Otthonról hazamegyünk

szombat, máj. 26, 2018


GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

Időpont(ok):
2018.07.05-10.
Ár: 74.900 Ft
Kétség nem fér hozzá: a Gyimes-völgy a világ legszebb, legbarátságosabb helye. E túrán az igazi Gyimessel, a hagyományaikat hétköznapi életük során megélő, vendégszerető csángókkal és történelmi vidékükkel ismerkedünk. Közben élvezzük a házias ízeket, bennük a hegyek zamatával és a vadítóan friss levegőt. Közben örök életre szóló, páratlan kulturális élményt nyújtó…

GYIMES - MOLDVA - MADARASI-HARGITA - Az Ezer Székely Leány Napjával Csíksomlyón

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

Időpont(ok):
2018.06.30-07.11. (12 nap, 11 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap:  Avala-hegy Belgrád mellett: első világháborús emlékmű. Niš: Dél-Szerbia legnagyobb városa. Vacsora a helyi magyar tanárnővel. Esti séta az oszmán citadellánál (az egykori tiszti hadifogolytábor). 2. nap: Niš: látogatás a Ćele-kula koponya-toronyba és az első világháborús osztrák–magyar temetőbe. Kuršumlija: 12. századi Szent Miklós pravoszláv templom. Természeti…

A MONARCHIA ELFELEDETT KATONÁINAK NYOMÁBAN, A BALKÁNON - Tengerparti pihenéssel Albániában és Montenegróban MEGTELT!!!

DEÁK FERENC NYOMÁBAN, ZALÁBAN - Séta Keszthelyen, a Balaton fővárosában

 
Időpont(ok):
2018.05.26.
Úti cél: Belföld
Út jellege: Városnézés, Történelem, Kulturális utazás
Ár: 9.900 Ft
Útvonal: M7, Székesfehérvár, Nagykanizsa
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

festetics kastely1 Kehidakustány: a Deák-kúria, ahol gyermekkorát töltötte „a haza bölcse”. A biedermeier enteriőr a reformkor hangulatába is betekintést enged. Hévíz (Egregy) 13. századi, gyönyörű műemléktemplomának megtekintése után az egregyi pincesoron található éttermek valamelyikébe térhetünk be, ahol finom étkeket kínálnak.Keszthelyen ellátogatunk a gyönyörű Festetics kastélyban berendezett Helikon Kastélymúzeumba, melyet XVIII. századi, angolparkká alakított franciakert ölel körül. A különleges Pálmaházat az Eiffel-iroda tervei alapján építettek fel. A Kályhák házában Szalay Imre fazekas alkotásaiból, kályhák és kemencék makettjeiből nyílt kiállítást látunk. A Marcipán Múzeumban marcipán, kávé és fagylalt különlegességeket láthatunk és fogyaszthatunk. A Kápolnapusztai bivalyrezervátumban zárjuk túránkat.

    

A Festetics-család Magyarország egyik legjelentősebb grófi, majd hercegi családja. A horvátországi származású család a 17. századtól él Magyarországon, 1739-től Keszthelyen. Ekkor szerzi meg Festetics Kristóf (1696–1768) a keszthelyi birtokot és tartozékait, és az uradalmat választja birtokai központjának. Jelentős érdeme a kastély felépítése, ugyanakkor emellett sebészorvost és mestereket hozat a városba, valamint gyógyszertárat és uradalmi kórházat létesít.

utazást, honismereti vezetést.

Egy csodás nap Zalában: Deák-kúria Kehidakustányban, Helikon-kastélymúzeum Keszthelyen, Egregyi pincesor Hévízen, bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál

Honismereti vezető: Posch Ede

Az eseménydús, megannyi látnivalót tartalmazó napot Kehidakustányban, a szépen helyreállított, 19. századi hangulatot árasztó Deák-kúria megtekintésével kezdjük. A haza bölcse hajdani otthonában születésétől halála percéig nyomon követhetjük a magyar történelem egyik kiemelkedő, és talán legtisztább alakjának életútját, melynek csúcspontja kétségkívül az 1867-es kiegyezés tető alá hozása volt. S közben látni, érezni fogjuk, mit is jelent az igaz hazafiság. A Deák Ferenc hétköznapjait is megörökítő, tartalmas kiállítás azt is megmutatja, miként lett a szabadságharc leverését követő években ez a csendes, vidéki nemesi kúria a magyar szellemi élet legendás központja, a házigazda köztiszteletben álló, kivételes egyéniségének köszönhetően.

Kehidakustányból a közeli Keszthelyre utazunk, ahol elsőként a Marcipán múzeumba látogatunk. Ezt követően kerek három órát szánunk a Magyarország 4. legnagyobb kastélya, a lenyűgöző Festetics palota látogatására. Megjegyzendő, hogy erre talán egy teljes nap is kevés lenne, annyi itt a látnivaló! A Helikon kastélymúzeum 18 termét végigjárva A Festetics-családdal, és a 18-19. századi, fényűző főúri életformával ismerkedünk. Az alapjegy ára a szintén parádés Hintókiállítás megtekintését is tartalmazza. Vétek lenne kihagyni azonban az elképesztően gazdag, öt kontinens vadvilágának trófeáit felvonultató Vadászati kiállítást, és az ugyanebben az épületben berendezett Vasútmodell, vasúttörténeti kiállítást is. A Pálmaházhoz tartozó trópusi növényházakban a meleg éghajlati öv virágzó növénycsodáit láthatjuk, ám nem kevésbé színpompás és érdekes a Pálmaházat körülvevő kéthektáros látványkert sem. És persze a csodás kastélyparkról sem feledkezzünk meg: jó lesz két kiállítás megtekintése között kicsit megpihenni az évszázados faóriások árnyékában.

A bámulatos, de meglehetősen fárasztó kastélyprogram végeztével jól esik majd a pihenés Hévíz külvárosában, az egregyi pincesor valamelyik vendéglátóhelyén. Valamennyi sajátossága, hogy a teraszokról remek kilátás nyílik a völgy túloldalán elhelyezkedő Cserszegtomajra. A pincékben jóféle fehérborokat mérnek: olaszrizling, szürkebarát, rizlingszilváni és illatos muskotály a tájegység jellegzetes borai. A kései ebéd után érdemes felsétálni a nem túl magas szőlőhely tetejére, ahol az Árpád kori kis templom áll, eredeti, rusztikus szépségében.

A kirándulást a Kis-Balaton térségében, a kápolnapusztai bivalyrezervátumban zárjuk. Bejárjuk a bivalyos tanösvény egy részét, közben pedig látjuk, szagoljuk a nagytestű, robusztus, Ázsiából származó patásokat. Útba ejtjük az állatsimogatót is, ahova célszerű jutalomfalatot, sárgarépát, almát, káposztalevelet hozni - a bentlakó négylábúak roppant hálásak lesznek érte! Ha belefér az időnkben, kis időre megállunk még a Kányavári-szigetnél, ahonnan bepillantást kaphatunk a védett, Fekete István által oly szépen megörökített kis-balatoni vízi világba.


Érkezés: 21.30 körül Székesfehérvárra, 22.30 körül Budapestre.

Belépős programok, árak, melyek költségét a részvételi díj nem tartalmazza:

Deák-kúria: 500, illetve 350 Ft (kedvezményes), aktív pedagógusoknak ingyenes

Marcipán múzeum: 180, illetve 120 Ft (diák, nyugdíjas)

Kastélymúzeum + hintókiállítás: 2500, illetve 1250 Ft (62 év felett)

Kastélymúzeum + minden kiállítás egyben: 3700 Ft, illetve 1850 Ft (62 év felett)

Bivalyrezervátum: 800, 700 (nyugdíjas), illetve 500 Ft (diák)


A belépők árát az úton szedjük össze. Kérjük, hogy a kedvezményre jogosító igazolványokat feltétlenül hozzák magukkal! Mindenkit kérünk, hogy levelünk vételének visszajelzésével adják meg életkorukat (betöltött születési év). Erre a Festetics kastély belépőjegyeinek megvásárlásához lesz szükségünk.

Napközbeni étkezési lehetőség: Hévíz-Egregyen, a pincesoron, 15.30 körül, ahol számos vendéglátóhely kínálatából lehet választani. Kávézás a Marcipán múzeumban, amely egyben cukrászda is, 11.30 körül.

 

nincs

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor