Otthonról hazamegyünk

hétfő, július 23, 2018


A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN. A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

Időpont(ok):
2018.08.14-19. (6 nap, 5 éj)
Ár: 114.000 Ft
1. nap: A Predil-tó feletti magaslaton áll a Batterie Predilsattel osztrák-magyar erődítmény. Log pod Mangartom: „Kaiser Franz Josef I. Hilfsstollen” akna, bosnyák katonai emlékmű. A Kluze-erőd I. Ferenc Józsefnek állít emléket. Könnyű séta a Hermann-erődhöz. 2. nap: a caporettoi áttörés emlékhelye: Kobarid. Az Isonzó meseszép szurdokvölgyén keresztül jutunk…

A NAGY HÁBORÚ - UTAZÁS A HADAK ÚTJÁN.  A Doberdó-fennsík és az Isonzó völgye.

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

Időpont(ok):
2018.08.02-04.
Ár: 39.900 Ft
1. nap. Tiszai hajókirándulás Tiszacsegéről, a vízerőművéről híres Tiszalökre. Megtekintjük a vízlépcsőt, amelyet 1951 és 1953 közötti időszakban hadifoglyok építettek. Látogatás az Alpár Ignác tervei alapján épült tiszadobi Andrássy kastélyba. Vaja: a Magyar Nemzeti Múzeum Vay Ádám Muzeális Gyűjteményét keressük fel. Mátészalka: a Szatmári Múzeum kocsi-gyűjteménye mellett Mátészalka villamosításáról szóló…

SZATMÁR-BEREGI KALANDOZÁS - Tiszai hajókirándulással és a Panyolai Pálinkafesztivállal

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

Időpont(ok):
2018.07.28-29. (2 nap, 1 éj)
Ár: 24.000 Ft
1. nap: Bény: Koczka Gyula, a falu mindentudója és élő lelkiismerete várja a csoportot. Megtekintjük a két műemlék Árpád-kori templomot és ellátogatunk az „avar sáncokhoz”, ahol meghallgatjuk bényi Szent László legendát. A csatai tájháznál kemencés lepénnyel várnak: szilvásat vagy kolbászosat kérünk? Bajkai Mária csuhéfonásra tanít, gyönyörű…

SZIKINCE FESZTIVÁL - Varázslatos hétvége a kurtaszoknyás falvakban, és azon is túl

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

Időpont(ok):
2018.07.20-30. (11 nap, 10 éj)
Ár: 149.000 Ft
1. nap: Óbesenyő: bolgár település a Bánságban. Orsova: a Szent Korona emléke. 2. nap: Vidin (magyar nevén Bodony). Innen írta Kossuth Lajos híres körlevelét, a Vidini levelet. Baba Vida (Vidin vára) és Kossuth egykori vidini háza. Magura-barlang: több mint 700, 4-8 ezer éves őskori falfestmények. Belogradcsik sziklái: vöröses…

A MAGYAR EMIGRÁCIÓ NYOMÁBAN, BULGÁRIÁBAN - Napos-part, Világörökség

KELET-FELVIDÉK KINCSEI - I. világháborús hadijáték bemutatóval Sztropkóban

 
Időpont(ok):
2018.09.27-30 (4 nap, 3 éj)
Úti cél: Felvidék
Út jellege: Gasztronómia, Felfedezés, Hagyományőrzés, Városnézés, Rendezvények, Történelem, Bor, Kulturális utazás
Ár: 49.900 Ft
Útvonal: Bp., M3
Felszállási helyek: Budapest, Székesfehérvár, útvonalba eső települések, pihenőhelyek.

dsc 07171. nap. Széphalom: Kazinczy Ferenc sírja, hajdani lakhelye, a Magyar Nyelv Múzeuma. Sátoraljaújhely: Szár-hegyen lévő Magyar Kálvária, valamint a Szentkoronát formázó Szent István-kápolna. Borsi: II. Rákóczi Ferenc szülőkastélya. Kisgéres: hagyományőrző műsor és bográcsgulyás vacsora a történelmi csillagpincéknél.
2. nap. Királyhelmec: Millecentenáriumi emlékmű; Petőfi szobor; templom, ahol Mécs László papköltő volt az egykori plébános; Helmec várának romjai. Tőketerebes: Andrássy-kastély a mauzóleummal; Terebes várának romjai. Nagymihály: Sztáray-kastély, ma honismereti múzeum. Homonna, a Drugeth, később az Andrássy család várkastélya. A kastély mögött skanzen.
3. nap. Felsővízköz: Hadtörténeti Múzeum és a katonatemető honvédsírokkal. Mezőlaborc közelében a fehérvári 17-es ezred hős katonáinak emlékművénél koszorúzunk. A délutánt a Sztropkói hadijáték bemutatón töltjük. Megtekintjük a székesfehérvári Krajczáros Alapítvány festménykiállítását.
4. nap. Városnézés Bártfán, a Felvidék egyik legszebb városában, melynek központja az UNESCO világörökség része. Kassa: Kelet-Felvidék gyönyörű fővárosában teszünk sétát, melynek keretében megtekintjük a Szent Erzsébet Székesegyházat, a Rodostói-ház Rákóczi-kiállítását, és felkeressük a Rákócziak, Kazinczy, Batsányi, Baróti Szabó Dávid, Bocskay, Betlen Gábor, Márai Sándor és egyéb más magyar személyiségek emlékeit.

    

A támadó orosz csapatok 1914 novemberben törtek be hazánk területére az Uzsoki-hágón keresztül. Homonna és Szinna irányába nyomult előre. December 2-án néhány napra Bártfát is birtokba vették. Kemény harcok után, december 9-én a város felszabadult. Az osztrák-magyar csapatok folytatták az előrenyomulást, az oroszok kiszorultak a Kárpát-medencéből. A január 23-án, a przemysl-i erőd felmentésére indított kárpáti téli csata azonban kudarcba fulladt. A január 28-29-i orosz ellentámadás áttörte az osztrák-magyar csapatok védelmi állásait és ismét bejutottak a Kárpát-medencébe. Ugyancsak kemény harcok árán, 1915. február 5-én a Felsővízköz-Szinna vonalon megállították a támadókat. Przemyśl azoban elesett. Az így felszabadult nagy orosz erőket március 19-ről 20-ára virradóra támadásba lendítették a Laborc völgyében Homonna, az Ondava völgyében Sztropkó irányában. Az áprilisban zajló húsvéti csata Sztropkó környékén vezetett a legsúlyosabb összecsapásokhoz. Ezután a Monarchia csapatai megerősítették védelmi vonalaikat, a helyzet normalizálódott. Az egyesített német és osztrák-magyar haderő Gorlice és Limanowa térségében, nagyrészt a hősies magyar rohamoknak köszönhetően áttörte az orosz védelmi vonalakat. A fehérvári 17-es ezred és a budapesti 1-es ezred kimagasló érdemeket szerzett a harcokban, melyek eredményeként a Felvidéken harcoló orosz csapatok kénytelenek voltak visszavonulni. A Magyar Királyság felszabadult.

utazást, szállást félpanzióval, honismereti és túravezetést, színvonalas hagyományőrző műsort Kisgéresen.

1. nap. Indulás: 6.00 Szfvár., 7.15 Budapest. Széphalom: Kazinczy Ferenc sírja, hajdani lakhelye, a Magyar Nyelv Múzeuma. Séta a trianoni határ által szétvágott Sátoraljaújhely minkét oldalán. A város felett magasodó Szár-hegyen lévő Magyar Kálvária, melynek stációi a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jeleníti meg. A hegy tetején a Szentkoronát formázó Szent István-kápolna és az 1934. július 1-jén felállított 100. országzászló áll. Borsi: a nagyságos fejedelem, II. Rákóczi Ferenc szülőkastélya, emlékkiállítás, mellszobor. Kisgéres: a helyi hagyományőrzők gazdag műsorral várnak, a Kárpát-medencében egyedülálló, messze földön híres kisgéresi csillagpincéknél. A 80 lejáratból 360 pince nyílik, melyek közül némelyik több mint 700 éves. Kiváló borok kóstolása közben bográcsgulyás és géresi béles vár minket, miközben helyi menyecskék műsora és citerazenekar gondoskodnak szórakoztatásunkról. Szállás Királyhelmecen, kiváló magyar panzióban.
2. nap. Királyhelmec: séta a városban mely a Felső-Bodrogköz központja. Millecentenáriumi emlékmű, Petőfi szobor, templom, ahol Mécs László papköltő volt az egykori plébános. Helmec várának romjai. Tőketerebes, Zemplén vármegye északi részének fontos központja: Andrássy-kastély, parkjában a mesés mauzóleum, ahol Andrássy Gyula és ifj. Andrássy Gyula nyugszik. Mellette Terebes középkori várának romjai. Nagymihály: Sztáray-kastély, ma honismereti múzeum, nem csak a Sztáray család emlékeivel, hanem gazdag néprajzi kiállítással. Homonna, a Drugeth, később az Andrássy család várkastélya, gazdag berendezés és egy terem, melyben az összes hajdani magyar király képe látható. A kastély mögött skanzen, benne a Vihorlát hegység környéki ruszinok (lemkók) népi kultúrájának gazdag gyűjteménye. Kimagaslik közülük az 1764-ből származó görögkatolikus fatemplom. Szállás Bártfán.
3. nap. Felsővízközbe érve megtekintjük a Hadtörténeti Múzeumot, majd a katonatemetőben rójuk le kegyeletünket az elhunytak emléke előtt. A Felvidéken 1914 őszétől 1915 tavaszáig folyt harcokban a szemben álló hadseregek mintegy 500.000 katonája lelte halálát, köztük sok-sok magyar honvéd és baka, akik végtelen hősiességgel védték a határt, majd szabadították fel Magyarország területét az orosz túlerővel szemben. Mezőlaborc közelében Jobbos (Pravrovce) nevű településen 2014-ben állítottak a fehérvári hagyományápolók emlékművet a fehérvári 17-es ezred hős katonáinak, a hajdani harcok illetve a korabeli temető helyszínén – koszorút helyezünk itt el. A délutánt a sztropkói hadijáték bemutatón töltjük, több ezer néző társaságában. Korhű tábori, illetve mozgó konyhákban étkezhetünk. Vásárolhatunk korabeli illetve korhű háborús relikviákat és utánzatokat az árusok hadától. Legalább 100-100 katona adja elő a nagyszabású hadi játékot, minden tekintetben úgy érezhetjük, hogy valóban egy első világháborús csatát nézhetünk közvetlen közelről, ahol a lövészárkokból elkeseredett rohamokra indulnak a szemben álló felek, tüzérségi és légi támogatás mellett. Napunk zárásaként megtekintjük a missziós munkát végző, a harctereken maradt honvédeink nyughelyeit ápoló székesfehérvári Krajczáros Alapítvány festménykiállítását Sztropkóban, amely lengyel, magyar, szlovák művészek 1. világháborús alkotásaiból áll. Visszatérünk Bártfára.
4. nap. Városnézés Bártfán, a Felvidék egyik legszebb városában, melyet lengyel ciszterci szerzetesek alapították a 12. században. Az első világháború alatt az oroszok 1914 novemberének végén elfoglalták, majd Szurmay Sándor hadseregcsoportja szabadította föl. A gyönyörű főtéren álló régi városháza 1505 és 1508 között épült gótikus stílusban. Gazdag kőcsipkéiről híres, reneszánsz lépcsőfeljárója és a meredeken emelkedő díszes tetőzete egyaránt nevezetes. A Szent Egyed-bazilika is a 15. században épült, gótikus stílusban. Épen maradt a középkori városfal több része és a félkerek bástyatorony. Kelet-Felvidék gyönyörű fővárosába, Kassára utazunk. Városnéző séta. A sok gyönyörűség közül is kiemelkedik a Kassai dóm kívül-belül lenyűgöző épülete. A Szent Erzsébet Székesegyház a világ egyik legszebb gótikus katedrálisa, II. Rákóczi Ferenc végső nyughelye. A dóm 1387-től kezdve 150 éven keresztül épült. Zsigmond és Mátyás király személye meghatározó a történetében. Altemplomában a vezérlő fejedelem, Zrínyi Ilona és Bercsényi Ferenc mauzóleumában koszorúzunk. A városnézés során a Rákócziak, Kazinczy, Batsányi, Baróti Szabó Dávid, Bocskay, Betlen Gábor, Márai Sándor és egyéb más magyar személyiségek emlékeit tekintjük meg. Kiváló magyar étteremben ebédelhetünk, majd megtekintjük a Rodostói-ház lenyűgözően gazdag Rákóczi-kiállítását, benne a fejedelem által a száműzetése alatt saját kezűleg faragott, díszes karosszékével és gazdag fegyvergyűjteménnyel. Búcsú a Felvidéktől. 21.30-ra Budapesten vagyunk.

1 éj Királyhelmecen, 2 éj Bártfán, a belváros közelében, színvonalas panziókban

-

Útkereső

Úti cél

Út jellege

Hónap

Felszállási helyek

Letölthető katalógus

csapatepites

Partnereink

 

moszepkanadamagyar

trm banner

erdelylogo

polgarokhaza.hu
szekelyfold info 
 
 pusztina
 
teka alapitvany 

 Erdély és Székelyföld

Tóvidék.ro
 
 
 
 

 

 

  

 

 

 Határtalanul Pályázat

banner hatartalanul


Köszöntő

„Mert ne feledd:
magyarnak lenni
büszke gyönyörűség!"


TOVÁBB >>


koszonto

Utazási utalvány

Bannerkicsi

Hírlevél
Partnereink

karpatutazo

uduleserdelyben

www.kallos.org.ro

moldvai csangomagyarok 2

connect dots butterfly page

cserekert

orzokor