd azok lerombolása után az utcákon tartják a körmenetet. A körmenetben eredetileg papnövendékek vitték a Hermát. 1919-ben a kommün idején azonban a győri polgárok vállalták, hogy vállukon viszik és azóta ez a hagyomány él tovább. 1950-1989 között szünetelt a városi körmenet, csak a Székesegyház falain belül tartották meg azt. A rendszerváltás óta ismét ünnepélyes keretek között, katonasággal és zenekarral kísérik a győriek Szent László hermáját a város utcáin.

.

.

utazást, honismereti vezetést

Indulás: 6.45 Budapest, 7.45 Székesfehérvár
Honismereti vezető: egynapos országjárásaink népszerű vezetője, Posch Ede
Útvonal: Budapest-Szfvár.-Győr-Szfvár.-Budapest
A Pannonhalmi Főapátságban tett látogatásunk során a 996-ban alapított bencés monostor, és vele hazánk ezeréves története elevenedik meg, miközben a helyi tárlatvezető végigkísér bennünket a főapátság látogatható részein. Megtekintjük a román stílusú altemplomot és a kerengőt, valamint a gótikus bazilikát, amely az évszázadok során barokk és klasszicista stílusú épületrészekkel egészült ki, továbbá az apátsági könyvtár egyedülálló gyűjteményét. Pannonhalmi látogatásunk és a nap egyik különlegessége a 9. századi Sankt Gallen-i kolostorkert mintájára kialakított gyógynövénykert bemutatása lesz. Az interaktív programban megismerkedünk a középkorban és jelenleg is használatos gyógy- és fűszernövényekkel, azok egészségvédő, gyógyító hatásával, sőt, megkóstolhatjuk a belőlük készült gyógylikőrt és kézműves bencés csokoládét is.
A turisztikai látnivalókban bővelkedő Győr a barokk belváros rekonstrukciójának elismeréséül elnyerte a műemlékvédelem Európa-díját. A történelmi korokat idéző templomok, paloták, múzeumok, jellegzetes sarokerkélyek, szűk sikátorok és Győr egyedülálló barokk terei kiadós belvárosi sétára csalogatnak, és mi engedünk is csábításnak. A Rába szigetéről, a szépséges Radóról előbb kívülről nézzük meg a Káptalandombon emelt Püspökvárat és a győri Bazilikát, majd belülről is megtekintjük város nevezetességeit. Megcsodáljuk a Szent László Hermát, a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emlékét, és megtekintjük az 1945-ben az orosz katonák által meggyilkolt, a bazilika pincéiben rejtőző lányok, asszonyok védelmében mártírhalált halt, néhány éve boldoggá avatott Apor Vilmos győri püspök életútját bemutató emlékkiállítást.
Az estébe hajló városnézés közben jut időnk megpihenni a történelmi belváros hangulatos kávézóiban, remek cukrászdáiban.
Érkezés: 20.30 óra körül Székesfehérvárra, 21.30 körül Budapestre

.

pannonhalma

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor