Otthonról hazamegyünk

hétfő, július 23, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

Időpont(ok):
2018.08.02-04.
Ár: 39.900 Ft
1. nap. Tiszai hajókirándulás Tiszacsegéről, a vízerőművéről híres Tiszalökre. Megtekintjük a vízlépcsőt, amelyet 1951 és 1953 közötti időszakban hadifoglyok építettek. Látogatás az Alpár Ignác tervei alapján épült tiszadobi Andrássy kastélyba. Vaja: a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét keressük fel. Mátészalka: a Szatmári Múzeum kocsi-gyűjteménye mellett Mátészalka villamosításáról szóló…

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

Időpont(ok):
2018.07.28-29. (2 nap, 1 éj)
Ár: 24.000 Ft
1. nap: Bény: Koczka Gyula, a falu mindentudója és élő lelkiismerete várja a csoportot. Megtekintjük a két műemlék Árpád-kori templomot és ellátogatunk az „avar sáncokhoz”, ahol meghallgatjuk bényi Szent László legendát. A csatai tájháznál kemencés lepénnyel várnak: szilvásat vagy kolbászosat kérünk? Bajkai Mária csuhéfonásra tanít, gyönyörű…

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

Időpont(ok):
2018.07.20-30. (11 nap, 10 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap: Óbesenyő: bolgár település a Bánságban. Orsova: a Szent Korona emléke. 2. nap: Vidin (magyar nevén Bodony). Innen írta Kossuth Lajos híres körlevelét, a Vidini levelet. Baba Vida (Vidin vára) és Kossuth egykori vidini háza. Magura-barlang: több mint 700, 4-8 ezer éves őskori falfestmények. Belogradcsik sziklái: vöröses…

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

MOLDVA - FEKETE-TENGER - DUNA-DELTA - Tengerparti nyaralással, és szívbéli élményekkel a legtávolabbi magyar szigeteken.

 
Időpont(ok):
2018.08.11-20. (10 nap, 9 éj)
Úti cél: Erdély, Csángóföld, Európa magyar szemmel
Út jellege: Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Rendezvények, Történelem, Bor, Úttörő, Vallás, Kulturális utazás, Nyaralás
Ár: 149.000 Ft
Egyágyas felár: 5.000 Ft/éj
Útvonal: Bp., M5, Kecskemét, Szeged
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, Szeged, Kecskemét

casino constanta1. nap. Utazás Szentegyházára, rendhagyó útvonalon, izgalmas megállókkal, az idő függvényében. 2. nap. Gyimesbükk: ezeréves határ, legkeletibb magyar vasúti őrbódé, Rákóczi-vár. Moldva, Pusztina: megnézzük a legkeletibb Szent István-templomot, ahol Nyisztor Ilona Magyar Örökség-díjas énekesnő énekel, és meglátogatjuk a helyi Magyar Házat. Szállás Pusztinán. 3. nap. Lujzikalagor: megnézzük a tájházat, és ismerkedünk azzal a faluval, ahonnan az oituziak elszármaztak. Felmegyünk a kalagori kálváriához, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Szeret-völgyére. Utazás a soknemzetiségű Dobrudzsába. Brailán komppal kelünk át a Dunán. Este érkezés Konstancába, vacsora. 4. nap. Kikapcsolódás Románia legkedveltebb, legnépszerűbb tengerparti strandján, Konstancán, vagy Mamaia Beach-en, az összefüggő, végeláthatatlan homokos tengerparton. Kora este fakultatív részvétel a híres konstancai Delfinárium előadásán. 5. nap: Oituzban a Fekete-tengeri csángók ma ünneplik Nagyboldogasszony napját. Részvétel a búcsú alkalmával tartott szentmisén, szeretetvendégség és kóstoló a csángó étkekből. A viselet bemutató közben megismerjük a falu alapításának történetét. Murfatlar: A romániai borok őshazája, kóstoló a legjobb dobrudzsai borokból. Konstanca: városnézés (monarchia-kori kaszinó, római park, minaret). 6. nap: Tulcsán hajóra szállunk és egyenesen a Duna-Deltán végighajózva Sulinára érkezünk. A várost a Duna kapujaként emlegetik. Városnézés, fürdés a tengerparton. 7. nap: Letea: Európa legnagyobb összefüggő nádasa mellett, tavirózsák által övezve hajózunk 400 éves ártéri tölgyerdők, szabadon élő lovak és homokdűnék között. Testközelből figyeljük meg a pelikánokat és más ragadozó madarakat is. 8. nap. Délelőtt Sulina, délben 12-kor indulás hajóval Tulcsára, komppal átkelünk a Dunán, este szállás Galacon. 9. nap. Moldva, Foltest falu a román-moldáv határ mellett: melegszívű csángó emberek várnak minket mérhetetlen vendégszeretettel. Ellátogatunk a kis katolikus templomukba, ahol Nádasfalu egykori javasasszonya, Fergyes Bori néni meséli el történetüket. Este érkezés Pürkerecre, ahol a helyiek boricatáncának tapsolhatunk. Gazdag vacsora. 10. nap. Rövid városnézés Brassóban, majd kisebb megállókkal tarkítva utazunk haza.

    

-

-

szervezés, szállás, utazás, honismereti vezetés, hagyományőrző műsor a moldvai csángó Pusztinán és a hétfalusi csángó Pürkerecen, reggeli végig, vacsora a 3 constantai este kivételével (ekkor megoldható egyénileg is)

Honismereti vezető: Farkas Endre Csíkszeredából, aki évekig dolgozott Moldvában, a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége alkalmazásában. Ott volt abban a 15 évvel ezelőtti csapatban, akik felfedezték, hogy színmagyar származású, és részben még mindig magyar ajkú csángók laknak a Fekete-tenger partján, Oituzban.
1. nap. Indulás: 4.45 Szfvár., 6 óra Bp. Utazás Szentegyházára, rendhagyó útvonalon, izgalmas megállókkal, az idő függvényében.
2. nap. Gyimesbükk: ezeréves határ, legkeletibb magyar vasúti őrbódé, Rákóczi-vár. Moldva, Pusztina: megnézzük a legkeletibb Szent István-templomot, ahol Nyisztor Ilona Magyar Örökség-díjas énekesnő énekel, és meglátogatjuk a helyi Magyar Házat is, ahol süteménnyel, helyi pálinkával és lenyűgöző műsorral várnak minket a helyi fiatalok. Szállás és vacsora: faluturizmus, Pusztina (rutinos vendéglátók, jó szállások)
3. nap. Lujzikalagor: megnézzük a tájházat, és ismerkedünk azzal a faluval, ahonnan az oituziak elszármaztak. Felmegyünk a kalagori kálváriához, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Szeret-völgyére. Utazás a soknemzetiségű Dobrudzsába. Brailán komppal kelünk át a Dunán. Este érkezés Konstancába, vacsora.
4. nap. Kikapcsolódás Románia legkedveltebb, legnépszerűbb tengerparti strandján, Konstantán, vagy Mamaia Beach-en, az összefüggő, végeláthatatlan homokos tengerparton. Kora este fakultatív részvétel a híres constantai Delfinárium előadásán.
5. nap: délelőtt Oituz faluba, a Fekete-tengeri csángókhoz látogatunk, akik Lujzikalagorból "mutálódtak" el a messzi Dobrudzsába. A hipermodern tengerparti Beachtől 15 km-re, Oituzban ünnepnap van, méghozzá Nagyboldogasszony napja van. A helyi csángókkal, és rokonaikkal, a már ismert lujzikalagori hagyományőrzőkkel együtt vehetünk részt a búcsú alkalmával tartott szentmisén, majd az azt követő szeretetvendégség keretében kóstolhatjuk végig a csángó asszonyok által asztalra varázsolt fenséges falatokat. A falu öregjei megmutatják régi viseletüket, miközben elmesélik nekünk a falu alapításának kalandos történetét. Reméljük, a falu alapítójának lányát is sikerül szóra bírnunk - mi találtunk rá 6 évvel ezelőtt. Innen a romániai borok őshazájába, Murfatlarba látogatunk, ahol a legjobb dobrudzsai borokból kapunk kóstolót. Délután konstancai városnézés: felkeressük a város szimbólumának számító monarchia-kori híres kaszinót, a római parkot, valamint a minaretet, amelynek erkélyéről csodás panoráma tárul a tengerparti városra.
6. nap: Tulcsán hajóra szállunk és egyenesen a Duna-Deltán végighajózva Sulinára érkezünk, abba a városkába, ahol a folyó beletorkollik a Fekete-tengerbe, és amelyet a Duna kapujaként emlegetnek. A négy világítótorony városának is nevezett szűk 4 ezres település csak vízi úton érhető el. Szállás elfoglalása, városnézés, fürdés a tengerparton.
7. nap: a csoport Európa legnagyobb összefüggő nádasa mellett, tavirózsák által övezve hajózik Leteára. 400 éves ártéri tölgyerdők, szabadon élő lovak és homokdűnék között kirándulunk, miközben megcsodáljuk az orchideákat, és ha szerencsénk van, akár aranysakált is láthatunk. A szűk csatornákon testközelből figyeljük meg a pelikánokat és más ragadozó madarakat is: a hattyú, a kormorán, a szürke és vörös gém, a kis és nagy kócsag, a halászsas, a fácán, mind megtalálható errefele.
8. nap. Délelőtt Sulina, délben 12-kor indulás hajóval Tulcsára, komppal átkelünk a Dunán, este szállás Galacon.
9. nap. A Duna-Deltától búcsút véve ismét Moldvába érkezünk. Felkeressük a román-moldáv határtól alig néhány kilométerre fekvő Foltest falucskát, ahol melegszívű csángó emberek várnak minket. Megható érzés, hogy a Kárpátoktól ilyen távol magyar szóval köszöntenek és mérhetetlen vendégszeretettel fogadnak bennünket egy teljesen románok lakta vidéken. A foltesti magyarok Csángóföldről, egy nagy árvíz után vándoroltak el ide, itt kaptak földet a román államtól. Ellátogatunk a kis katolikus templomba, ahol Nádasfalu egykori javasasszonya, Fergyes Bori néni meséli el a foltesti csángó közösség történetét. Mintha rokonokat látogatnánk: a Fergyes-család tagjai mint rég nem látott rokonokat látnak vendégül minket családi ház kertjében, gazdag helyi ízekből álló lakomára. Este érkezés Pürkerecre. A híres hétfalusi vérbő, férfias borica botostánc bemutatónak tapsolhatunk, majd elfoglaljuk szállásainkat. Gazdag vacsora.
10. nap. Rövid városnézés Brassóban, majd kisebb megállókkal tarkítva hazautazunk Magyarországra Szászföldön és Dél-Erdélyen keresztül. Érkezés Budapestre 22.30 óráig.

1. éj Szentegyházán, családias panzióban. 2. éj Pusztinán, Moldvában. 3-5. éj a tengerparthoz közeli ***szállodában Constantán, 6-7. éj Sulinán, panzióban, 8. éj Tulceán 3* szállodában , 9. éj Pürkerecen, hétfalusi csángó családi panziókban.

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor