Otthonról hazamegyünk

hétfő, április 23, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban

A BÜKK MÉLYÉN Avagy: hogyan fér bele ennyi csoda 1 napba? MEGTELT!!

 
Időpont(ok):
2018.05.12. (szombat)
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Felfedezés, Kulturális utazás
Ár: 9.400 Ft
Útvonal: M1, Komárom
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

vizesesAz eredeti szépségében pompázó, nemrégiben restaurált, 13. századi bélapátfalvi ciszterci apátsági templom Magyarország egyetlen épen megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma, a Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a 781 méter magas Bél-kő hófehér sziklái alatt, az ott fakadó forrás (Háromkút) mellett.Szilvásvárad a Bükk-fennsík egyik fő turisztikai látványossága, az Élmények völgye. Az erdei kisvasúton járjuk be a Szalajka-völgyet, megnézzük a híres Fátyol-vízesést, és látogatást teszünk a szilvásváradi ménesbirtokon. Itt legelészik a lipicai ménes, és persze kihagyhatatlan a Pallavicini grófok istállója, ahol megnézzük a Fajtatörténeti múzeumot, és a büszke fedező méneket. Magyarország legnagyobb pisztrángtelepe mellett lesz lehetőségünk megízlelni a "királyok halát" is. Hazafelé betérünk még Noszvajra, ahol megnézzük a barlanglakásokat. A Bükkalja egyik legkedveltebb üdülőfalujának szép hagyománya, századokra visszanyúló, anyákról a lányaikra hagyományozódó öröksége a gyümölcsök konzerválása a téli hónapokra. Az egyik nyitott portán vásárolhatunk is ezekből a finomságokból, az erdő és a gyümölcsös áldásából készült lekvárokból, szörpökből.

    

"Vándor, ha elhaladsz mellettem, ne emelj rám kezet!
Én vagyok tűzhelyed melege hideg, téli éjszakákon
Én vagyok tornácod barátságos fedele, amelynek árnyékába
menekülsz a tűző naptól és gyümölcsöm oltja szomjadat.
Én vagyok a gerenda, amely házadat tartja, 
én vagyok asztalod lapja,
én vagyok az ágy, amelyben fekszel, 
a deszka, amelyből csónakodat építed.
Én vagyok házad ajtaja, bölcsőd fája, a koporsód fedele.
Ne bánts!"
( Az erdő fohásza-tábla a Szalakja-völgy bejáratánál)
Így fohászkodnak a Szalajka-völgy fái az ide látogatókhoz. Ha kicsit közelebbről megismerjük ezt a vidéket, meg is értjük, hogy miért: érintétlen, vadregényes, bűbájos táj ez, amit még nem tett tönkre a civilizált világ. És valóban ott, a völgy kapujában állva, a sorokat olvasva, az embert tényleg megérinti valami ősi, elemi erő, ami az egész lelkét betölti.


.

.

utazást, honismereti vezetést

Indulás: 6.00 Székesfehérvár, 7.00 Budapest
Honismereti vezető: egynapos országjárásaink népszerű vezetője, Posch Ede
Útvonal: M1, Komárom
A csodásnak ígérkező napot a bükki rengeteg mélyén található, eredeti szépségében pompázó, nemrégiben restaurált bélapátfalvi ciszterci apátsági templom megtekintésével kezdjük. Magyarország egyetlen épen megmaradt román stílusú ciszterci apátsági temploma a Bükk legjellegzetesebb hegycsúcsa, a 781 méter magas Bél-kő hófehér sziklái alatt áll, az ott fakadó forrás (Háromkút) mellett. A 13. századi eredetű templom nemzetközi szinten is elismert kultúrtörténeti műemlék, építészeti szempontból egyedülálló a késő román és gótikus stíluselemeket is ötvöző épület.
Bélapátfalvától csak egy ugrás Szilvásvárad, s az egész Bükk-fennsík egyik fő turisztikai látványossága, az Élmények völgye. Az erdei kisvasúton járjuk be a Szalajka-völgyet, megnézzük a híres Fátyol-vízesést, és látogatást teszünk a szilvásváradi ménesbirtokon. Itt legelészik a hajdan császári-királyi fenségek számára tenyésztett lipicai ménes, és persze, kihagyhatatlan a Pallavicini grófok istállója, ahol megnézzük a Fajtatörténeti múzeumot, majd a grófi istállóban, míves vasrácsokkal elválasztott bokszokban elszállásolt, kincset érő, büszke fedező méneket. A Szalajka-völgyben található Magyarország legnagyobb pisztrángtelepe. A pisztráng a halak királya, királyok eledele, amit utasainknak is lesz lehetőségük megízlelni a pisztrángos tavak látogatása során.
Hazafelé betérünk még Noszvajra, ahol megnézzük a barlanglakásokat. Erről kár is előzetesen bármit mondanunk: ezt feltétlenül látni kell! A Bükkalja egyik legkedveltebb üdülőfalujának szép hagyománya, századokra visszanyúló, anyákról a lányaikra hagyományozódó öröksége a gyümölcsök konzerválása a téli hónapokra. Az egyik nyitott portán vásárolhatunk is ezekből a finomságokból, az erdő és a gyümölcsös áldásából készült lekvárokból, szörpökből. Ami megterem az erdőn és a kertben, hiánytalanul visszaköszön a házi készítésű portékák kínálatában.
Érkezés: 21 óra körül Budapestre, 22 óra körül Székesfehérvárra.

.

szilvasvarad

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor