Otthonról hazamegyünk

vasárnap, március 18, 2018


KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

Időpont(ok):
2018.03.14-18. (5 nap, 4 éjszaka)
Ár: 65.000 Ft
MEGTELT1. nap: Zólyom ódon vára: Balassi Bálint szülőhelye. Nedec festői vára a Dunajec partján. Magyar szobor, magyar utca Szczawniczában. 2. nap: Ószandec: „az ima városa”. Székelykapu. A Szent Kinga szentély a klarissza kolostorban. A Gorlicei-áttörés hősi halottainak magyar központi temetője. Biecz: Hedvig királylány kedvenc városa. Tarnow:…

KIS-LENGYELORSZÁG KINCSEI ÉS A „MAGYAR” KRAKKÓ Március 15.-e Bem apó szülővárosában, Petőfi szobránál.

SZILVASZOMBAT KÉTBODONYBAN - Egy mesés nap a Cserhátalján

 
Időpont(ok):
2018. augusztus 25.
Úti cél: Belföld
Út jellege: Természet, Gasztronómia, Hagyományőrzés, Rendezvények, Kulturális utazás
Ár: 8.000 Ft
Útvonal: Bp., M3
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár

ketbodony szilvaszombat gasztronomiai fesztivalElsőként megtekintjük a Cserhátalja egyik legszebb és legkülönlegesebb műemlékét, Egyházasdengeleg egyedülálló Árpád-kori katolikus templomát. Szirákon láthatjuk a hatalmas angolparkkal körülvett impozáns Teleki-Degenfeld kastélyt, melyet egy 5 hektáros őspark vesz körül. A kastélyban született Teleki László, a magyar szabadságharc párizsi nagykövete. Kétbodony minden év augusztusában hazánk szilva-fővárosáva. Helyi és messziről érkező csapatok versengenek a legjobb szilvás gombóc díjának megszerzéséért, melynek gyümölcsét mi arathatjuk le. Szilvaszombaton a neves könnyűzenei előadók produkciója mellett a különböző fellépő néptánccsoportoknak is tapsolhatunk. Egy szelet Afrika a Cserhát kapujában: országos hírű Afrikai-Magyar Vadászmúeum Kisbágyonban. Egzotikus afrikai állatfajokat, és hazai nagyvadak kiállítása. Buják Művelődési Házában Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit láthatjuk. A részletes településtörténeti beszámoló után Piroska néni bemutatja a bujáki népviselet legszebb darabjait. is. Felsétálunk a híres bujáki kálváriához. Itt áll a Szent Anna tiszteletére szentelt kápolna, amely 1803 óta búcsú kiváltsággal rendelkezik. A Kálváriát 8 sarkos kőfallal vették körül, amibe boltozatos fülkéket készítettek a stációképek számára.

    

-

-

Utazást, honismereti vezetést

Indulás: 6.45-kor Székesfehérvárról, 8.00-kor Budapestről
Elsőként megtekintjük a Cserhátalja egyik legszebb és legkülönlegesebb műemlékét, Egyházasdengeleg egyedülálló Árpád-kori katolikus templomát. Szirákon láthatjuk a hatalmas angolparkkal körülvett impozáns Teleki-Degenfeld kastélyt, amely ma minden igényt kielégítő szállóként működik. A kastélyt egy 5 hektáros védett őspark veszi körül, a különleges épületbelsőt antik japán váza, francia gobelin és carrarai márvány is ékesíti. Itt született Teleki László, a magyar szabadságharc párizsi nagykövete, akit öngyilkossága után itt temettek el a családi kriptában. Később a kastély Degenfeld gróf birtokába került. Kétbodony minden év augusztusában hazánk szilva-fővárosává válik. Helyi és messziről érkező csapatok versengenek a legjobb szilvás gombóc díjának megszerzéséért, melynek gyümölcsét persze mi arathatjuk le. Szilvaszombaton persze kóstolhatunk minden egyebet is, amelynek eredete e lédús gyümölcs, lekvárt és szilvóriumot egyaránt. Miközben jóízűen falatozunk, gyönyörködhetünk a környékbeli néptáncosok egymást váltó forgatagában. Egy szelet Afrika a Cserhát kapujában: apa és fia afrikai expedíciója nyomán született meg a ma is látható és országos hírű Afrikai-Magyar Vadászmúeum Kisbágyonban. Láthatunk egzotikus afrikai állatfajokat – gnú, zsiráf, antilop, krokodil, stb. –, és hazai nagyvadakat egyaránt. A gyűjtemény 30 év vadászélményének eredménye. Buják Művelődési Házában Molnárné Bódi Piroska néni várja a csoportot. A kultúrotthonban egy tartalmas tárlatvezetés keretében a Kossuth-díjas festőművész, Glatz Oszkár festményeit láthatjuk. Egy részletes településtörténeti beszámoló után aztán bemutatásra kerülnek a bujáki népviselet legszebb darabjai is. Ezt követően teszünk egy kirándulást a híres bujáki kálváriához. Itt áll a Szent Anna tiszteletére szentelt kápolna, amely 1803 óta búcsú kiváltsággal rendelkezik. A Kálváriát 8 sarkos kőfallal vették körül, amibe boltozatos fülkéket készítettek a stációképek számára. Érkezés Budapestre 21 óra körül.

-

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor