Otthonról hazamegyünk

vasárnap, március 18, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
MEGTELT1. nap: Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

SÜDWIND-HADMŰVELET - Nagyszabású II. világháborús hadijáték Oroszkán

 
Időpont(ok):
2018. augusztus 12.
Úti cél: Felvidék, Belföld
Út jellege: Hagyományőrzés, Rendezvények, Történelem
Ár: 8.500 Ft
Útvonal: Bp., Óbuda, Pomáz, Esztergom
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

0050ca.mxf snapshot 00.39 2016.08.15 22.10.04Esztergom: középkori lépcsőkön sétálunk fel Európa 3. legnagyobb bazilikájához, amely egyben Magyarország legmagasabb épülete is, 100 méter magasra nyújtózkodó kupolagömbjével. Kihagyhatatlan látnivaló a bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár. Kora délután érkezünk az Alsó-Garam menti Oroszkára. A környéken zajló heves harcoknak köszönhetően a település határában nincs egy talpalatnyi hely, ahol ne fordított volna ki háborús emléket a földből az ekevas. Zsákovics László működőképes fegyverekből, harckocsiból, korabeli iratokból, háborús relikviákból álló, elképesztően gazdag Hadtörténeti Múzeumában testközelből érezheti át a látogató a legnehezebb hónapok minden keservét. Az ember itt egy pillanatra elszédül, s mintha hallaná a távolban az ágyúk morajlását. Hatványozottan igaz ez a nagyszámú magyar, „német” és „orosz” katona által bemutatott hadijáték idejére. A Südwind („Déli szél”) hadművelet 1945. február 17. és 24. között lezajlott német ellentámadás volt a Garam folyó mentén. Látványos, izgalmas múltidéző program részesévé válik a többezres közönség a Südwind Hadijátékon. Életre kel a történelem. Bravúros légi összecsapásokat látunk, bőséges pirotechnika és vaklőszer-mennyiség felhasználásával, továbbá számos korabeli harci eszköz, SzU-76M szovjet önjáró páncélvadász, Jagdpanzer Hetzer harckocsi, Sd.Kfz. 251 féllánctalpas harci jármű és T-34-es szovjet harckocsi bevetésével a valós harci cselekmények elevenednek meg. A közönséget magával ragadó produkcióban részt vesz a Jászkun Katonai Hagyományőrző Szövetség, a székesfehérvári Magyar királyi "Szent István" 3. honvéd Hagyományőrző Gyalogezred, a Soproni Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, és erdélyi hagyományőrzők is. A 2 órás bemutató után megtekintjük a Hadtörténeti Gyűjteményt.

    

-

-

utazás, honismereti vezetés, belépő a hadijáték bemutatóra

Honismereti vezető: egynapos országjárásaink népszerű vezetője, Posch Ede
Indulás 6.30-kor Székesfehérvárról, 7.45-kor Budapestről. Esztergomba érve a középkori lépcsőkön felsétálunk Európa 3. legnagyobb bazilikájához, amely egyben Magyarország legmagasabb épülete is, 100 méter magasra nyújtózkodó kupolagömbjével. Kihagyhatatlan látnivaló a bazilika emeletén működő Főszékesegyházi Kincstár. A világviszonylatban is jelentős egyházi gyűjtemény a 11. századtól napjainkig felhalmozott káprázatos műkincseket és drágaságokat mutatja be. Fél 1 felé érünk Oroszkára, ahol lesz másfél óránk a 14 órakor kezdődő hadijáték előtt. Belepillanthatunk az éppen zajló műsorba – felvezetésként első világháborús hadibemutatót és a csehszlovák rendőrségi bemutatót lehet megtekinteni, vagy étkezési lehetőségünk adódik a gasztro-sátrakban. Az Oroszka környéken zajló heves harcoknak köszönhetően a település határában nincs egy talpalatnyi hely, ahol ne fordított volna ki háborús emléket a földből az ekevas. Zsákovics László működőképes fegyverekből, harckocsiból, korabeli iratokból, háborús relikviákból álló, elképesztően gazdag Hadtörténeti Múzeumában testközelből érezheti át a látogató a legnehezebb hónapok minden keservét. Az ember itt egy pillanatra elszédül, s mintha hallaná a távolban az ágyúk morajlását. Hatványozottan igaz ez a nagyszámú magyar, „német” és „orosz” katona által bemutatott hadijáték idejére. A Südwind („Déli szél”) hadművelet 1945. február 17. és 24. között lezajlott német ellentámadás volt a Garam folyó mentén. Látványos, izgalmas múltidéző program részesévé válik a többezres közönség a Südwind Hadijátékon. Életre kel a történelem. Bravúros légi összecsapásokat látunk, bőséges pirotechnika és vaklőszer-mennyiség felhasználásával, továbbá számos korabeli harci eszköz, SzU-76M szovjet önjáró páncélvadász, Jagdpanzer Hetzer harckocsi, Sd.Kfz. 251 féllánctalpas harci jármű és T-34-es szovjet harckocsi bevetésével a valós harci cselekmények elevenednek meg. A közönséget magával ragadó produkcióban részt vesz a Jászkun Katonai Hagyományőrző Szövetség, a székesfehérvári Magyar királyi "Szent István" 3. honvéd Hagyományőrző Gyalogezred, a Soproni Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, és erdélyi hagyományőrzők is. A 2 órás bemutató után megtekintjük a Hadtörténeti Gyűjteményt. 19.30-ra visszaérünk Budapestre.

-

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor